BLOG

2018. május 28. hétfő

Albrecht internet rádiók (wifi rádiók)

Bemutatjuk az Albrecht wifi rádiókat, amelyek interneten keresztül számos online rádióállomás elérhetőségét biztosítják. A készülékek közös jellemzője, hogy wifi hálózaton keresztül csatlakoznak az internetre amelynek köszönhetően több száz internetes online rádió érhető el rajtuk.

Az egyes típusok között megtalálható az egyszerű internet adapter (DR 460-C), amellyel meglévő erősítőnkhöz csatlakoztatva tehetjük azt wifi képessé. A kínálatban típustól függően megtalálhatóak a beépített hangszóróval, CD olvasóval, USB csatlakozóval, DLNA funkcióval valamint ébresztő óra funkcióval rendelkező készülékek, amelyek FM, DAB és DAB+ földi sugárzású rádióadók vétele is alkalmasak.

Az elérhető típusok erre a linkre kattintva tekinthetőek meg.

Címke: , , ,
2018. április 9. hétfő

Motoros fejszettek és intercomok

A motorosok között egyre népszerűbbek az intercomok és sisakbeszélők. A vezetékes vagy vezeték nélküli kommunikációs rendszerek kényelmes megoldást biztosítanak a motoron az egymással történő kommunikációhoz, legyen az a mögöttünk lévő utas vagy egy másik motoros társunk. A szettekhez típustól függően GSM telefont,  PMR rádiót, GPS-t lehet csatlakoztatni.

Az Alan, Albrecht, Midland márkacsoport kínálatában zárt és nyitott sisakra szerelhető bluetooth intercom és vezetékes megoldások állnak rendelkezésre. Cégünk az elérhető verziókból válogatott amelyet egy videó keretében mutatunk be Önöknek.

Az elérhető típusok erre a linkre kattintva tekinthetőek meg.

Címke: , , ,

A Vertex Standard beolvadt a Motorola márkába!

2018. január 1.-től a Vertex Standard márka beolvadt a Motorola portfóliójába. Ezzel együtt jónéhány Vertex rádió modellt futtatott ki a gyártó és meghagyott néhány belépő szintű analóg és digitális URH rádiót. Ezt követően a korábbi például Vertex VX-261 típusú rádiók Motorola VX-261 néven érhetőek el.

Mindez egyenes következménye annak a többéves folyamatnak, amely a Motorola és a Vertex Standard között bontakozott ki még 2008-ban. Akkor ugyanis a Motorola mintegy 80%-os tulajdonrészesedést szerzett Vertex Standard cégbe. Ez a tulajdonosi arány növekedett 100%-ra a Motorola részéről 2012. január 1.-től. Azóta a Vertex professzionális URH rádió üzletágát teljes egészében a Motorola birtokolta, a cég hajós, repülős és amatőr rádiót pedig az eredeti anyacég vitte tovább Yaesu illetve Standard Horizon néven.

Cégünk kínálatában a Motorola (korábban Vertex) VX és EVX jelenleg elérhető típusai teljes egészében megtalálhatóak. A Motorola regisztrált partnereként közvetlen alkatrészellátással és teljes gyártói technikai támogatással rendelkezünk, amely támogatást készséggel adjuk tovább Tisztelt Ügyfeleink részére.

 

Címke: , ,
2018. február 12. hétfő

10 dolog amit a professzionális URH rádiókról tudnod kell

Ipari kivitelű professzionális URH rádiót keres? Kínálatunkban számos márka terméke elérhető, amelyek közül az alábbi linkeken vagy a bal oldali termékkategóriákban tud választani:

Icom professzionális URH rádiók Motorola professzionális URH rádiók Entel professzionális URH rádiók
http://bit.ly/2BN5dqm http://bit.ly/2EaAPHT http://bit.ly/2sdTVau

A hobbi célú kiszereléstől a professzionális felhasználásra szánt kivitelig nálunk széles gyártói tartozékkínálattal vásárolhat.

1. Mi az a professzionális URH kézi adó-vevő rádió?
A professzionális URH rádiók olyan, jellemzően katonai, por és vízállósági szabványoknak megfelelő strapabíró rádiók, amelyek frekvenciáját használat előtt programozni szükséges. Ezen típusú rádiók gyári állapotban nem tartalmaznak programozott csatornákat.

2. Miben más a professzionális URH rádió mint a PMR446 rádió?
Kimenő teljesítmény, hatótáv: Míg a PMR446 rádiók 0,5W kimenő teljesítménnyel bírnak, addig az ipari kivitelű URH rádiók, frekvencia sávtól függően, kézi rádiók esetén UHF sávon 4W, VHF sávon 5W RF kimenő teljesítménnyel bírnak.
Kivitel: A kézi rádiókon túl a profi rádiókból léteznek kifejezetten gépjárműben építhető úgynevezett mobil rádiók, amelyek akár diszpécserként is felhasználhatóak asztalra telepítve. Ezen túlmenően a rendszerbe átjátszó is telepíthető a területi lefedettség növelése érdekében.

3. Miért van kétféle frekvencia sáv az URH rádióknál?
A gyártók profi URH rádiókat kétféle frekvencia sávra gyártanak. A VHF (160Mhz-es) sávtartomány jellemzően a 136-174Mhz-es programozhatóságot, míg az UHF (400Mhz-es) sávtartomány pedig a 400-470Mhz között programozható rádiókat takarja. Ezen sávtartományokon belül a konkrét frekvenciát a rádióengedély alapján szükséges az eszközbe programozni.

4. Mikor érdemes VHF és mikor UHF sávú rádiót választanunk?
Az egyes sávtartományok fizikai jellemzője szerint minél magasabb a frekvencia, annál inkább elnyeli a környezete illetve ezzel együtt nő a reflexió. VHF sávtartományt a gyakorlat alapján akkor érdemes használni, amikor nagy kiterjedésű területet kell lefedni viszonylag kevés tereptárgy jelenléte esetén. UHF sávtartományú rádiót pedig épületben vagy sűrűn beépített városi környezetben ajánlott használni.

5. Szükség van nekem rádióengedélyre a rádiók használatához?
A professzionális URH rádiók kizárólag rádióengedély birtokában használhatók. Ezt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adja ki, amelynek ügyintézését cégünk díjtalanul vállalja, amennyiben a rádiók nálunk kerülnek vásárlásra.

6. Mi az a közös felhasználású frekvencia URH rádiók esetén?
Alapvetően kétféle típusú frekvenciát programozhatunk ipari URH rádióinkba. Közös felhasználásút és egyedi frekvenciát. A közös felhasználású frekvenciák jellemzője, hogy azokat más felhasználó is megkaphatja rádióengedélyében, ezért adott területen mások forgalmazását is hallani lehet. Ezek kikerülésére használható a CTCSS és DCS kód. A közös felhasználású frekvenciákat az NMHH-tól szükséges igényelni, amelyről a hatóság rádióengedélyt ad ki.

A közös felhasználású frekvenciák listája az alábbi:
VHF sávon: 148.21875, 148.23125, 166.61875, 166.63125, 166.81875, 166.83125
UHF sávon: 458.49375, 458.50625, 458.51875, 458.53125, 458.54375, 468.49375, 468.50625, 468.51875, 468.53125, 468.54375

A közös felhasználású frekvenciák után a felhasználóknak a rádióengedélyben megadott díjat köteles fizetni, amely alap esetben 1000,- Ft + Áfa /készülék /hó. Fontos megjegyezni, hogy ezt a díjat a megkért frekvenciák számától függetlenül kell fizetni, tehát ez a díj ugyan úgy 1000,- Ft, ha 1 vagy 3 közös felhasználású frekvenciát kérünk meg a hatóságtól.

7. Mikor érdemes egyedi frekvenciát kérni a hatóságtól?
Két esetben érdemes egyedi frekvenciát használni. Egyrészt akkor, ha nem szeretnénk, hogy az adott frekvenciát más is használja (pl.: adatátvitel rádióknál) vagy ha a rendszerben URH átjátszó berendezést kívánunk használni a nagyobb területi lefedettség érdekében. Átjátszó használata esetén közös felhasználású frekvencia nem használható, kizárólag egyedi frekvencia, valamint ilyen esetben rendszert tervezni szükséges, amely tervet az NMHH-nak szükséges benyújtatni. Az egyedi frekvenciák díjszabása összetett módon kerül meghatározásra, amelyről az 1/2011. (III. 31.) NMHH rendelet a frekvencialekötés és -használat díjáról ad iránymutatást.

8. Mi a különbség a frekvenciakijelölési határozat és a rádióengedély között?
Közös felhasználású frekvenciák igénylésekor közvetlen rádióengedélyt, míg egyedi frekvencia esetén frekvenciakijelölési határozatot, ezt követően pedig rádióengedélyt ad ki a hatóság. A frekvenciakijelölési határozat jellemzően 1 évre szól, amelynek célja, hogy ezen idő alatt kiderüljenek a használat során az esetleges rádiós zavarok, illetve határ menti helyszínek esetén a környező országokkal történő frekvenciakoordinálással kapcsolatos eljárások lezajlódjanak. A frekvenciakijelölési határozat érvényességi idejében van lehetőségünk megkérni a (végleges) rádióengedélyt.

9. Analóg vagy digitális URH rádió?
A technológiai fejlődés következtében az elmúlt években a professzionális URH rádiók területén is megjelentek a digitális modulációval bíró rádiók a hagyományos analógok mellett. Digitális szabványok esetén alapvetően kétféléről beszélhetünk, amelyek, mivel technológiában eltérnek, nem kompatibilisek egymással.

 • DMR szabvány: időosztásos (TDMA) elven működő digitális URH szabvány. A szabvány  támogatói többek között a Motorola, Vertex, Hytera, Sepura gyártók.
 • FDMA szabvány: frekvenciaosztásos (FDMA) elven működő digitális URH szabvány. Ezen belül megkülönböztetünk még dPMR és NXDN szabványokat, amelyek sorrendben európai és amerikai szabványokra utalnak. Az FDMA technológia támogatói többek között az Icom, JVC Kenwood, Hytera gyártók.

Felhasználói oldalról fontos megemlíteni, hogy egy-egy digitális technológián belül sincs 100%-os márkák közötti kompatibilitás. Tehát az alapfunkciókon kívül (pl.: beszédkommunikáció) a további szolgáltatások már erősen gyártó specifikusak, egy rendszerben működő különböző márkájú digitális rádiók kompatibilitásáról mindenképp kérdezzen meg minket. Jelen pillanatban minden digitális URH rádió képes analóg módban is működni, tehát technológiában visszafelé kompatibilisek. És az is biztos, hogy az analóg rádiók még jó ideig köztünk lesznek.

10. Jó, jó, de akkor most analóg vagy digitális URH rádiót vásároljak?
A kérdést onnan kell feltenni, hogy mire szeretném használni a rádiós rendszerem, milyen összeállításban, milyen szolgáltatásokkal. Néhány példa a könnyebb eligazodás érdekében:

 • Sima, egyszerű beszédkommunikációra van szükségem: Önnek valószínűleg megfelelő egy analóg rádiós rendszer.
 • Jelenleg beszédkommunikációra van szükségem, de a későbbiekben szeretnék többlet szolgáltatásokat is a rendszerben (GPS nyomkövetés, szabadon bevihető rövid szöveges üzenetek): Javasolt digitális URH rádiós rendszerben gondolkodnia a későbbi fejleszthetőség érdekében.
 • Olyan diszpécser szoftvert szeretnék használni, amely kijelző az egyes felhasználók lokációját: Mind az Icom, mind a Motorola rádiók esetében tudunk ajánlani ilyen rendszerű diszpécser szoftvert digitális rádiós rendszerrel.
 • Több átjátszót szeretnék használni amelyeket aztán összekötve egy rendszert kívánok belőlük kialakítani: Digitális URH rádiós rendszereknél az átjátszó állomások összekötése IP felületen keresztül egyszerűen megoldható feladat.
 • Titkosított beszédkommunikációra van szükségem: Mind analóg, mind digitális rádióknál vannak erre megoldások. A titkosítás szintjétől és a ráfordítható keretösszegtől függően tudunk ajánlani megoldásokat, azonban fontos hangsúlyozni, hogy feltörhetetlen rádiós rendszer nem létezik.

Címke: , , , , , , , ,
2018. február 7. szerda

A magasban történő munkavégzés és az alpintechnikai munkavégzés előírásai

Mivel cégünk rendszeresen végez antenna (át)telepítési és antenna torony valamint árboc felújítási munkálatokat, ezért érdemes megemlíteni a magasban végzett munkához kapcsolódó kérdések tisztázását.

Első körben különbséget kell tenni magasban végzett munka és alpintechnikai munkavégzés között.

A magasban történő munkavégzést a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet szabályozza, mely a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szól. Ez alapján magasban történő munkavégzésnek minősül az 1 méternél nagyobb szintkülönbségen végzett, nem állandó jellegű, rövid ideig tartó munka, ahol a biztonsági és ergonómiai követelményeknek megfelelő munkahelyi körülmények nem biztosítottak, ezért egyedi kockázatmegelőző intézkedések megtétele szükséges. Tipikusan ilyen eset, amikor a munkát végző személy létrát vagy munkaállványt használ. Ezek használatát, a létra és munkaállvány milyenségével kapcsolatos jellemzőket a rendelet részletesen szabályozza.

Magasban történő munkát abban az esetben lehet megkezdeni, amennyiben

 • a kiegészítő védelmet kialakították. Ha a munkát befejezték vagy átmenetileg abbahagyták, a munkavállalók lezuhanását megakadályozó rendszert az eredeti állapotának megfelelően kell visszaállítani.
 • ha az időjárási feltételek a munkavállaló egészségét és biztonságát nem veszélyeztetik.

Ipari alpintechnikát igénylő munkáról akkor beszélünk, ha a munkafeladat elvégzésének érdekében, nem állandóan és megszakításokkal folytatott olyan munkavégzésről van szó, ahol a 2 méter szintkülönbséget meghaladó ideiglenes munkahely megközelítése, az ott-tartózkodás, a munkafeladat végrehajtása és a munkahely elhagyása egyéni védőeszközök és meghatározott felszerelések összehangolt és egyidejű igénybevételével (alpintechnikai módszerrel) történik.

Az ipari alpintechnikára vonatkozó jogszabályok:

 • 1993. évi XCIII. törvény – a munkavédelemről
 • 11/2003. (IX.12.) FMM rendelet az ipari alpintechnikai tevékenység biztonsági szabályzata
 • 45/2013. (X.14.) NGM rendelet a az ipari alpintechnikai tevékenység biztonsági szabályzatáról szóló 11/2003. (IX.12.) FMM rendelet módosításáról

A 2 méter feletti magasságban történő munkavégzésnél (ipari alpintechnikát igénylő munkánál) gondoskodni kell az alábbiakról:

 • Lezuhanás elleni védelem
 • Munkahelyzet pozícionálás
 • Egyéni védőeszköz használat Ipari alpintechnika

Tehát az alpintechnika kollektív munkavédelmi módszerekkel, eszközökkel (pl.: állványzat, kosaras személyemelő, függesztett munkaállvány, stb.) megközelíthetetlen, elérhetetlen munkaterületeken végzett, szakmunkát elősegítő módszer. A fentiekből következik, hogy akkor kell alpin technikát alkalmazni, amennyiben a munkavégzés helye csak alpintechnikai eszközökkel közelíthető meg biztonságosan, tehát nincs kiépített járda, – létra, – zuhanásgátló rendszer. Ahol van ilyen kiépített rendszer, ott is gondoskodni kell a munkavállalóknak a zuhanásgátlásáról, amely nem feltétlen alpintechnikai munkavégzést jelent.

Antenna szerelés esetén a gyakorlatban a tető lejtésétől függ, hogy milyen szerelési és munkavédelmi feladatok vannak:

 • Lapostetőn (0-20° lejtés) 2 méteres védőtávolságot kell kijelölni a tető szélétől. A kijelölt zónát nem érintve szerelés tekintetében az általános munkavédelmi követelményeket szükséges betartani. Amennyiben a 2 méteres zónában dolgoznak, úgy a munka magasban végzett munkának minősül és lezuhanás elleni védelem (zuhanásgátló) alkalmazása kötelező. Amennyiben a lapostető csúszós-síkos felületű – függetlenül a 2 méteres kijelölt sávtól – a zuhanás elleni védelemről gondoskodni kell.
 • Ferde tetőn (20-45°-ig lejtés) végzett munka magasban végzett munkának minősül és gondoskodni kell a zuhanás elleni védelemről.

Magasban végzett munkához kötődő oktatások és ipari alpinista képzések:
A magasban végzett munka végzéséhez elegendő egy általános munkavédelmi oktatás, azonban speciálisan erre épített elmélettel egybekötött gyakorlatorientált képzések is vannak, amelyek egy esetleges baleset során nagyban csökkenti a cég vezetésének személyi felelősségét.

Az ipari alpinista képzéssel kapcsolatos tanfolyamból jellemzően három szint létezik:

 • Az alapfokú ipari alpinista (segéd) tanfolyam, amely jellemzően egy 35-40 órás tanfolyam. A jogszabályi előírásoknak megfelelően, a sikeres vizsgát igazoló okmány kizárólag az éves ismeretfelújító foglalkozást tanúsító jegyzőkönyvvel és munka alkalmassági igazolással marad érvényes.
 • Az OKJ-s kézettséget adó ipari alpinista tanfolyam már önálló végzettséget ad, 150 órás képzés, amely élethosszig tartó minősítést ad és csak normál üzemorvosi alkalmassági vizsga szükséges hozzá.
 • Munkavezetői ipari alpinista, amely alkalmazása speciális esetekben szükséges, pl. nagy teher mozgatásánál vagy veszélyes létesítményeknél írhatják elő.

Fontos megemlíteni még, hogy egyéni vállalkozó esetén 1 fő alpinista is végezhet önálló munkát, míg társas vállalkozásnál minimum 2 főt ír elő a szabályozás. Mindezeket felülírja természetesen az az általános érvényű előírás, hogy minden munkát annyi ipari alpinistának kell végeznie, amely a  munka biztonságos elvégzéséhez szükséges. Amennyiben ez kettő, vagy annál több, úgy egy főt írásbanban ki kell jelölni munka vezetőnek, valamint írásban meg kell határozni az adott helyszínen történő munka módszert, gondoskodni kell az egyéni védőeszközök jutattatásáról is.

Szintén kapcsolódó fontos információ, hogy az alpintechnikai eszközöket a 11/2003. (IX.12.) FMM rendelet – alpintechnikai biztonsági szabályzat alapján minimum 6 havonta arra jogosult céggel vagy személlyel felül kell vizsgálni.

Címke: , , ,
2018. február 6. kedd

PMR 446 rádiók a DND Telecom Center Kft. kínálatában

Szabadsávos PMR446 rádiót keres? Nálunk jó helyen jár! Kínálatunkban számos márka terméke elérhető, amelyek közül az alábbi linkeken vagy a bal oldali termékkategóriákban tud választani:

Midland PMR 446 rádiók Motorola PMR 446 rádiók Icom PMR 446 rádiók
 http://bit.ly/2BZ1sJS  http://bit.ly/2BIMrAn  http://bit.ly/2BG9wnp

A hobbi célú kiszereléstől a professzionális felhasználásra szánt kivitelig nálunk széles gyártói tartozékkínálattal vásárolhat.

– Mi az a PMR 446 rádió?
A PMR 446 szabad felhasználású frekvenciát használó kézi walky-talky rádiókat jelent. Előnye, hogy használatukhoz nem szükséges rádióengedély. Hátrányuk, hogy nagy darabszám van forgalomban, így könnyen összeakadhatunk másokkal akik ugyan azt a csatornát használják mint mi.

– Mit csináljak, hogy ne halljam a többi PMR rádió használót a közelemben?
A PMR rádióknál alapvetően 8 csatorna, (frekvencia) közül lehet választani. Olyan rádiót kell választani, amely képes CTCSS vagy DCS szelektív hívó kód használatára. Ezek olyan kódok, amelyeket mi a beszélgetésben nem hallunk, de a rádió felismeri és csak akkor lesz hallható a beszélgetés (nyit ki a zajzár), ha a beállított kódot érzékeli. CTCSS kódból 38 féle, DCS kódból pedig 104 féle van. Fontos megjegyezni, hogy attól, hogy a másikat nem fogom hallana, lehet hogy ugyan azon a frekvencián forgalmaz mint az én rádióm be van állítva. Ha ilyenkor én is adást indítok ugyan azon a frekvencián, független a beállított CTCSS vagy DCS kódtól, úgy a fizika törvényeinek megfelelően interferencia lép fel.

– Milyen hatótávolsággal rendelkeznek a PMR 446 rádiók?
Habár a gyártók és a forgalmazók a hatótávolságban szeretnek minél nagyobbat mondani, egy dolgot érdemes figyelembe venni. Minden PMR446 rádió kimentő teljesítménye maximálisan 0,5 watt. Ezt szabvány írja elő, amely ezt meghaladja azt a rádiót nem is szabad forgalmazni. Ami még meghatározza a hatótávolságot, az az antenna mérete. Nem mindegy ugyanis, hogy ugyan azt a 0,5 watt kimenő teljesítményt egy 2 centis antennán vagy egy 12 cm-es antennán sugárzom ki. A nagyobb antennán kisugárzott egységnyi teljesítmény nagyobb hatékonyságot is jelent.

Ennek megfelelően célszerű szemelőt tartani, hogy amennyiben egy PMR rádió akár 10 km hatótávolságot ígér, az igazából csak akkor lesz annyi, hogy ha a felek egy-egy hegycsúcson állnak és tökéletes rálátásuk van egymásra. Ha a felek egy-egy völgyben vannak és köztük egy domb vagy hegy található, akkor egyáltalán nem biztos a kapcsolat. Ha működik is, az csak a környezeti reflektálódásból adódik. Városban a PMR rádió néhány száz méterig, néhány utcányira működik.

– Mit érdemes mérlegelnem a vásárlásnál?

Legfőképp azt, hogy milyen célra szeretné vásárolni a PMR rádiót.

 • Ha csak évente párszor használjuk a rádiót hobbi célra, úgy akár a legegyszerűbb, párban vásárolható modell is megteszi amelyhez alkalmanként elemet használunk.
 • Ugyan csak hobbi célra, de gyakori használatnál érdemes már strapabíróbb, akkumulátorral és töltővel rendelkező típust választani, amelyhez akár autóba való szivargyújtó töltő is megtalálható a kínálatban.
 • Motorozáshoz, kerékpározáshoz a Midland PMR rádiók számos motoros és kerékpáros fejszettel rendelkeznek, amelyek akár vezetékes módon akár bluetooth vezeték nélküli technológiával képesek a rádióhoz csatlakozni.
 • Amennyiben munkához veszünk rádiót, de könnyű felhasználási célra (pl.: üzletbe, irodába) úgy érdemes egy kisebb, de profibb kivitelt vásárolni, mindenképp akkumulátoros kivitellel, amelyhez elérhető fejszett is.
 • Ipari célú felhasználásra (pl.: építkezés, daruzás) mindenképp strapabíró, por és vízálló kivitelt célszerű választani amely újratölthető Li-ion akkumulátorral rendelkezik és kapacitásban kibír 8-10 óra használatot.
 • Szót kell említenünk az ipari felhasználásra szánt Entel márkájú robbanásbiztos ATEX PMR 446 rádiókról is, amelyek professzionális kivitellel rendelkeznek és engedély nélkül használhatóak. Termékkínálatunk az alábbi linken érhető el: http://bit.ly/2E5Lik1

 

Címke: ,
2017. november 27. hétfő

8,33Khz csatornaosztás a repsávos adóvevő rádióknál

2018. január elsejével lép életbe a rendelkezés, mely hatással lesz az összes rádióhasználatra az égbolton. A növekvő repülőgép és ezáltal reprádió kereslet miatt Európa kezdett kifogyni a repüléshez rendelt VHF-frekvenciákból. A helyzet megkönnyítése érdekében átszervezés történt, amelynek eredményeként a csatorna lépésközt 25 kHz-ról 8,33 kHz-re csökkentették, így több csatorna vált elérhetővé. Az átállás időtartamát 2018-ra meghosszabbították az egyetemes elfogadás biztosítása érdekében.

Az alábbiakban tárgyaljuk azokat a kérdéseket, amely a csatornaváltás kapcsán felmerülnek és egyaránt érintik a hivatásos és amatőr/szabadidős pilótákat is.

Milyen változások történtek 2007-től?

2007. október 27-től minden olyan légijáratot, amely az európai légtérben a 195. szintű repülési szint (FL195 – Flight Level) felett van, fel kell szerelni 8.33 kHz-es rádióval. A következő változtatás 2014. januárjában kezdődött, amely az FL195 repülési szint alatt is a 8,33 kHz-es csatornatávolság vonatkozzon. Ennek következtében minden olyan általános repülési repülőgép (GA – General Aviation), amely műszeres repülési szabályokat működtetett (IFR – Instrument Flight Rules), 8.33 kHz-es képes rádiókkal kellett felszerelni.

2015. december 31-ig az Operations Control (OPC) által használt frekvenciákat 8.33 kHz csatornatávolságra kell konvertálni. 2018. január 1-jéig az ICAO International Civil Aviation Organization európai régióiban működő összes reprádiónak 8.33 kHz-es csatornatávolsággal kell rendelkeznie.

Mit jelent ez számunkra?

Sok gyártó és forgalmazó már korszerűsítette termékportfólióját olyan repülős rádiókra, amelyek 8,33 kHz képesek. Bárki, aki egy régebbi repülőgép vagy reprádió megvásárlására törekszik – az európai légtérben való repülést tervezve – meg kell fontolnia rádióberendezéseinek korszerűsítését, ha az nem 8,33 kHz-es csatornatávolsággal rendelkezik.

Mi történik akkor, ha nem 8.33Khz-es csatornaosztásos rádiót használ?

A felhasználó nem fogja tudni használni a régi 25 kHz-es rádiót, nem tud kommunikálni más rádiós felhasználókkal. Engedélyezési szempontból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem ad ki engedélyt olyan rádióra, amely nem képes az új frekvenciaosztásra.

A DND Telecom Center Kft. által forgalmazott Icom repülős rádiók mindegyike 8.33Khz csatornaosztással rendelkezik, így biztosak lehetnek benne, hogy a nálunk vásárolt rádiók esetében a 2018. január 1.-től érvényes előírásokat ezek a rádiók teljesítik. 

Címke: ,
2017. augusztus 28. hétfő

Minden amit tudnod kell antennavásárlás előtt (antennák, befúrható és mágnestalpak, kábelek, csatlakozók)

Antenna vásárlás előtt áll? Nálunk jó helyen jár! Alábbi cikkünkben átfogóan bemutatjuk az egyes antennák típusait, hogy mire kell figyelni antenna, kábel és csatlakozó vásárlásánál. Kínálatunkban számos termék közül választhat, amelyek az egyes linkekre vagy bal oldali termékkategóriákra kattintva érhetőek el.

Sirio márkájú antennák Alan és Midland márkájú antennák Diamond márkájú antennák Kábelek (50 ohm) RF csatlakozók
 http://bit.ly/2E76nOW  http://bit.ly/2ELJfCC  http://bit.ly/2nTlYqC  http://bit.ly/2E6elUt  http://bit.ly/2EOa4q2

Antenna vásárlásnál van néhány alapvető szempont amelyeket figyelembe kell venni, hogy eljuthassunk az általunk kiválasztandó, célnak megfelelő antenna típushoz.

Antennák sávtartományai:

 • Rövidhullámú (RH): 3-30 MHz (ide tartoznak a rövidhullámú katonai, professzionális és amatőr sávok, CB frekvenciák)
 • VHF (very high frequency) tartomány: 30-300 MHz (ide tartoznak a professzionális és amatőr VHF sávú frekvenciák, hajózási és repsávos frekvenciák)
 • UHF (ultra high frequency) tartomány: 300-3000 MHz (3 GHz) (ide tartoznak például az EDR Tetra rádiók, professzionális és amatőr UHF sáv valamint a GSM tartomány, WIFI (2,4 GHz))

A széles spektrumra való tekintettel különböző frekvenciához különböző antenna szükséges, melyek csak bizonyos és meghatározott sávtartományban képesek megfelelő hatásfokkal működni. Típustól függően vannak olyan antennák, amelyek hangolást igényelnek és csak 1-2 Mhz-es sávtartományt fognak át és vannak az úgynevezett széles sávtartományú antennák, amelyek akár 90Mhz-et is képesek adás oldalon átfogni megfelelő SWR hatékonysággal.

Léteznek speciális többsávos antennák, melyek HF, VHF és UHF sávtartományban is megfelelő nyereségességgel és sugárzási karakterisztikával tudnak működni.

Sugárzási karakterisztika:

Az antenna fontos jellemzője az iránykarakterisztika, amely az antenna által létrehozott azonos teljesítménysűrűségű (térerejű) pontok összessége az antenna körüli térben. A viszonyítási alap a csak elméletben létező, pontszerű izotróp antenna, amely „gömbsugárzó”, vagyis a tér minden irányában azonos mértékben sugároz.

A sugárzási karakterisztika minden antenna katalógusában megtalálható E-plane és H-plane néven. Sugárzási karakterisztika alapján alapvetően megkülönböztetünk körsugárzó és irányított antennát.

 • E-plane: lineárisan polarizált antennánál ez a sík az elektromos mező vektorát jelenti. Ez egy horizontálisan polarizált irányított antennánál az E-plane egybeesik a horizontális síkkal, míg a vertikálisan polarizált körsugárzó antennánál a vertikális síkkal. (Konyhanyelven az E-plane az az irány, amikor az antennát állítva, oldal irányból nézi az ember. Ekkor egy körsugárzó antenna esetén az E-plane diagramon két oldalra (a rajzon 0 és 180 fok irányba) látható kicsúcsosodás, míg egy irányított antennánál egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) látható a kicsúcsosodás. Körsugárzó botantennánál az oldalsó sugárzási irány vese alakot formál. Minél nyereségesebb az antenna, annál inkább hegyesedik a vese alak az oldalsó irányba.

E-plane sugárzási karakterisztika egy Sirio SPO VHF körsugárzó antennánál. Körsugárzó antennánál H-plane táblát nem szoktak megadni, hiszen körsugárzóról van szó, úgy is egy nagy kör lenne rajta.

 • H-plane: lineárisan polarizált antennánál a mágneses mező vektorát és a sugárzás maximális irányát. A H-plane derékszöget zár be az e-planehez képest. (Konyhanyelven az H-plane az az irány, amikor az antennát fentről vagy alulról nézi az ember. Ekkor egy körsugárzó antenna esetén az H-plane diagramon egy teljes kört lát az ember, míg egy irányított antennánál egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) egy kicsúcsosodást. Minél nyereségesebb az irányított antenna, annál hegyesebb ez a kicsúcsosodás.)

Kombinált H-plane és E-plane sugárzási karakterisztika egy Sirio WY 3 elemes irányított yagi antennánál. Az E-plane függőleges irányba, a H-plane horizontális irányba adja meg a sugárzást.

Antenna nyereségesség:

Meghatározó tulajdonság az antenna nyereségesség, mely mind az adó mind pedig a vételi oldalon megjelenik. Ha az antenna nyereség az izotrop antennához képest 2,15 dB, ez 1,64-szeres teljesítményviszonynak felel meg. 3dB pedig kétszeres teljesítményértéket jelent, tehát egy 3dB-s antennához képest egy 6dB-s antenna kétszeres hatékonyságú vételt és adást jelent.

Fontos azonban tisztázni, hogy az antenna nyereségesség a vevő oldalon is megjelenik. Tehát egy magas nyereségességű körsugárzó antenna minden irányból képes felerősíteni a zavarokat is, nem csak az adó teljesítményt. Jellemzően mozgó vevő rádióknál használnak ilyet (például mobiltelefon, autó), melyeknek minden irányból venniük kell tudni az adó(k) által kisugárzott jelet. Hátránya, hogy mivel minden irányból képes venni, ezért nem irányszelektív, vagyis nem csak az adó irányából, hanem az egyéb irányokból érkező jeleket is veszi, ezek pedig zavarhatják a vevő által kiválasztott adó vételét.

Antennák típusai kivitel és felhasználás alapján:

Weboldalunkon alapvetően három típusban határozzuk meg antennáinkat:

Kézi rádió antennák: Fontos figyelembe venni, hogy az adott rádió milyen csatlakozóval van kialakítva (jellemző: BNC alj, TNC alj, SMA alj) Számos professzionális urh rádió márka (pl.: ICOM, Motorola) speciális csatlakozóval bír, melyekhez csak márka specifikus adapterrel lehet nem gyári antennát használni.

Gépkocsi antennák:

 • mágnestalpas antenna – ahogy azt a neve is mutatja, mágnestalp segítségével illeszkedik az autó (fém) tetejéhez. A mágnestalp kiválasztásánál fontos figyelembe venni az antenna súlyát, méretét, melyhez mérten kell a mágnestalp átmérőjét megválasztani. Üvegszál és alumínium burkolatot nem fog a mágnes.
 • befúrható antenna – a talp rögzítéséhez és a kábel behúzásához lyukat szükséges fúrni az autó tetejébe vagy ajtajába

Gépjármű antennáknál jellemző rögzítési mód még a tükörszárra vagy tetőcsomagtartó peremére való rögzítő konzol használata, amelybe szintén befúrható talpat rögzítünk.

A befúrható antennatalp típusa az antenna csatlakozójától függ:

 • PL talpas kivitel
 • DV talpas kivitel (dönthető) – szárnyas csavarral van ellátva, mely biztosítja a dönthetőséget

Gépkocsi antennáknál fontos figyelembe venni az antenna pálca anyagát. Ez lehet acélpálca, mely hajlik és jóval ellenállóbb vagy üvegszálas (pl. hajóantenna) amely jelentősen törékenyebb.

Tetőantennák (bázis antennák):

 • körsugárzó antenna: függőlegesen felállított antenna körsugárzó, azaz vízszintesen minden irányban egyenletesen sugároz. Körsugárzó antenna esetén az E-plane diagramon két oldalra egy vese alakú formát, az H-plane diagramon egy teljes kört lát az ember.
 • irányított (yagi vagy dipol) antenna: meghatározott irányba képes adó teljesítményt kibocsátani és jelet venni. Fontos tényező a sugárzási szöge. Irányított antennánál mind az E-plane mind a H-plane diagramon egy irányba (általában a rajzon 0 fok irányba) látható a kicsúcsosodás, a sugárzási irány

A tetőantennák (bázis antennák) kiválasztásánál fontos tényezők:

 • felfogatás: milyen csőméretre kell felfogatni az antennát, milyen bilincs jár az antennához
 • a maximális kimenő teljesítmény, amit az antenna még képes kisugározni
 • szélterhelés: adott szélsebességnél hány N (Newton) terhelés tevődik az antennára.

A szélterhelés az antenna felületéből adódik.

 • maximális szélállóság: az a sebesség, amit az antenna még elbír
 • antenna súlya: tartószerkezet megválasztásánál fontos

Rögzítéshez használt konzolok típusai:

 • falra szerelhető
 • csőre rögzíthet
 • állítható dőlésszöggel rendelkező konzol

Az antennák hangolásához minden esetben az antenna használatijában található frekvencia táblázat nyújt segítséget.

Antenna torony szektorsugárzókkal

SWR jelentése és használata:

Az SWR, vagyis az állóhullám-arány azt mutatja meg, hogy a nagyfrekvenciás teljesítménynek mekkora része jut ki a rádióból.
A legjobb esetben ez éppen 1:1, vagyis nincs visszaverődés, az adóteljesítmény 100%-a kisugárzásra kerül. Ez természetesen csak elméleti érték, ez normál körülmények között nem valósítható meg, mivel az antenna anyagának az ellenállása, kábel, csatlakozó veszteségei miatt mindenképp visszaverődik néhány százaléknyi adó teljesítmény.

Milyen kábelt és csatlakozót válasszak az antennámhoz?

A kábel szerelhetőségét és minőségét alapvetően meghatározza annak anyaga, vagyis hogy rézből készült vagy csak rézzel lett futtatva akár a belső ér vagy a külső árnyékolás. A kábel típusának megválasztásánál figyelemmel kell lennünk arra, hogy milyen frekvenciára használjuk és milyen mennyiséget kell felhasználnunk belőle. Tehát például egy 100 méteres Belden H-1000-nek megfelelő kábel csillapítása 500mHz-en 9,3dB. Ez azt jelenti, hogy ha a kábel egyik végére betáplálásra kerül 100W teljesítmény, akkor a 100 méteres kábel másik végén kb. 12W kimenő teljesítmény jelenik meg. Érdemes még megemlíteni a kábelek maximális hajlítási sugarát, amely az az érték amely átmérőben még meg lehet hajlítani a kábelt sérülés nélkül. Ez nyilván egy vastagabb kábelnél nagyobb érték, nagyobb hajlítási sugár szükséges mint egy vékony kábelnél.

Csatlakozók vásárlásánál érdemes figyelni arra, hogy aranyozott tüskével ellátottat vásároljunk, illetve a belső menetpontot teflonos szigetelés válassza el a külsőtől, mivel szerelés esetén amikor forrasztásra kerül a sor, úgy nem fog megolvadni.

Várjuk Önöket üzletünkben, ahol SIRIO, Diamond, Panoráma Antenna, Midland és egyéb márkájú antennákat is találnak a szükséges összes szerelési anyaggal együtt.

Címke: , , ,
2017. június 26. hétfő

Icom IC-M25 EURO kézi hajórádió

Az Icom IC-M25 EURO a gyártó legújabb kézi hajórádiója, amely nagyméretű kijelzővel és szuperkönnyű kivitelével lett közkedvelt a felhasználók körében. Elsőként a termékpalettán, a rádión szabványos micro-USB töltő található, így könnyítve meg a töltését a rádiónak.

A fentieken túl ahogyan azt az Icom hajórádióktól megszokhattuk, úgy az IC-M25 EURO is úszik a vízen valamint AquaQuake funkcióval rendelkezik, amely eltávolítja a hangszóróból a vizet. Cégünk az elérhető verziókból a Marine Blue típusú, világos kék szegéllyel ellátott verziót forgalmazza.

Címke: ,
2017. június 23. péntek

3M Peltor ProTac Shooter (Sportlövész) & Hunter (Vadász) hallásvédők

A 3M Peltor harcászati és sportolási célú hallásvédők legújabb modelljei a ProTac III-as széria, a Shooter (Sportlövész) és a Hunter (Vadász) fültokok. Míg a Hunter típus 26dB, addig a Shooter 32dB zajcsillapítással rendelkezik.

Mindkét fejszett zajszintfüggő funkcióval rendelkezik, amely a halkabb háttérzajok felerősítését jelenti. Így fültok használata mellett is hallható a közelben tartózkodó másik ember beszéde, egy közeledő jármű hangja vagy bármely olyan 82dB-nél halkabb hanghatás, amely fontos jelzésértékkel bír számunkra.

Címke: ,