RJ csatlakozó

A csatlakozók az elektronikus eszközök és rendszerek létfontosságú elemei, amelyek biztonságos és stabil kapcsolatot biztosítanak. Nincs ez másként az RJ csatlakozók esetén sem. Ezeket az aljzatokat telekommunikációs berendezések, például telefonok, modemek és számítógépek csatlakoztatására használjuk. Miért nevezik ezt a változatot RJ csatlakozónak? Az RJ a registered jack angol megnevezés rövidítése, amely magyarul bejegyzett csatlakozót jelent. Napjainkban a legismertebb ilyen típusú aljzat, az RJ-45-ös, amelyet számítógépekhez használunk, és a szakmabeliek főleg Ethernet-csatlakozóként emlegetik. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (4)
Rendelésre (1)
Márkák szerint
Márka nélküli (5)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 5 termék, 1. oldal: 1 - 5 / 51
Összesen 5 termék, 1. oldal: 1 - 5 / 51

Hogyan válasszuk ki a megfelelő RJ csatlakozót?

Az RJ aljzatok a moduláris csatlakozók családjába tartoznak, amit régebben telefonokhoz fejlesztettek ki, ezért néhol telefon csatlakozónak is nevezik őket. A vonalas telefonkészülékek kagylói ma is 4P4C vagyis RJ-9-es változatokkal csatlakoznak a készülékhez. De az RJ-11-es és 12-es dugók analóg telefonok esetén használatosak. Az ilyen típusú alzatokkal tudjuk összekötni a hagyományos telefont a telefonhálózattal. Az RJ-45-ös aljzat pedig számítógépek csatlakoztatására használatos.

Milyen különbségek vannak az egyes RJ csatlakozók típusai között?

Az RJ aljzatok típusai között az egyik legfontosabb különbség az az, hogy mely készülékhez használjuk őket, a másik eltérés pedig a kialakításukban rejlik. Az RJ-11-es 4/4-es, az RJ-12-es 6/6-os, az RJ-45-ös 8/8-as és az RJ50-es csatlakozó pedig 10/10-es érintkezővel rendelkezik.

RJ csatlakozókhoz milyen kábeleket használjunk?

Az RJ-11-es és 12-es változatokkal telefonkábelt csatlakoztathatunk, amely lehet lapos, csavart vagy kerek. A telefonkábelben 4 vagy 6 vezeték található, amelyek színkódolással vannak ellátva. A telefonkábel kiválasztásakor ügyeljünk azok árnyékolására, ez különösen fontos a nagyfokú elektromágneses interferenciával terhelt területeken, hogy a hívás minősége tiszta és kellően hangos legyen. A mobiltelefonok világában az analóg telefont egyre ritkábban használjuk. Ezért az RJ csatlakozók közül az RJ-45-ös típusú az, amelyet a leginkább alkalmazunk.

Ehhez a dugóhoz a Cat5-östől és a Cat6-tól kezdve a Cat7-en át az új Cat8-as kábelig bármelyiket csatlakoztathatjuk. Minden kábel 8 vezetékből, vagyis 4 sodrott érpárból áll, ami megfelel az RJ-45-szabvány 8P8C kialakításának. Mindegyik szál műanyag szigeteléssel védett. Az érpárok különböző menetemelkedésű csavarása gondoskodik a zajszűrésről. Viszont teljesítményükben nagyban különböznek. Ezeket a kábeleket sokan RJ-45-ös kábelnek is nevezik, de létezik egy másik elnevezés is, mégpedig: UTP kábel.

Hogyan csatlakoztathatjuk az RJ csatlakozót a meglévő hálózathoz vagy eszközhöz?

Az RJ dugón található egy olyan fül, amelynek köszönhetően az eszközbe vagy a hálózati dugaljba a csatlakozót csak egy módon helyezhetjük be. Ez az innovatív megoldás megakadályozza a helytelen csatlakoztatást.

A minőségi kapcsolat érdekében milyen tulajdonságokra érdemes figyelni az RJ csatlakozók kiválasztásakor?

Az ilyen típusú kábelek megfelelő árnyékolással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy védik a jelet az elektromágneses és a rádiófrekvenciás zavarástól. A csatlakozó kialakításának köszönhetően egy fül biztosítja, hogy a csatlakozót csak egyféleképpen lehessen bedugni. A beépített mágneses részeknek köszönhetően túláram védelmet tesznek lehetővé.

Mindezeknek köszönhetően az RJ csatlakozók nagy megbízhatóságot garantálnak, amely nagyban védi a hozzá csatlakoztatott eszközöket, berendezéseket. Ezenkívül az RJ-45-ös csatlakozók és kábelek az általuk összekapcsolt eszközöknek az adatok továbbítása mellett a nem használt sodrott érpárokat kiaknázva áramot is képesek továbbítani. Ezt a Power over Ethernet (PoE) technikának nevezzük, amely maximum 15,4 W teljesítményt képes továbbítani. De a Poe++ már maximum 100 W-ot is tud közvetíteni.

Mekkora sebességet támogatnak az RJ csatlakozók és kábelek, és hogyan befolyásolják a hálózati teljesítményt?

Ez attól is függ, hogy milyen kábelt csatlakoztatunk az RJ aljzathoz. A Cat5-ös kábel 100 Mb/s sávszélességet és 100 MHz átviteli sebességet tesz lehetővé. A Cat6-os változat már 1000 Mb/s sávszélességet és 250 MHz teljesítményt, de amennyiben a Cat7-es kábelt csatlakoztatunk az RJ-45-ös aljzathoz, akkor már mindez 10 000 Mb/s sávszélességre és 600 MHz átviteli sebességre nő.


Az RJ aljzatok különböző méretekben és formákban kaphatók a DND Telecom Center webáruházában, beleértve az RJ-9, RJ-11, RJ-12 és RJ-45 dugókat. Az RJ-11 és RJ-12 aljzatokat általában telefonokhoz használjuk. Minden egyes típusnak megvannak a sajátos jellemzői, amelyek alkalmassá teszik az adott alkalmazáshoz.