AC kábel

A mindennapi életünk szinte már elképzelhetetlen elektronikai berendezések, készülékek nélkül. Meglétük rengeteg kényelmet, biztonságot nyújt. De ahhoz, hogy ezek az eszközök problémamentesen működjenek, energiára van szükségük. Ehhez pedig megbízható hálózati tápkábelek kellenek. Tovább olvasom...

Keresési beállítások Termék nézet váltás: Termékek rendezése:
Termékszűrés
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11

• Dometic AC csatlakozókábel EU verzió
• Tartalék vagy csere EU verziójú Dometic AC csatlakozókábel a következő termoelektromos hűtődoboz modellekhez: CD, TC, FM
• Nem földelt
• SKU: 4499000138

Bruttó ár: 18.542,- Ft (Nettó ár: 14.600,- Ft)
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11

Az AC kábelek, vagy ahogy sokunk ismeri őket, a hálózati tápkábelek, ahogy azt a nevük is mutatja, villamos energiát közvetítenek különböző berendezésekbe. Ne feledjük, hogy az ilyen típusú vezetékek bármely hibája az általuk csatlakoztatott berendezések, készülékek károsodásához is vezethet, vagyis a régi és sérült tápkábel használata rövidzárlatot, elektromos szikrát okozhat. Ezért nem javasoljuk, hogy ezeken spóroljunk.

Milyen anyagból készült az AC kábel, és miért fontos ez a minőség szempontjából?

A hálózati kábelek minőségi szintjei pontosan úgy épülnek fel, mint más kábeleké. Ezek a kábelek OFC- vagy OCC rézből, valamint ezüst felhasználásával készülnek. A kábel keresztmetszete lehet sodort, tömör vagy litze-szerkezetű stb. A szigetelése pedig készülhet pamutból, rugalmas PVC-ből, vagy esetleg teflonból. A hálózati kábelek minőségét az is nagyban befolyásolja, hogy milyen dugvillát csatlakoztatunk hozzájuk. Azt, hogy milyen dugvillát használunk, a CEE 7 elektromos csatlakozó szabvány szabályozza.

Az ilyen típusú dugvillák a nemzetközi besorolás szerint a C, E és F típusba sorolhatók. Azt, hogy ezek közül melyiket választjuk, az nagyon szubjektív. Ne feledjük, hogy a hálózati tápkábelek választéka meglehetősen széles, ezért nem mindig könnyű kiválasztani a megfelelőt. De ha kétségeink támadnak, akkor mindig nézzük meg, hogy a készülékhez mely kábel a megfelelő, és lehetőleg ne a legolcsóbb változatot válasszuk.

AC kábel vásárlásakor mire ügyeljünk még?

Lehetőleg válasszunk olyan hálózati tápkábelt, amely földelt, mert az mindenképp nagyobb biztonságot jelent a csatlakoztatott készülékek számára. Lehetőség szerint olyan tápkábelt vásároljunk, amely könnyű PVC köpennyel rendelkezik, mert ebben az esetben a héjazatban a kábel maga nehezebben törik meg, mint a közönséges köpennyel rendelkező változatokban.

Ezenkívül a tápvezeték vastagsága sem mindegy, például választhatunk 0,5 mm2, és 0,75 mm2, vagy 1,0 mm2, esetleg 1,5 mm2 átmérővel rendelkező AC-kábelt. Ez főként az elektromos készülékek teljesítményétől függően változik. De, ami még meghatározhatja azt, hogy milyen hálózati AC kábelt vigyünk haza, az az, hogy milyen színű a készülék. Ha a berendezés világos, akkor fehér színűt, ha sötét, akkor fekete tápkábelt válasszunk.

Legvégül a vezeték hosszát aszerint kell meghatároznunk, hogy a berendezés milyen messze helyezkedik el a dugaljtól. Ha túl hosszú vagy túl rövid AC-kábelt választunk, akkor kényelmetlen lesz annak használata.

Milyen dugaszolókkal rendelkezik az AC kábel?

Az Európai Unió területén gyártott és forgalmazott hálózati tápkábeleknek rendelkezniük kell VDE-tanúsítvánnyal. A szabvány Schuko CEE 7/7-es dugvillát ír elő, amely 16 amper áramerősséggel és 230 voltos feszültséggel rendelkezik. A hálózati tápkábel másik végén egy 2- vagy egy 3-pólusú csatlakozó található.

Van-e bármilyen speciális jelölés vagy tanúsítvány a hálózati tápkábelen, ami biztonságot vagy minőséget jelent?

Az európai szabványú AC kábeleknek meg kell felelnie a VDE előírásainak. A VDE a Verband der Elektrotechnik rövidítése, amely kutatóintézetnek 36 000 tagja van, köztük 1300 vállalat és Európa egyik legnagyobb műszaki és tudományos intézete. A VDE központja Frankfurt am Main városában található. Semleges és független szervezetként a VDE leginkább arról ismert, hogy szabványokat hoz létre és tart fenn az elektromos biztonság területén.

A kutatóintézet megvizsgálja és tanúsítja az elektromos termékeket a VDE szabványok, az európai EN, vagy az IEC Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság előírásai szerint. Sok országban a VDE védjegy még a nemzeti szabványnál is fontosabb, különösen a kereskedők figyelnek arra, hogy a VDE jele megtalálható legyen a terméken, mert akkor garantálható annak biztonságos alkalmazása.


Mikor hálózati kábelt vásárlunk ügyeljünk arra, hogy megfelelő hosszúságú és jól szigetelt legyen. Az AC kábeleket számítógépekhez, monitorokhoz, szórakoztató elektronikai eszközökhöz, háztartási gépekhez vagy akár hűtődobozokhoz is csatlakoztathatjuk. Természetesen feszültségük és csatlakozóik függvényében. Tekintse meg AC kábel kínálatunkat webáruházunkban!