Zselés akkumulátor

A zselés akkumulátorok nagyban hasonlítanak a hagyományos ólomsavas társaikhoz. Szilícium-dioxid hozzáadásával egy vékony elektrolit réteg képződik az akkumulátor belsejében, ezáltal egy zárt rendszerű, karbantartást nem igénylő energiatároló jön létre.

Hogyan működnek a zselés akkumulátorok?

Az akkumulátorok alapvetően olyan elektróda cellákból épülnek fel, amelyek bizonyos összetételű elektrolit folyadékba merülnek el. Az akkumulátor egységekben a cellák között feltöltött állapotban elektromos feszültség van, így képesek a villamosenergia tárolására.


A zselés akkumulátorok esetében ezt az elektrolit réteget valamilyen szövetbe, vagy más anyagba itatva “zselésítik el” és helyezik a cellák közé, így a folyadék légmentesen zárható, nem lötyög, illetve sérülés esetén sem szivárog el.

A zselés akkumulátorok előnyei és hátrányai

A zselés akkumulátorok teljesen zárt rendszerben működnek, így nem kell attól tartanunk, hogy a bennük lévő folyadék elpárolog, vagy kifolyik. A légmenetes zárásnak köszönhetően ezért jól tűrik a rázkódást és bármilyen pozícióba, állítva, vagy akár fektetetve is behelyezhetőek. A zselés réteg miatt az akkumulátor belseje kevésbé szulfátosodik, így élettartamuk is jelentősen hosszabb, mint a hagyományos akkumulátoroké. Ezért cserébe áruk is jóval magasabb a savas energiatárolókénál.


Az akkumulátorok működési elvükből fakadóan minimális karbantartást igényelnek, továbbá az egyes gélelemeken egy-egy szelep található, amely a túlnyomást szabályozza. A szelepeknek hála a zselés akkumulátorok teljesen zárt rendszerben működnek, így a szivárgás esélye szinte minimális. Sérülés esetén a bennük lévő folyadék az ólom-savas akkumulátorokével ellentétben, nem folyik el, így használatuk jóval biztonságosabb is. A zselés akkumulátorok másik nagy előnye, hogy használatuk során nem, vagy csak nagyon minimális füst keletkezik. Ennek eredményeképpen használhatóak olyan helyen is, ahol a szellőzés nem megoldott, továbbá szinte bárhol tölthetőek.


Mindezért cserébe árban nagy különbség lehet a zselés és a savas technológiával működő akkumulátorok között. A zselés energiatározók esetében érdemes figyelembe venni az újratöltés sajátosságait. Mivel az elektrolit réteg nem folyadék, hanem gél, a töltés során, amint az akkumulátor eléri a maximális töltöttségi szintet le, kell kapcsolni a hálózatról, ellenkező esetben a gél réteg komoly károsodást szenvedhet. ezen felül még a töltési idejük is valamennyivel hosszabb, mint savas társaiknak. A nem megfelelő hőszabályozás az egyik leggyorsabb módja az akkumulátorok életciklusának rövidítéséhez és ez a zselés akkumulátorok esetében sincs másképpen. Ez az energiatároló típus is rendkívül érzékeny a túlmelegedésre, így a megfelelő hűtés elengedhetetlen a hosszú távú működés biztosításához.

Zselés akkumulátorok a DND Telecom kínálatában

A DND Telecom termékei között a zselés akkumulátorok széles választékát találja meg. Kérdés esetén pedig állunk rendelkezésére! Zselés akkumulátorainkat ajánljuk gépjárművek, lakóautók, lakókocsik, csónakok, kisebb hajók, napelemek és szélerőművek szünetmentes áram ellátására, vagy energia tárolására.


EMOS, Enersys és Fiamm gondozásmentes, zárt ólom-savas akkumulátor kínálatunk tökéletes megoldása lehet riasztók, UPS, távközléstechnikai eszközök, lámpák és egyéb berendezések szünetmentesítésére. Az akkumulátorok 6V és 12V feszültséggel érhetők el, egyes típusok különböző csatlakozóval (Faston 4,8; Faston 6,3; M5 vagy M6 csavar) rendelhetők. Kínálatunkban 0,8Ah kapacitástól egészen a 100A-ás kapacitásig megtalálhatók termékvariációk. Cégünk igény esetén vállalja szünetmentes UPS akkumulátoraiban az akkumulátor cseréjét.