Forgalomtechnika

további kategóriái

A forgalomtechnika alatt a közúti forgalom biztosításához szükséges eszközöket és segédeszközöket értjük.

Miért van szükség forgalomtechnikai eszközökre?

Útfelújításhoz, útkarbantartáshoz vagy építéshez gyakran sokféle forgalomtechnikai eszközre van szükség, melynek célja, hogy a munkálatok ideje alatt felmerülő forgalomterelés szakszerű kiépítése a közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelelően valósuljon meg.


Közutakon, autópályákon, rendőrségi intézkedések, katasztrófavédelem és balesetek megelőzése esetén is szükség lehet forgalomtechnikai eszközökre a forgalomterelés vagy forgalom lezárás érdekében. Ezen eszközök kiválasztásánál és telepítésénél figyelembe kell venni az erre vonatkozó szabványokat, előírásokat, mely a forgalomban résztvevők biztonságát szem előtt tartja. Kiemelkedően fontos a forgalomtechnikai eszközök éjszakai láthatósága és a nappali környezetből való kitűnése, hogy az egyéb veszélyes útszakaszokon (pl.: gyalogos-átkelőhelyeken, iskolák, lakóövezetek forgalmas kereszteződéseinél) figyelemfelkeltő legyen a mihamarabbi észlelés érdekében. Használatának engedélyezését a területi illetékes hatóság végzi.

A forgalomtechnika eszközök típusai

A közúti forgalom biztosításához szükséges forgalomtechnikai eszközök különböző típusban megtalálhatók felhasználói igény szerint például:

  • jelzőfények (telepített és kézi jelzőfények), jelzőbóják
  • terelőbóják, terelőfények
  • üzenetmegjelenítő táblák
  • hordozható közlekedési lámpák és táblák
  • forgalomterelő utánfutók, gépjárműre szerelhető terelő nyilak, terelő sorlámpák
  • fényvisszaverő szalagok és fóliák.


Minél nagyobb területet szükséges forgalom szempontjából kontrollálni, annál inkább célszerű ezen feladathoz automatizálható és rendszerben egyszerűen alkalmazható eszközöket választani. Szintén kiválasztási szempont, hogy mobil eszközben gondolkodunk (pl.: kézi terelőfény, bója, hordozható közúti lámpa) vagy gépjárműre rögzített forgalomtechnikai eszközről.


Jellemző a forgalomtechnikai eszközökre, hogy nagyteljesítményű akkumulátorokkal vannak ellátva, így biztosítva a zavartalan munkálatokat.


Böngéssze végig forgalomtechnikai eszköz kínálatunkat, és ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, ha szakértők segítségére van szüksége!