Megkülönböztető jelzés

további kategóriái

Megkülönböztető jelzés alatt a gépjárműre szerelt rögzített vagy mozgatható üzemmódú (mobil lámpa), villogó kék vagy kék-piros fényjelzést és hangjelzést adó berendezések együttesét értjük.


Kizárólag a megkülönböztető fény-és hangjelzést együttesen használó jármű részére biztosítja annak jogát, hogy egyes szabályokat figyelmen kívül hagyhasson.Amennyiben a sürgősségi jármű kizárólag csak a kék villogó fényjelzést használja, a KRESZ szabályainak betartására ugyanúgy köteles marad. A megkülönböztető fény és hangjelzést használó rendszerre a hétköznapi nyelv gyakran rendőrségi villogóként hivatkozik.


Gépjárműre szerelhető kék/piros megkülönböztető jelzések tekintetében SoundOff Signal, Code3, Premier Hazard, Sirena és Strobos márkájú termékeket forgalmazunk. A kék/piros villogókra általánosan igaz, hogy elérhető egyszínű vagy duál színkivitelben. A fényhidak különböző méretben, akár beépített hangszóróval is rendelhetők. Megkülönböztető kiegészítő fényjelzéseket jellemzően hűtőrácsba, ajtóba, visszapillantóba vagy szélvédő mögé rögzítünk. A kék mobil lámpák akár fix, befúrható rögzítéssel vagy mágnestalpas kivitelben érhetők el. A korábbi technológiák, a halogén és xenon izzókat most már szinte kivétel nélkül felváltotta a LED-es technológia amely rendkívül megbízható, hosszú élettartamot és alacsony fogyasztást garantál. Termékeink R65-ös fénytechnikai paramétereknek való megfelelősséggel és R10 EMC megfelelősséggel bírnak. Termékeink szinte mindegyikéhez talál kiegészítő, extra szolgáltatást, úgy mint az eszközök gépjárműve történő telepítése, szerviz vagy karbantartás.

Mi a célja a megkülönböztető jelzésnek?

Az emberi életet, a testi épséget, az egészséget, a vagyoni javakat, az emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítása, nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése, kármentés, a honvédelem, a nemzetbiztonság és a közbiztonság védelme, továbbá a kiemelt államérdekből ellátandó feladatok végrehajtásáért felel a megkülönböztető jelzés.

Mire jogosít fel a rendőrségi villogó?

A megkülönböztető fény- és hangjelzését együttesen használó jármű a közúti jelzéseket és a KRESZ számos előírását figyelmen kívül hagyhatja, de kizárólag akkor, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette. Nem hagyhatja azonban figyelmen kívül a forgalomirányító rendőr jelzését valamint a vasúti átjáró jelzését. (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ) 49. § (2))

Megkülönböztető jelzést használó gépjárművel szemben, semmilyen esetben sem élveznek elsőbbséget a közlekedésben résztvevők. Pl: gyalogosok, biciklisek.

Milyen jogszabályok hivatkoznak a kék lámpa használatára és telepítésére?

 • 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről [Megkülönböztető lámpára és figyelmeztető lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek (66§)]
 • 1/2017. (I. 18.) ORFK utasítás a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelése és használata engedélyezésével, illetve ellenőrzésével összefüggő rendőri feladatokról
 • 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól (Megkülönböztet olyan felhasználókat, amelyek csak hatósági engedéllyel illetve amelyek hatósági engedély nélkül felszerelhetik a jelzéseket.)

A fényjelzés típusai technológia alapján:

 • halogén kék lámpa: Jellemzően szabványos H1 vagy H7 izzóval szerelt forgómotorral és tükörrel szerelt forgó lámpa.
 • LED kék villogó: LED izzóval szerelt villanós lámpa, amelynél a LED modulok vagy egyszerre villognak vagy az egyes LED izzók felvillanásával forgást imitálnak. A LED technológiából adódóan hosszú élettartammal bírnak.
 • Xenon kék villogó: Xenon gázzal töltött izzóval rendelkező villogó lámpák. A drága technológia miatt manapság már háttérbe szorultak.

Megkülönböztető hang és fényjelzés összetevői

 • fényhíd: A gépkocsi méretének megfelelően különböző szélességben elérhető fényhidak, amelyek fix vagy mágnestalpas kialakítással rögzíthetők a gépjármű tetején.
 • tetővillogó: Kiegészítő jelzésként vagy önállóan is használható villogók fixen tetőbe fúrható vagy mágneses kivitelben.
 • kiegészítő jelzések: Hűtőrácsba, visszapillantó tükörbe, ajtóba szerelhető LED technológiás villogók
 • hangszóró: A fényhídban megtalálható vagy önállóan a motortérbe szerelendő hangszóró a megkülönböztető hangjelzés biztosításához.
 • vezérlő egység: A fény és hang vezérlésére alkalmas kezelő egység, amely egyben a hangszóró erősítője is. A vezérlő egységnek lehet egy kézi mikrofonja is amely kibeszélésre vagy hangos bejelentésre is alkalmassá teszi a rendszert.


A megkülönböztető fényjelzést a gépjármű legmagasabb pontján kell rögzíteni, biztosítva a 360°-os láthatóságot. Amennyiben ez nem megoldható, kiegészítő jelzés használata szükséges.