POC rádió

A hagyományos adó-vevők - legyenek bármilyen korszerűek is - az URH frekvenciasávokon keresztül működnek, vagyis a hatótávolságuk törvényszerűen korlátozott. A PoC, vagyis Push-To-Talk Over Cellular (hálózati adó-vevők ) készülékek ezzel szemben az internetet használják a kommunikációhoz - ez lehet mobil- vagy WiFi-hálózat. Ezért aztán a PoC rádiók network radio, IP adóvevő, 4G rádió, LTE adóvevő néven is ismertek a piacon.

A PoC rádiók előnyei

Korlátlan távolság

Amikor hatalmas területeket, akár egész megyéket vagy egy teljes országot szeretnénk lefedni, a hagyományos rádiómegoldások költségei az egekbe szöknek. A PoC rádiók esetében nincs szükség átjátszóállomásokra, hiszen ezek a készülékek a már meglévő, a mobiltelefon-szolgáltatók által üzemeltetett infrastruktúrát használják. Ezek a sokoldalú és modern rádiók tehát bárhol igénybe vehetők, ahol 3G vagy 4G lefedettség található, sőt vezeték nélküli kapcsolattal (WiFi) is működhetnek.

Kedvező bekerülési költségek

Mivel nincs szükség komplex átjátszóhálózat kiépítésére és üzemben tartására, a PoC rádióik igencsak gazdaságosnak tekinthetők. Annál is inkább, hiszen megfelelő előfizetéssel akár egész Európában vagy világszerte bárhol használhatók. Egy PoC rádió esetében háromféle díjjal kell számolni: a készülék díja, a GSM-előfizetés költsége és a PoC szerver szolgáltatás díja. A gyártótól és a választott konstrukciótól függően ezek egy összegben vagy önállóan is megvásárolhatók. A készülék márkájától függően az egyes eszközök a gyártó által biztosított és beépített SIM kártyával érkeznek, de van olyan gyártó is amely lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó a saját GSM SIM kártyáját használja.

Egyszerű használat

A PoC rádiók a “nyomd-hogy-beszélj” elvre épülnek. Használatukhoz tehát semmilyen rádiós vizsgára vagy képzésre nincs szükség - bárki könnyedén elboldogul velük, aki mobiltelefont is használ. Vásárlás után azonnal üzembe helyezhetők. Számos típus egykezes használatot is lehetővé tesz, ami igazán jól jön például terepmunka vagy irodai tevékenység közben. A PoC rádiók kiváló hangminőséget tesznek lehetővé, ráadásul egyéni és csoportos hívásokra is alkalmasak. A PoC rádiók (Push to Talk over Cellular) GSM alapú adóvevő rádiók, amelyekkel hagyományos GSM hálózati lefedettség mellett gombnyomásra elérhetővé válik az azonnali csoportkommunikáció.

Számos extra funkció

A készüléktől függően egy PoC rádió többféle plusz funkcióval is segíti a kommunikációt. Ilyen lehet például a Bluetooth-kapcsolat, amin keresztül fejhallgató vagy külső mikrofon csatlakoztatható a rádióhoz. Hasonlóan hasznos funkció lehet a por- és vízállóság, hiszen ezeket a rádiókat gyakran terepen, nehéz körülmények között veszik kézbe a felhasználók.


A programozható csatornák és az elmenthető névjegyek jelentősen felgyorsítják a kapcsolatfelvételt, egyes típusok pedig full-duplex kommunikációra is képesek (egyszerre adó és vevő, mint a GSM telefon). A “man down” funkció a munkabiztonságról gondoskodik: vészjelzést küld, ha a használó elesne, összeesne, és nem törli a riasztást. A “lone worker” funkció egyedül dolgozóknak hasznos, mert vészjelzést küld a meghatározott időtartam letelte után.

Kiknek ajánljuk a PoC rádiókat?

A PoC rádiók kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a szállítmányozók körében. Legyen szó személy- vagy áruszállításról, az országos vagy akár európai szintű kommunikáció elengedhetetlen. Ugyanez a helyzet a vagyonvédelemben is, ahol például a pénzszállító autók kommunikációját biztosíthatja egy-egy PoC rádió. Ezeket a készülékeket bátran ajánljuk mentő- és tűzoltóegyesületeknek, de a mezőgazdaságban érdekelt vállalkozásoknak is érdemes elgondolkodni egy PoC-rendszer kiépítésén.


Széles kínálattal, minőségi készülékekkel és szaktanácsadással várjuk - nézzen szét webshopunkban!