Repülősávos rádió

A repülés és a rádiózás a kezdetek óta kéz a kézben jár. A magasban mindig is szükség volt a hatékony és gyors kommunikációra, amit legegyszerűbben ezzel a technikával lehetett megvalósítani. Napjainkban már egyértelmű szabványok és modern eszközök segítik a professzionális és hobbi pilótákat, illetve a földi személyzetet. A szaknyelven repsávos rádióknak is hívott berendezések sokkal többre is képesek, mint a kétirányú kommunikáció biztosítására.


A repülősávos frekvencia a világon mindenhol az AM, azaz amplitúdómoduláció típusba tartozik. A magas frekvenciás hullám (VHF) kifejezetten alkalmas nagy távolságra és magasságban történő kommunikációra. A légi kommunikációban mintegy 760 csatornát használnak napjainkban, melyek 25 kHz lépésközzel különülnek el egymástól. Természetesen minden csatorna és frekvencia más és más célt szolgál: navigációt, kommunikációt vagy éppen távolságmérést.

Repülősávos frekvenciák

108,000 - 136,975 MHz

A civil repülésben használt teljes repsáv, amibe a kis- és nagygépek, az üzleti és a magánforgalom egyaránt beletartozik.

108,000 - 117,975 MHz

A civil repülés navigációs célokat szolgáló tartománya (NAV).

118,000 - 136,975 MHz

A COM, vagyis a kommunikációs tartomány a civil gépek számára.

Katonai frekvenciák

A haderők által használt frekvenciák a civil frekvenciák felett találhatók. Ezek a frekvenciák jellemzően titkosak, a civil rádiókkal pedig nincs lehetőség ezeket a tartományokat fogni.

121,5 MHz

Nemzetközi vészhelyzeti frekvencia. A keresőcsapatok az ezen a frekvencián leadott rádiójelek alapján mérik be a bajba került gépet. Ennek megfelelően kizárólag vészhelyzet esetén használható. Egyes reprádiók automatikus adásra is állíthatók, hogy folyamatosan sugározzák a vészjelzést.

255 - 495 kHz

Az útvonal irányadók (NDB) frekvenciája. Verbális kommunikációra nem használható.

108 - 111,975 MHz

Műszeres leszállító rendszer iránysávadó (ILS LOC). Verbális kommunikációra nem használható.

Milyen szempontokat kell mérlegelni repülősávos rádió vásárlásakor?

Hordozhatóság

Kínálatunkban kézi, asztalra vagy gépkocsiba, illetve kisrepülőgépekbe építhető rádiók is helyet kaptak. Mindegyik típusra igaz, hogy repsávos adó-vevőként rádióengedély köteles termékek (az engedély ügyintézésében cégünk készséggel együttműködik). Az asztali kivitelű föld-levegő rádiók külső antenna csatlakoztatási lehetőségüknek köszönhetően ideális megoldást jelentenek irányítópultokba szerelve vagy gépjárműbe telepítve. A kézi rádiók jellemzően kijelzővel, valamint teljes tasztatúrás kivitelben állnak rendelkezésére.

Könnyű használat

A modern készülékek használata nem számít különösebben bonyolultnak, ráadásul számos kényelmi funkció is segíti a felhasználókat. A legtöbb típus több száz csatorna tárolását teszi lehetővé, a Bluetooth kapcsolaton keresztül pedig vezeték nélküli fejhallgató csatlakoztatása is lehetséges. A nagy méretű kijelzőkön könnyedén figyelemmel kísérhetők a legfontosabb információk, a korszerű Li-Ion akkumulátorok pedig rendkívül hosszú üzemidőt tesznek lehetővé.

Extra funkciók

Döntés előtt azt is érdemes átgondolnia, hogy milyen plusz funkciókra van szüksége. Ilyen lehet egyebek mellett a slim, azaz vékony kivitel vagy a intercom funkció. A beépített GPS igencsak hasznos kiegészítő minden repülő esetében, ahogy a szintén a helymeghatározásban szerepet játszó VOR-funkció is. Az egyes modellekben elérhető aktív zajcsökkentés és a megnövelt teljesítményű hangszóró még pontosabb kommunikációt tesz lehetővé.


Forduljon szakemberekhez, ha repülősávos rádió beszerzésén gondoskodik. Cégünk mindenben a segítségére lesz az engedélyeztetéstől az eszközbeszerzésig és telepítésig.