Feszültség átalakító

további kategóriái

Feszültség átalakító segítségével a tengerentúlról érkezett vagy az egyéb, speciális feszültség igényű elektronikai eszközeit is használhatja. Akár DC/DC vagy AC/DC átalakítót, DC/AC invertert vagy stabilizátort keres, a DND kínálatában megtalálja. Az alábbi feszültség átalakítók valóban az ígért teljesítményt biztosítják, így elektronikai eszközeit mindig rendeltetésszerűen és biztonságosan használhatja.

Milyen feszültség átalakítók kaphatók a DND kínálatában?

DC/DC átalakítók

Egy DC/DC átalakító használatával az akkumulátor feszültségénél kisebb vagy nagyobb tápfeszültség is elérhető. Léteznek step-down és step-up konverterek is. A step-down konverterek bemeneti feszültsége nagyobb, mint a kimeneti. A step-up átalakítók esetében pedig fordított a felállás, azaz nagyobb kimeneti feszültséget állítanak elő, mint a bemeneti.

AC/DC átalakítók

Az AC/DC konverterek a váltakozó áramú (AC) bemenetet egyenáramú (DC) kimenetté alakítják. Így válnak használhatóvá az elektronikus készülékek - ha pedig az adott eszköz akkumulátorral is rendelkezik, akkor az átalakítóra töltőként is tekinthetünk, ami számos elektronikus eszköz esetében jól jöhet a mindennapokban is. A feszültséget általában a transzformátor csökkenti a csatlakoztatott eszköz feszültség-igényéhez igazítva.

DC/AC átalakítók (inverterek)

A DC/AC inverterek az egyenáramot (DC) váltakozó árammá (AC) alakítják.Ezeknek az átalakítóknak - hivatalosan invertereknek - köszönhetően TV-zhetünk vagy használhatunk nagyobb elektronikai berendezéseket az autónkban, hiszen a gépjármű akkumulátorából érkező egyenáramot váltakozó árammá formálják. Ugyanis a nagyobb volumenű elektronikus eszközök működtetéséhez váltakozó áram használata szükséges.

Milyen esetekben elengedhetetlen egy feszültség átalakító?

Ha olyan eszközt szeretnénk üzemeltetni, amelynek a feszültség-igénye eltér a földrajzi régiónkban használatostól, akkor feszültség átalakítóra, konverterre lesz szükségünk. Például ha a 110/125 voltos váltóáramot használó Észak-Amerikából kapunk egy szintetizátort, csakis átalakító vásárlásával használhatjuk a hangszert. Ez az összes többi elektronikai eszközre érvényes, amely nem az Európában és Magyarországon megszokott 230 V-os feszültség szabványt követi.

Mi a különbség az egyenáram és a váltóáram között?

Az egyenáram (DC) és váltóáram (AC) közötti különbséget az elektronok áramlási iránya jelenti. DC esetén az elektronok egyenletesen, egyetlen irányba, “előre” áramlanak. AC esetén azonban az elektronok folyamatosan irányt váltanak, például előre-, majd hátra mennek. Egyenáramnál tehát a két pólus közötti áram egy irányba folyik, váltakozó áramnál pedig szerteágazóak az irányok.

Mire érdemes figyelni a feszültség átalakító kiválasztása és használata előtt?

Nulladik lépésnek is nevezhetnénk, de először is ellenőrizni kell az üzemeltetni kívánt eszköz feszültség- és áram igényét. Ha sikerült megállapítani, hogy AC/DC átalakító vagy éppen DC/DC átalakító, esetleg egyéb feszültség átalakító jelenti-e a megoldást, érdemes csakis az elismert, jól bevált márkák közül választani.


A DND kínálatában kizárólag megbízható gyártók feszültség átalakítói közül választhat. Tekintse meg kínálatunkat!