Feszültség átalakító

további kategóriái

Különbséget teszünk induktív és a kapacitív feszültség átalakítók között. Európában elsősorban induktív feszültség átalakítókat használunk. Az induktív típusú változatok az egyfázisú transzformátorokhoz hasonlóan működnek, két vagy három tekercseléssel rendelkeznek. A kapacitív feszültség átalakítókat leggyakrabban nagyfeszültség esetén használjuk.

Feszültség átalakító segítségével például a tengerentúlról érkezett vagy az egyéb, speciális feszültség igényű elektronikai eszközeinket használhatjuk. Akár DC/DC vagy AC/DC átalakítót, DC/AC invertert vagy stabilizátort keresünk, a DND webáruház kínálatában mindegyiket megtaláljuk.

Ezek a feszültség átalakítók az ígért teljesítményt biztosítják, így elektronikai eszközeinket mindig rendeltetészerűen és biztonságosan használhatjuk. Nézzük is a részleteket, hogy a DND webáruház kínálatában milyen feszültség átalakítók kaphatók.

Amit az egyenáramú, vagyis a DC/DC feszültség átalakítókról tudni érdemes

Egy DC/DC átalakító használatával az akkumulátor feszültségénél kisebb vagy nagyobb tápfeszültség is elérhető. Léteznek step-down és step-up konverterek is. A step-down konverterek bemeneti feszültsége nagyobb, mint a kimeneti. A step-up átalakítók esetében pedig fordított a felállás, azaz nagyobb kimeneti feszültséget állítanak elő, mint a bemeneti.

Az ilyen típusú átalakítók megvásárlásakor ügyeljünk arra, hogy melyik termékcsaládhoz tartozik a DC/DC konverter. Ezenfelül érdemes megnéznünk, hogy az adott feszültség átalakítón milyen számadatok szerepelnek a bemeneti feszültségtartomány, a kimeneti teljesítmény és a kimeneti áramerősség esetében.

De annak is érdemes utánajárnunk, például szerelőlapra szerelhető-e az eszköz. De emellett fontos információ a tokozás, a kimenetek száma, és a konverter súlya is.

Miért van szükségünk AC/DC átalakítókra?

Az AC/DC feszültség átalakítók, vagy ahogy a szakemberek nevezik konverterek, hálózati adapterek a váltakozó áramú (AC) bemenetet egyenáramú (DC) kimenetté alakítják. Ennek az az oka, hogy az otthonunk, irodánk ipari létesítményeink 100 V vagy 200 V váltakozó feszültséget kapnak.

Az általunk használt elektromos készülékek többsége azonban 5 V vagy 3,3 V DC feszültséggel működnek. Vagyis a készülékek nem működhetnek anélkül, hogy a váltakozó feszültséget egyenárammá alakítanánk át.

Így válnak használhatóvá az elektronikus készülékeink. Ha pedig az adott eszköz akkumulátorral is rendelkezik, akkor az átalakítóra töltőként is tekinthetünk, ami számos elektronikus eszköz esetében jól jöhet a mindennapokban is. A feszültséget általában a transzformátor csökkenti a csatlakoztatott eszköz igényeihez igazítva.

Mikor használjunk DC/AC átalakítókat?

A DC/AC feszültség átalakítók, vagyis inverterek az egyenáramot (DC) váltakozó árammá (AC) alakítják. Ez az eszköz kiváló választás minden olyan helyen, ahol nem áll rendelkezésre hálózati áramforrás. Ezeknek az átalakítóknak, másnéven invertereknek köszönhetően tévézhetünk vagy használhatunk nagyobb elektronikai berendezéseket az autónkban, hajónkon, lakókocsinkban.

Hiszen a gépjármű akkumulátorából érkező egyenáramot váltakozó árammá formálják és a szivargyújtó csatlakozó segítségével használhatjuk az adott készülékeket. Ugyanis a nagyobb volumenű elektronikus eszközök működtetéséhez váltakozó áram használata szükséges. Az autós feszültség átalakító stabil feszültséget, frekvenciát, valamint kiemelkedő minőségű szinuszhullámú működést biztosít.

Az autós inverter, amely a jármű szivargyújtójába vagy közvetlenül az akkumulátorához csatlakoztatható, képes DC 12V-ot 230V-os AC hálózati feszültséggé alakítani, így már különböző háztartási gépek, szórakoztató elektronikai berendezések, például mobiltelefon töltők, laptopok, hordozható televíziók működtetésére is képes. A biztonságos működés érdekében az ilyen típusú feszültség átalakítók túláram-, és hővédelemmel vannak ellátva.

Feszültség átalakító használatakor milyen típusú csatlakozót válasszunk?

Választhatunk hálózati adaptert, amely a csatlakozó típusától, vagy a feszültség mértékétől különböznek egymástól. De utazás előtt érdemes az utazó adapterünket is kiválasztani, hogy nélkülözhetetlen mobiltelefonunkat, laptopunkat is használni tudjuk. Főleg, ha olyan országba indulunk, ahol erre feltétlenül szükségünk lesz.

Melyek ezek az országok? Elsősorban az Egyesült Államokra, Nagy-Britanniára, Ausztráliár és Kínára gondolunk. De amennyiben kirándulni, vagy hosszabb autós, hajós útra indulunk, feltétlen legyen nálunk szivargyújtó csatlakozó.

Olyan berendezések, készülékek esetén, amelyeket Amerikában vagy Ázsiában vásároltunk szükségünk lesz egy feszültség átalakító csatlakozóra. Mert a 230V feszültséget át kell konvertálni 110V feszültségre, hogy itthon is gondtalanul tudjuk élvezni elektromos eszközeinket.

Milyen esetekben elengedhetetlen egy feszültség átalakító?

Ha olyan eszközt szeretnénk üzemeltetni, amelynek a feszültség igénye eltér a földrajzi régiónkban használatostól, vagy ahol nem áll rendelkezésünkre hálózati áramforrás, esetleg telefontöltőnket, laptopunkat szeretnénk használni, akkor feszültség átalakítóra, konverterre lesz szükségünk.

Például, ha 110/125 voltos váltóáramot használó szintetizátort kapunk Észak-Amerikából, csakis átalakító vásárlásával használhatjuk. Ez az összes többi elektronikai eszközre érvényes, amely nem az Európában és Magyarországon megszokott 230 V-os feszültség szabványt követi.

Mi a különbség az egyenáram és a váltóáram között?

Az egyenáram (DC) és váltóáram (AC) közötti különbséget az elektronok áramlási iránya jelenti. DC esetén az elektronok egyenletesen, egyetlen irányba, “előre” áramlanak. AC esetén azonban az elektronok folyamatosan irányt váltanak, például előre-, majd hátra mennek. Egyenáramnál tehát a két pólus közötti áram egy irányba folyik, váltakozó áramnál pedig szerteágazóak az irányok.

Mire érdemes figyelni a feszültség átalakító kiválasztása és használata előtt?

Nulladik lépésnek is nevezhetnénk, de először is ellenőrizni kell az üzemeltetni kívánt eszköz feszültség- és áram igényét. Ha sikerült megállapítani, hogy AC/DC átalakító vagy éppen DC/DC átalakító, esetleg egyéb feszültség átalakító jelenti-e a megoldást, érdemes csakis az elismert, jól bevált márkák közül választani.


A DND webáruház kínálatában kizárólag megbízható gyártók feszültség átalakítói közül választhatunk. Tekintse meg kínálatunkat!