Lázmérő

további kategóriái

Szinte minden háztartásban találunk legalább egy lázmérőt. A kérdés az, hogy milyet. Régi hagyományos lázmérőt, amely higanyt tartalmaz, digitális lázmérőt, vagy pedig érintésmentes infravörös lázmérőt. De napjainkban már létezik kisbabák számára kifejlesztett cumiba épített digitális lázmérő is. Az ilyen típusú lázmérőt 3-24 hónapos korig javasolt használni.

De mi különbözteti meg egymástól ezeket a lázmérőket? Legfőképpen abban rejlik a differencia, hogy hol történik a mérés, a homlokunkon, a hónaljunk alatt, a szánkban, a fülünkben, vagy a hagyományos rektális módszerrel. Természetesen a legkellemesebb és legstresszmentesebb változat az, ha az érintésmentes, a homlokon történő lázmérést választjuk.

Milyen pontossággal mér a lázmérő?

Az érintésmentes infravörös lázmérő használata kíméletes és mindenekelőtt rendkívül gyors megoldást takar. Viszont nem minden esetben mér pontosan. Mert amilyen gyorsan megérkezik a mérési eredmény, annyira kell óvatossággal kezelnünk ezeket az értékeket. Miért? Mert az eredményt sok változó befolyásolhatja. Például, hogy a mérés előtt milyen tevékenységet végeztünk, a napszaktól, a környezeti hőmérséklettől is, és attól is függ az eredmény, hogy milyen távolságból végeztük el a mérést. Általánosságban elmondható, hogy ezek a készülékek pontossága plusz/ mínusz 0,3-0,5 Celsius fok. Mi ebben az esetben a megoldás, hogy a pontosságról megbizonyosodjunk? Ha hosszú távon szeretnénk használni egy ilyen típusú lázmérőt, akkor ki kell tapasztalnunk azt, hogy mely esetben ad pontos értéket. Lehet, hogy párszor össze kell hasonlítanunk az általa mért hőfokot egy digitális lázmérő által biztosított adatokkal. A digitális lázmérő használata nagyon egyszerű. Akár a honaljunkba, akár a szánkba vagy a fülünkbe helyezzük, nincs más dolgunk, mint megvárni míg az eszköz egy hangjelzést bocsát ki, amely jelzi, hogy végzett a méréssel. Ebben az esetben csak le kell olvasnunk a lázmérő oldalán található kijelzőről a mért értéket.

Mennyi idő szükséges a lázméréshez?

Digitális lázmérő esetén kb. 30 másodpercre van szükség ahhoz, hogy a készülék, amennyiben megfelelően elhelyeztük az eszközt, akkor pontos adatot tudjon adni. Az érintésmentes infravörös lázmérők esetén még ennyi időre sincs szükség, mert kb. 5-10 másodpercen belül megmutatja az általa mért értéket.

Milyen módszerrel működik a lázmérő?

A hagyományos hőmérő esetén, amelyben régebben higany volt található, már nem kapható. De sok háztartásban találunk még ilyet. Használata esetén a test hőjétől a higany kitágul, ami egy skálán megmutatja, hogy pontosan hány fokos a testünk. A digitális lázmérő esetén pedig a készülék végén egy érzékelő található, amely méri, hogy milyen hőmérsékletű is az a felület, amivel érintkezik. Az érintésmentes infravörös lázmérő esetén, ahogy a nevében is szerepel, annak működése a testünk infravörös sugárzásának érzékelésén alapul.

Milyen típusú kijelző van a lázmérőn? Jól leolvasható-e az eredmény?

A digitális lázmérő oldalán egy pici LCD kijelző található, amelyen szinte csak a mért adat jelenik meg. Az érintésmentes infravörös lázmérő jóval nagyobb LCD kijelzővel rendelkezik, amelyen az adatok sokkal jobban láthatók.

Milyen extra funkciókat kínál a lázmérő?

Az érintésmentes infravörös és a digitális lázmérők külön hangjelzéssel adják tudtunkra amennyiben lázat mért a készülék, de a kijelző színe is megváltozik, ezzel is jelezve azt, hogy magas a testhőmérsékletünk és orvoshoz kell fordulnunk. Ebben az esetben többnyire piros színűre változik a lázmérő. Amennyiben a testünk hőmérséklete megfelelő akkor a kijelző színe zöldre, ha hőemelkedésünk van, akkor pedig a figyelmeztető sárga színre vált az eszköz.

A készülék a memóriájában tárolni tudja az előző mérési adatokat, de választhatunk néma üzemmódot is. Ezenkívül pedig van még egy nagyon hasznos funkció ezekben a modern lázmérőkben, mégpedig az automatikus kikapcsolás funkciója. Hiszen mikor valamelyik családtagunk beteg, akkor nem biztos, hogy arra koncentrálunk, hogy az eszközt minden esetben kikapcsoljuk.

Milyen típusú elemeket használ a lázmérő? Tartozékok közé tartoznak-e az elemek?

Az érintésmentes infravörös lázmérő AAA elemekkel működik. Szállításkor a csomag tartalmazza az elemeket. Tehát mikor kézhez veszük a DND Telecom webáruházból érkezett csomagot, akkor azonnal használhatjuk is a lázmérőnket. Amennyiben digitális lázmérőnk van, akkor az egy mini akkumulátort tartalmaz, amit bizonyos időközönként fel kell töltenünk. De a kettő töltés között akár 1000 mérést is el tudunk végezni.

Hogyan tisztítható és sterilizálható a lázmérő? Milyen módszerekkel lehet megakadályozni a fertőzés terjedését?

Az érintésmentes infravörös lázmérőket, mivel kontakt nélkül mérjük meg családtagunk testhőmérsékletét, ezért elegendő, ha bizonyos időközönként használat után egy tiszta nedves ruhadarabbal áttöröljük. Viszont a hagyományos- és a digitális lázmérőt alkalmazása után érdemes fertőtlenítő kendővel áttörölni, hiszen a készülék érintkezésbe került azzal, akinél használtuk, és amennyiben nem fertőtlenítjük le, akkor az is előfordulhat, hogy rövid időn belüli használat során megfertőzzünk mást is.

Melyik korosztálynak ajánljuk a lázmérőt?

Szüleinktől sokszor halljuk, hogy a betegség nem játék, hanem a komoly dolog. Ezért a lázmérő gyerek kezébe nem való. Viszont ezt azért kicsit árnyalja az, hogy az érintésmentes infravörös lázmérő használata rém egyszerű. Még egy gyermek is tudná kezelni.

Használható-e a lázmérő egyéb területeken, mint például az élelmiszeriparban vagy a gyógyszerészetben?

Ezeknek a készülékeknek nagyon széles felhasználása ismert. Nemcsak otthoni alkalmazása javasolt, hanem akár az élelmiszeriparban, vagy a gyógyszerészet területén is közkedvelt eszköz. Miért? Mert nemcsak a test hőmérsékletének mérésére szolgál, hanem a folyadékok hőfokának megállapítására is. De ezenkívül bizonyos tárgyak, ételek, italok, felületének átforrósodásának gyors és hatékony mérésére is, ami valljuk meg őszintén sokszor nagy előny.


Lázmérő széles választékát találja meg a DND webshopban, legyen szó infravörös lázmérőről vagy érintés nélküli lázmérőről. Tekintse meg kínálatunkat!