Okosotthon

további kategóriái

Az intelligens otthon, vagy más néven okosotthon olyan rendsszer, amely különböző elektronikus eszközökkel és berendezésekkel rendelkezik, amelyek az internetre csatlakoznak, és lehetővé teszik, hogy kommunikáljanak egymással, illetve egy központi eszközön vagy alkalmazáson keresztül távolról vezérelhetők legyenek.


Olyan alapvető otthoni automatizálási eszközökről van szó, mint az intelligens termosztátok, mozgásérzékekelők, világításvezérlők, biztonsági rendszerek, intelligens zárak, kaputelefonok, okos zsaluziák és otthoni szórakoztató elektronikai rendszerek.


Az intelligens otthoni eszközök, például a vezeték nélküli csengők és ajtókamerák az otthoni automatizálás egyre növekvő területének részét képezik. Az okosotthon eszközök az intelligens otthon részeként csatlakoznak az otthoni Wi-Fi hálózathoz, és távolról vezérelhetők egy okostelefon alkalmazáson vagy más csatlakoztatott eszközökön, például intelligens hangszórókon vagy kijelzőkön keresztül.

Miért érdemes okosotthon rendszert kiépítünk?

Az okosotthon eszközöket úgy tervezték, hogy kényelmesebbé, komfortosabbá és hatékonyabbá tegyék életünket. Például távolról beállíthatjuk a termosztátot, hogy energiát takarítsunk meg, amikor nem tartózkodunk otthon, vagy bekapcsolhatjuk a világítást, mielőtt hazaérkezünk, és ezzel barátságos légkört teremthetünk. Olyan rutinokat is beállíthatunk, amelyek egyszerre több műveletet indítanak el, például lekapcsoljuk az összes lámpát és bezárjuk az ajtókat, amikor elhagyjuk a házat.

Milyen okosotthon funkciókkal tehetjük kényelmesebbé, biztonságosabbá otthonunk?

Az okosotthon eszközök fejlett biztonsági funkciókat is kínálnak, például videócsengőt, intelligens zárakat és mozgásérzékelőket, amelyek lehetővé teszik, hogy bárhonnan figyelemmel kísérjük otthonunkat és ellenőrizzük azt, hogy ki megy be. Ez akkor nagy segítség, ha esetleg gyermekünk elhagyta kulcsát, esetleg a személyzetet szeretnénk beengedni anélkül, hogy jelen lennénk.


De az okosotthon rendszerével azt is megoldhatjuk, hogy a személyzet számára csak bizonyos helyiségek használatát engedélyezzük. Az okosotthon rendszerén keresztül értesítéseket kaphatunk telefonunkra, sőt azon keresztül nyomon követhetjük mindazt, ami ingatlanunkban történik, így akkor is nyugodtak lehetünk, amikor nem vagyunk jelen.


De az intelligens otthon segítségével a tolvajokat is távol tarthatjuk lakásunktól, házunktól. Hiszen segítségével összehangolhatjuk a riasztó berendezést az árnyékolástechnikát és otthonunk hangrendszerét. Egy behatolás következtében a rendszer felengedi az összes rolót, és nemcsak a riasztóberendezés szólal meg, hanem a hangrendszer is. De azt is be tudjuk állítani, hogy amikor nem tartózkodunk otthon, akkor a világítás azt a rutint kövesse, mintha otthon lennénk.

Az okosotthon minden funkciója automatikusan vezérelhető

Természetesen az intelligens otthon rendszerén belül beállítható, hogy a rendszer igényeinknek megfelelően felhúzza a redőnyöket, bekapcsolja a zenét, sőt ennek hangereje is előre szabályozható. De a fűtés, hűtés hőmérséklete is összehangolható a napsütés mértékével, amelyet a redőnyök mozgatásával is tudunk szabályozni.
De az okosotthon nem csak házunk kényelmi, biztonsági funkcióit tudja automatizálni, összehangolni, hanem a kertünk gondozását is. Így azt is szabályozhatjuk, hogy mikor és mennyit öntözzön a rendszer. De az intelligens otthon nem csak kényelmet, hanem energiatakarékosságot is biztosít.

Hogyan járul hozzá az okosotthon az energiahatékonysághoz?

Az okosotthon egyik népszerű és hatékony szolgáltatása a szobahőmérséklet automatikus szabályozása. Sőt, a rendszerben az is beállítható, hogy amikor távol vagyunk, akkor csökkentse a hőfokot, de mire hazaérünk, már kellemes hőmérséklet fogadjon bennünket.


Ezzel akár kettő és nyolc százalék közötti fűtési költség takarítható meg. De amennyiben az otthonunkba mozgásérzékelőket szerelünk fel, azt is beállíthatjuk, hogy ha elfelejtjük lekapcsolni a villanyt, a rendszer megteszi azt, ezzel is növelhetjük az energiatakarékosságot.

Használjunk vezeték nélküli ajtócsengőt!

A vezeték nélküli csengők a hagyományos változatok intelligens továbbfejlesztését jelentik. Úgy működnek, hogy értesítést küldenek az okostelefonunkra vagy más csatlakoztatott eszközre, amikor valaki csenget. Általában beépített kamerával és mikrofonnal rendelkeznek, így akkor is láthatjuk és kommunikálhatunk azzal, aki az ajtónk előtt áll, amikor nem tartózkodunk otthon.


Egyes vezeték nélküli csengők mozgásérzékelővel is rendelkeznek, amelyek akkor is jeleznek, ha valaki a bejárati ajtó közelében áll, de még nem csengetett. Ez a funkció hasznos lehet, ha autónkkal a ház előtt parkolunk esetleg a levélszekrényünk tartalmát szeretnék a bűnözők megszerezni.


Most biztosan sokan megkérdezik, hogy miért olyan fontos ezt megakadályozni? Hiszen postai úton számos védett adat forog közkézen. Vezeték nélküli ajtócsengő kínálatunkban 433 Mhz-es, szabad sávú változatok is találhatók, amelyek nem igényelnek Wi-fi lefedettséget.

Ajtókamerával még tovább növelhetjük otthonunk biztonságát

A digitális ajtókitekintők olyan kamerák, amelyeket a bejárati ajtó vagy más bejáratok közelében helyezünk el. Abban hasonlítanak a vezeték nélküli ajtócsengőkhöz, hogy általában ezek az eszközök is beépített kamerával és mikrofonnal rendelkeznek, így ezzel az eszközzel szintén akkor is kommunikálhatunk az ajtóban álló személlyel, amikor nem vagyunk otthon.


Az ajtókamerák lehetnek vezetékesek vagy vezeték nélküliek, és távoli hozzáférés céljából csatlakoztathatók az otthoni Wi-Fi hálózathoz. Egyes ajtókamerák olyan fejlett funkciókkal is rendelkeznek, mint az arcfelismerés, a mozgásérzékelés és az éjszakai látás, amelyek még nagyobb biztonságot és kényelmet nyújtanak. Amennyiben a digitális ajtókamerát intelligens csengőhöz vagy ajtónyitóhoz csatlakoztatjuk az ajtó szükség szerint kinyílik.Így alkalmas lesz arra, hogy az okosotthon rendszerén keresztül működtessük. Ebben az esetben nagyobb betörésvédelemmel látjuk el otthonunk. Ne feledjük, az okosotthon WiFi jelet igényel, ezért megfelelő hatótávolságú WiFi routerrel kell rendelkeznünk. Amennyiben tovább szeretnénk fokozni otthonunk biztonságát és kényelmét, akkor a mágneses zárral mindenképp érdemes számolnunk. Az ajtók okosotthon rendszerén keresztül történő nyitásához a mágnesesség használata elengedhetetlen.


Összességében ezek az intelligens otthoni eszközök értékes kiegészítői lehetnek lakásunk, házunk biztonságának és kényelmének. Lehetővé teszik, hogy bárhonnan figyelemmel kísérjük ingatlanunk bejáratait, és távolról kommunikáljunk a látogatókkal vagy a kézbesítőkkel. Böngésszen termékkínálatunk között vagy fáradjon be üzletünkbe, ahol megmutatjuk Önnek a készleten lévő termékeinket, amelyeket ki is próbálhat.