TV antenna

A TV antenna használata úgy jelent költséghatékony megoldást például a kábeles megoldással szemben, hogy cserébe a minőség terén sem kell kompromisszumokat kötni, remek kép- és hangminőséget érhetünk el használatuk mellett.


A TV antennákat alapvetően két csoportra, a kültéri és a beltéri tv antennákra oszthatók fel. Az, hogy mikor melyik jelenthet megoldást, elsősorban az ingatlan lehetőségei, valamint a környéken legközelebb található sugárzótoronytól való távolság dönti el.

Nagyvárosban elsősorban a beltéri TV antenna elterjedt megoldás

A beltéri TV antenna egy méretre és teljesítményre egyaránt kisebb berendezés a kültéri változattal összevetve. Mobil, nem csak elhelyezni könnyű, hanem tetszés szerint mozgatható is a lakáson belül. Ezért megoldás lehet azok számára, akik például olyan lakásokban vagy társasházakban élnek, ahol nincsen lehetőség kültéri tv antenna telepítésére.


Átlagosan 30 km-es hatótávolságban teljesít jól, így azok számára is ideális megoldást jelenthet, akik valamelyik sugárzótorony közelében laknak. Hatékonyságuk jelerősítő segítségével tovább növelhető. Érdemes a lakáson belül lehetséges legmagasabb pontra helyezni, minél közelebb az ablakokhoz, ezzel is lehetőleg csökkentve a falak által okozott interferenciát.

A kültéri TV antenna hatótávolsága akár 100 km is lehet

A könnyen elhelyezhető beltérivel szemben a kültéri TV antenna telepítése már nemcsak komolyabb munkálatokat, hanem valamilyen szintű szakértelmet is követel. Sokkal nagyobb és erősebb típusok, általában ház- vagy garázstetőkre helyezik el, ott, ahol az ingatlan adottságai révén erre lehetőség van. Hatótávolságuk akár a 100 km-t is meghaladhatja, a környező terület körülményeitől függően.


Felhasználását tekintve ott tekinthető elterjedt megoldásnak, ahol a műsorszóró torony 30 km-nél távolabb található vagy olyan akadályok vannak a két pont között, amelyek gátolják a jeladást. A kültéri antennának két további csoportja létezik: a passzív antennák elektromos áramhoz nem csatlakoznak és nemcsak veszik, hanem egyben erősítik is a jelet.

Kiváló képminőség érhető el TV antenna használatával

Nagyjából egy tucat TV csatorna van jelenleg Magyarországon, amely ingyenesen, a TV szolgáltatók havidíjai nélkül elérhetők. Ehhez nem is kell semmilyen további költséggel számolni a TV antenna árán felül, cserébe kiváló, a legtöbb esetben HD minőségben élvezhetjük az adást, amely képes felülmúlni akár egy fizetős kábelszolgáltatás által nyújtott élményt is. A szabadon fogható digitális adásokon túl előfizetés ellenében további széles választék áll rendelkezésre.


Egy TV antenna beüzemeléséhez szükség lesz egy szabványosított DVB-T tunerrel rendelkező televíziókészülékre, illetőleg egyes esetekben dekóderre is. Magyarországon közel 99%-os a lefedettség mellett valamennyi háztartás számára elérhető lehetőséget jelent.

Megéri minőségi TV antennát vásárolni

Akár a beltéri, akár a kültéri TV digitális antenna beszerzése egyszeri kiadást jelent, utána viszont nagy mértékben javíthatja a kapott képminőséget, amely ráadásul az az időjárás viszontagságainak is jobban képes ellenállni.


Magyarországon az országos analóg földfelszíni televíziós sugárzás teljes lekapcsolását követően földfelszíni sugárzásban csak digitális szolgáltatás érhető el Mindig TV és Mindig TV Prémium (korábbi nevén Mindig TV Extra) néven. Míg a Mindig TV szolgáltatás esetén előfizetési díj nélkül tévézhet, addig a Mindig TV Prémium előfizetéses szolgáltatásként érhető el. A MinDig TV és MinDig TV Prémium szolgáltatás vételéhez szélessávú, az UHF frekvenciatartomány vételére alkalmas antennára valamint egy DVB-T MPEG-4-es dekóderre (set-top-box) vagy integrált televíziókészülékre van szükség, beépített DVB-T MPEG-4 HD tunerrel. Cégünk csak olyan beltéri és kültéri TV antennákat forgalmaz, amelyek a földfelszíni digitális TV műsorok vételére alkalmasak.


Tekintse meg az alábbi linken a TV antennákról készült blog cikkünket.