Műholdas telefon

A világ távoli és elszigetelt területein, ahol a mobiltelefonok és a vezetékes hálózatok sem elérhetők, a műholdas kommunikáció jelenti az egyetlen megoldást. Hasonló a helyzet természeti vagy ember okozta katasztrófák esetén, amikor a különböző távközlési szolgáltatások használhatatlanná válnak . A műholdas PTT adó-vevők mindkét esetben megállják a helyüket, hiszen azonnali, kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé bárhol és bármikor.

Mi a különbség a műholdas telefon és a műholdas adó-vevő között?

A műholdas telefonok - ahogy a nevük is mutatja - a hagyományos mobiltelefonokhoz hasonlóan működnek. Vagyis az eltárolt telefonszámokat tárcsázva kezdeményezhetünk beszélgetést ismerőseinkkel, szeretteinkkel. A műholdas adó-vevők ezzel szemben azonnali kommunikációt valósítanak meg az összes rádióval, ami ugyanabban a beszédcsoportban található. Ez mindössze egyetlen gombnyomás, vagyis tárcsázásra egyáltalán nincs szükség.

Hogy működik a szatellit PTT?

A műholdas push-to-Talk adó-vevő működése alapvetően megegyezik bármely egyéb hasonló készülékével. Használatához tehát semmilyen különleges képzésre nincs szükség. Magát a kétirányú kommunikációt az Iridium műholdas hálózatot teszi lehetővé: a 66 műhold a teljes bolygót lefedi, amibe a két pólus is beletartozik (a szatellit telefont ezért sokszor iridium telefonként is emlegetik). Az alacsony Föld körüli pályán (LEO) mozgó műholdak jobb összeköttetést, kisebb csillapítást és rövidebb jelterjedési időt tesznek lehetővé, mint a geoszinkron Föld körüli pályán mozgó szatellitek (GEO).

Az Icom műholdas adó-vevő rádió előnyei

A japán székhelyű Icomot aligha kell bemutatni a rádiózás szerelmeseinek. A cég mindig is külön hangsúlyt fektetett az innovációra, így aligha meglepő, hogy ők dobták piacra a világ első dedikált műholdas adó-vevő (PTT) rádióját. Az IC-SAT100 segítségével bárhol a világon lehetővé válik a kommunikáció mindössze egyetlen gombnyomással.


A készülékkel akár 15 beszédcsoport is létrehozható, a tiszta és érhető hangzásért pedig az 1500 mW-os hangszóró gondoskodik. Mivel a műholdas telefon jellemzően nehéz körülmények között kerül elő, a gyártó a a por- és vízállóságra is gondolt (IP67-es szabvány szerint). A beépített GPS-szel a kijelzőn is nyomon követhető az aktuális pozíció, míg az integrált Bluetooth-szal akár vezetés közben is használható a rádió.

További előnyök:

● USB töltési lehetőség

● 2200 mAh-ás akkumulátor, ami akár 14,5 órás működéshez is elegendő

● Hangfelvétel funkció

● Vészhívás egyetlen gombnyomással

● Titkosított beszédforgalom

● AquaQuake funkció a hangszóróba került víz eltávolítására

Airtime és Talk Group előfizetés

Hogy műholdas telefon készülékét használhassa, kétféle előfizetésre van szükség: Airtime és Talk Group. Az Airtime leginkább a mobiltelefon-előfizetéshez hasonlítható, és minden rádióra külön Airtime előfizetés szükséges. A Talk Group a területi lefedettség alapján kalkulált díj, ami a rádió darabszámától függetlenül fizetendő.


A kisebb csomagok 100 és 300 ezer négyzetkilométernyi lefedettséget biztosítanak, míg a nagyobb csomagokkal akár 1,5 vagy 2,2 millió négyzetkilométer is elérhető. Mindkét előfizetés 3 és 12 havi konstrukcióban elérhető: fontos, hogy azonos időszakra terjedő Talk Group és Airtime előfizetést vásároljon.


Korszerű megoldások szakértőktől: keresse a DND Telecom Center munkatársait, ha műholdas telefont vásárolna vagy további kérdései vannak!