Sárga kiegészítő fényjelzés

A gépjármű méretétől függően a figyelmeztető jelzés láthatósága miatt a sárga kiegészítő fényjelzés használatára lehet szükség. A sárga kiegészítő fényjelzésnek erőteljes fényhatást kell nyújtania, hogy figyelmeztetni tudja a közlekedőket a veszélyre és megvédje a munkavégzőket még szélsőséges időjárási és láthatósági körülmények között is.

Mikor kell sárga kiegészítő fényjelzést használni?

A sárga kiegészítő fényjelzés nem helyettesíti az elsődleges fényhidat vagy mobillámpát, hanem kiegészíti azt. A magyar szabvány előírja, hogy a sárga kiegészítő fényjelzést az elsődleges jelzéssel csak együttesen lehet használni figyelembe véve a beszerelésnél az előírásokat és a működtetésére vonatkozó szabályokat. A sárga villogó célja a figyelmeztető jelzést használó járművek láthatóságának növelése.


Legtöbb esetben már csak korszerű LED-es kivitelű készülékekkel találkozhatunk, de korábban a halogén és villanócsöves kivitelek is léteztek. Általában a sárga kiegészítő fényjelzések fix rögzítésűek, kivétel a szélvédő villogó, ami lehet tapadókorongos, illetve öntapadós vagy tépőzáras kivitelű is. A gyártók különböző kialakító parabolatükröket, esetleg fényszóró nagyító lencséket alkalmaznak a fényhatás növelése érdekében.


A sárga kiegészítő fényjelzés járműtípustól és terméktípustól függően 12-24V VDC rendszerekhez alkalmazható. Szabványoknak való megfelelés területén R65 fénytechnikai és R10 elektromágneses megfelelősségi paramétereknek kell megfelelni.

Sárga kiegészítő fényjelzés elhelyezése, vezérlése

A legtöbb sárga kiegészítő fényjelzést szinte bárhová fel lehet szerelni a felhasználó igényeinek megfelelően az előírások betartásával. Elhelyezése lehetséges az első lökhárítón vagy a hűtőrácsba, visszapillantó tükörre, oldalsó karosszéria elemre vagy akár első szélvédő mögé, vagy hátsó ablak mögé, esetleg hátsó ajtóra vagy ajtókeretre is. A sárga tetővillogó felszerelésénél figyelembe kell venni, hogy a villogó összességében 360°-os láthatóságot biztosítsa, de ezt a felépítmény kialakítása miatt nem lehet egy készülékkel biztosítani, akkor kiegészítő sárga villogó vagy kiegészítő sárga lámpa felszerelése szükséges.


A sárga fényjelzés vezérlése egy kapcsoló gombon keresztül irányítható, opcionálisan választható villogási mintával. Kettőnél több lámpa együttes vezérlése esetén biztosít szinkronizálási lehetőségeket. A sárga fényjelzés villogási mintája előre programozott ütemeket tartalmaz, melyeket az adott ország előírásainak megfelelően a beszerelő vagy a felhasználó tud igény szerint kiválasztani.

Kik használhatnak sárga villogót?

Sárga villogó használatát a 12/2007. (III.13.) IRM rendelet szabályozza, mely két felhasználói csoportot választ külön, akinek nem kell hatósági engedély a felszereléshez, illetve akinek adható hatósági engedély, ha a jármű üzemeltetési célja azt indokolja.