Mikrofon csatlakozó

A hangrögzítés világában a mikrofonok elengedhetetlen szerepet játszanak. Manapság egyre többen foglalkozunk videó alapú tartalomgyártással, streameléssel. Ehhez viszont nélkülözhetetlen a megfelelő technika, egy számítógép vagy egy laptop, egy mikrofon, és természetesen a megfelelő csatlakozók. De a mikrofonokat erősítőkkel, keverőpultokkal, hangfalakkal is összekötjük. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (7)
Rendelésre (6)
Márkák szerint
Márka nélküli (13)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 13 termék, 1. oldal: 1 - 13 / 131

• Csatlakozó típusa: mikrofon dugó
• Csatlakozó fajta: anya
• Pinek száma: 4
• Csatlakozó verzió: törésgátlóval
• Mechanikai szerelés: vezetékre
• Térbeli orientáció: 90 fokos

Bruttó ár: 1.505,- Ft (Nettó ár: 1.185,- Ft)

• 4 pólusú mikrofon aljzat (lengő)

Bruttó ár: 1.270,- Ft (Nettó ár: 1.000,- Ft)

• 5 pólusú mikrofon aljzat (lengő)

Bruttó ár: 1.821,- Ft (Nettó ár: 1.434,- Ft)

• 5 pólusú mikrofon aljzat (anyás)

Bruttó ár: 508,- Ft (Nettó ár: 400,- Ft)

• 6 pólusú mikrofon dugó (lengő)

Bruttó ár: 508,- Ft (Nettó ár: 400,- Ft)

• 8 pólusú mikrofon dugó (lengő)

Bruttó ár: 508,- Ft (Nettó ár: 400,- Ft)
Összesen 13 termék, 1. oldal: 1 - 13 / 131

Miért van szükség a mikrofonokra? Mert a hanghullámokat elektromos jelekké változtatják, ezzel lehetővé teszik számunkra a hang rögzítését és annak felerősítését és továbbítását. Különböző típusú mikrofonok léteznek, szinte mindegyik egyéni jellemzőkkel rendelkezik, viszont csatlakoztatásuk nem egyedi, hanem szabványokon alapul. Ezért a mikrofon hatékony összekötéséhez a megfelelő csatlakozási interfész szükséges. Ezt általában Jack- és USB csatlakozóval vagy XLR aljzattal érhetjük el, amelyek egyes mikrofonokhoz tápellátást is biztosítanak.

Milyen típusú mikrofon csatlakozók léteznek, és hogyan kell kiválasztani a megfelelőt az igényeinknek megfelelően?

Ne feledjük, hogy a legtöbb mikrofon már rendelkezik XLR csatlakozóval. Ebbe a csoportba tartoznak a kézi mikrofonok, az irányított mikrofonok, a stúdiómikrofonok, a műsorszóró mikrofonok stb. Az XLR dugók kialakítása hengeres, amelyek három vagy több pólussal vannak ellátva, és gyakran használjuk őket hangrögzítéshez, világítástechnikához, és alacsony feszültségű tápegységhez. A 3 pólusú változattal a kondenzátor mikrofon köthető össze.

A 4 pólusú XLR csatlakozó a mikrofonos fejhallgatókhoz vagy LED-es kijelzővel rendelkező mikrofonokhoz használható. Az 5 és a 6 pólusú XLR aljzatot többnyire a sztereó mikrofonokhoz használjuk. A 7 pólusú XLR csatlakozót a csöves mikrofonok táplálására, a 8 pólusú csatlakozókat pedig az adó-vevők mikrofonjához alkalmazzuk. Ne feledjük, az XLR-csatlakozással rendelkező mikrofonoknak mindig szükségük van audio interfészre, például a zene digitális rögzítésére.

A másik csatlakozó az USB, amely külső analóg-digitális átalakítóként funkcionál. Az USB-mikrofonok ezért közvetlenül csatlakoztathatók a számítógéphez, vagy más eszközökhöz. A harmadik csatlakozó fajta, amellyel mikrofonok esetén találkozunk az a Jack dugó. A Jack aljzat és az XLR csatlakozó csak a kimenet típusában és a szükséges kábelben különbözik.

Mennyire kompatibilis más eszközökkel a mikrofon?

A mikrofonokat általában úgy tervezték, hogy kompatibilisek legyenek a többi eszközzel, ami a hang rögzítéséhez vagy felerősítéséhez szükséges. De ezenkívül például a mikrofon állványhoz is könnyen csatlakoztatható kell, hogy legyen. Ezért a legtöbbjükhöz a rögzítéshez szükséges rögzítőadapter elengedhetetlen.

Stúdiófelvételekhez vagy élő előadásokhoz milyen mikrofon csatlakozókat használjunk?

Az ilyen típusú feladatokhoz többnyire kétfajta mikrofont alkalmazunk. A kondenzátor és a dinamikus mikrofont. A kondenzátor átalakító elvű mikrofon, amely a kondenzátor fizikai elve szerint működik. Ebben az esetben a hang elektromos jellé alakul át. Ez a mozgó membrán és az ellenelektróda közötti távolságot jelenti, amely a hangnyomás erősségétől függően változik. Ebben az esetben többnyire USB A-csatlakozót alkalmazunk.

Ezzel ellentétben a dinamikus mikrofon az elektromágneses indukció elvén működik. A membrán mozgásának sebessége továbbítja a jelet. Ezt a fajta mikrofont főleg az emberi hang közvetítése során használjuk, de van, hogy hangszerek által kiadott hang továbbítására is megfelelő választás. A dinamikus mikrofonok esetén a rögzített hang természetesebb hangzású, mint a kondenzátor mikrofonok használatakor. A dinamikus mikrofonok alkalmazásakor XLR papa csatlakozóra lesz szükségünk.

Hogyan tudjuk karbantartani és tisztítani a mikrofon csatlakozókat?

A mikrofon kábelének végén lévő csatlakozók szennyeződését könnyen eltávolíthatjuk. Ehhez egy kisebb ruhadarabra vigyünk fel egy kis mennyiségű izopropil-alkoholt, töröljük le vele a csatlakozó fém részét, majd tisztítsuk meg egy tiszta ruhával. A tisztítás és szárítás után csatlakoztassuk újra mikrofont, és már indulhat is a próba. Ezzel az apró ámde nagyon hasznos művelettel mikrofonunk sokáig megőrzi hangminőségét.


A legjobb hangzás eléréséhez a csatlakozó egy elhanyagolhatatlan elem. Nézzen szét mikrofon csatlakozó kínálatunkban.