Hajó rádió

A hajózási rádiók olyan speciális VHF rádiók (Very High Frequency) amelyeket a folyami és tengeri közlekedésben használnak. Az ilyen készülékek a 156 és 163 MHz közötti frekvenciatartományban működnek, használatukkal pedig kommunikálhatunk a parti őrséggel, más hajókkal és persze a kikötővel is. Elengedhetetlen tartozékai minden vitorlásnak és jachtnak, ugyanakkor a kikötőben történő munkavégzésnél is hasznos társnak bizonyulnak.

A hajó rádió használata

A VHF rádiók használata engedélyhez kötött, amit a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala állít ki. Az engedély birtokában kapjuk meg a folyami hajózásban használatos ATIS-kódot, illetve a tengeri hajózáshoz szükséges MMSI-kódot. A hajózási sávú rádiók rádióengedély köteles termékek amely engedély birtokában használhatók. Cégünk ezen engedély megszerzését igény esetén átvállalja Öntől. Ami magát a készüléket illeti, dönthetünk kézi modell mellett, de vásárolhatunk asztalra vagy a hajóra telepíthető rádiót is.


A rádióval a kétirányú kommunikáció mellett fontos információkhoz is hozzájuthatunk, legyen szó időjárás-előrejelzésről vagy éppen biztonsági közleményekről. Ahhoz, hogy egyértelműen és érthetően beszélhessünk a rádión, ismernünk kell az IMO által kifejlesztett SMCP-szótárat (hírközlési kifejezések). A rádiócsendet például a következő üzenettel rendeli el a parti állomás: SEELONCE MAYDAY. Ennek feloldására pedig a PRUDONCE kifejezés szolgál.

Milyen csatornákon zajlik a kommunikáció?

16-os csatorna

A hajózás legfontosabb csatornája: a hajó rádió bekapcsolásakor automatikusan ez a csatorna érhető el. A legtöbb készüléken pedig külön gomb szolgálja, hogy ezt a csatornát egyetlen mozdulattal elérhessük. Nem véletlenül, hiszen a 16-os csatorna a vészhelyzeti, sürgősségi, biztonsági és rutinhívásokra szolgál - méghozzá az egész világon.

9-es csatorna

Hajók közötti kommunikációra szolgáló csatorna, amin a kikötői műveletek zajlanak.

17-es csatorna

Fedélzeti kommunikációt szolgáló csatorna, ami a navigációs célokra van fenntartva.

11-es csatorna

DSC (digitális szelektív hívás) csatorna, ami csak automatikus adatsugárzásra használható

A megfelelő hajó rádió kiválasztása

A kínálatunkban található Midland és Icom márkájú hajó rádiók természetesen minden előírásnak és szabványnak megfelelnek, amelyek képes kielégíteni minden típusú hajózási navigáció kommunikációs követelményét. Webáruházunkban kézi és mobil készülékeket is talál, melyek számos extra funkciót kínálnak.


A legtöbb modellre igaz, hogy vízálló kivitelben készült, és képes ATIS-kódot küldeni (Automatic Transmitter Identification System, egyedi hívó azonosító). A DSC (Digital Selective Calling) funkció lehetővé teszi, hogy egyetlen gombnyomással segélykérő üzenetet küldjünk, ami egyben tartalmazza a legfontosabb adatokat is (a hajó neve, típusa, mérete, a tulajdonos neve, elérhetősége).


Az automatikus csatornafigyelésnek köszönhetően a hajózásban használt összes csatornát nyomon követhetjük, ezzel is növelve a biztonságot. Ugyanezt a célt szolgálja a számos rádióban megtalálható beépített GPS vevő, a kétirányú aktív zajszűrés pedig tiszta és zavartalan kommunikációt tesz lehetővé.


Az Icom termékeiben megtalálható AquaQuake funkcióval akkor sem kell aggódnunk, ha a hangszóróba víz kerül: a berendezés nagy hangerejű vibráló hanggal azonnal eltávolítja azt. Kifejezetten hasznos kiegészítő tulajdonság az éjszakai fényjel. Amennyiben a rádió vízbe esnek a sötétben, a villogó fénynek köszönhetően könnyedén megtalálhatjuk.


Forduljon hozzánk bizalommal, ha szakértő segítségére van szüksége a döntéshez! A megfelelő rádió kiválasztásában és a hajó rádiós engedély megszerzésében is állunk rendelkezésére.