Amatőr rádió

Amatőr adó-vevő rádióink között Icom és Midland márkájú termékeket talál kézi, mobil és asztali kivitelben.


Az Icom és Midland gyártók amatőr rádiók széles választékát kínálja, minden engedéllyel rendelkező rádióamatőr számára. A japán Icom gyártó több mint 40 év tapasztalatával rendelkezik az amatőr (HAM) rádiók területéről. Több amatőr rádiótudással rendelkezik, mint szinte bárki más. Az Icom piacvezető az Amatőr rádiózásban. Kezdettől fogva híres a minőségről, az innovációról és a dizájnról ... kérdezze meg bármelyik rádióamatőrt.


Kínálatunk között digitális amatőr rádiók is elérhetőek az Icom saját D-STAR rendszere szerint. Digitális amatőr rádiós rendszerhez Icom infrastruktúrát tudunk biztosítani VHF, UHF és 1,2Ghz-es sávra. Sirio és Diamond márkájú antennáink között kifejezetten amatőr sávra való befúrható és mágnestalpas antennákat, háztető antennát valamint kézirádió antennát is talál.

Az amatőr rádiózás keretei

Rádióamatőröknek nevezzük azokat az embereket, akiknek a hobbija, szenvedélye, hogy - az adott ország hatóságai által kiadott hivatalos engedéllyel - rádió adó-vevő berendezéseket üzemeltetnek (esetleg maguk építenek), és azokkal kapcsolatot létesítenek a világ más pontján élő rádióamatőreivel. A rádióamatőrök rádiós tájfutást, gyalográdiózást és gyorstávírászatot (Morzézés) is végeznek, ezek mind sportkategóriájú rádiós tevékenységek.


A mindezekhez szükséges eszközök manapság már könnyedén megvásárolhatóak, ilyeneket talál kínálatunkban is.


Amatőr rádióengedélyt a rádióamatőr-vizsga letétele után lehet megszerezni. A CEPT típusú vizsga a CEPT tagországaiban tett rövid látogatások alkalmával feljogosítja az amatőr rádióst, hogy külön engedély nélkül üzemeltethesse rádióállomását.

Az Icomról bővebben

A japán vállalat alapítója, Tokuzo Inoue már a középiskolában a rádiózás megszállottjává vált. Egy rádiósboltban tett látogatás után pedig eldöntötte, hogy az életét a vezeték nélküli kommunikációnak szenteli. Ennek szellemében alapította meg 1954-ben az Icom vállalatot Oszakában, Japánban. Napjaikban a cég termékei a világ minden részén jelen vannak, az Icom pedig irodával rendelkezik többek között az USA-ban, Angliában, Franciaországban vagy éppen Németországban.

A Midlandről bővebben

Az amerikai cég immár 50 éve tartozik a világ élvonalába a rádiótechnika terén. CB-rádióik és 14 csatornás FRS rádióik igazi úttörő megoldásokat kínálnak, a kansasi vállalat pedig piacvezetőnek számít a rádióállomások, az adó-vevők és a vészhelyzeti rádiók terén. Termékeik Amerikán kívül Európában és Ázsiában is rendkívül népszerűnek számítanak, a Midland amatőr rádiók tehát megbízható és biztos választásnak számítanak.

A rádióamatőr vizsgáról

Ha valaki rádióamatőrré szeretne válni, három lehetőség közül is választhat: alap- vagy középfok, illetve harmonizált rádióamatőr vizsga (HAREC-fokozat). Alap és HAREC vizsga esetében 14 év az alsó korhatár, míg a kezdőfokozatnál a betöltött 16. életév az előírás. Mindhárom vizsgára igaz, hogy egyidőben vagy önállóan morzevizsgával is összeköthető.


A részletes feltételeket a rádióamatőr szolgálatról szóló 15/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet írja elő, ugyanakkor arról nem szól a törvény, hogy miként kell felkészülni a vizsgára. Éppen ezért számtalan opció szóba jöhet: felkészítő tanfolyam, rádióklubos felkészülés, internetes tanulás vagy a klasszikus tankönyves megoldás.


Maga a vizsga szóbeli és írásbeli részből áll. Utóbbi feleletválasztós tesztet, néhány könnyebb számítást, rajzolást és pár kifejtős kérdést tartalmaz műszaki, biztonságtechnikai és jogi alapismeretek, valamint rádióforgalmazási ismeretek, rövidítések témában. A szóbeli rész egyben gyakorlat is, hiszen a vizsgázónak valódi, szabályos rádióforgalmat kell bonyolítania a másik helyiségben ülő vizsgáztatóval. Sikeres vizsga után adják ki a rádióamatőr engedélyt.