Szájmaszk

további kategóriái

A pandémia alatt megtanultuk, hogy a szájmaszkok használatával nem csak magunkat, hanem másokat is védjük a megbetegedéstől. Ennek köszönhetően a kilélegzett baktériumok, aeroszolok nem jutnak be a levegőbe, hanem a szájmaszkban maradnak. Azonban vannak olyan munkakörök, hivatások, ahol a különböző védelmet biztosító maszkok használata kötelező. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (1)
Rendelésre (0)
Márkák szerint
Márka nélküli (1)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11
-57%

• FFP2 szabványú részecskeszűrő félálarc és szájmaszk
• Egy műszakos (8 órás) maximális használati idejű részecskeszűrő félálarc
• Hatékonyan szűri a szilárd (finom por) és folyékony részecskéket (köd) valamint az erre tapatt baktériumokat és vírusokat
• Minimum 95%-os szűrési hatékonyság
• 5 rétegű védelem gondoskodik a légzésvédelemről
• Fokozott védelem az archoz simuló kialakításnak köszönhetően
• Az orr résznél fémcsík merevítővel a formázáshoz és pontos rögzítéshez
• CE Tanúsítvány
• EN149:2001+A1:2009 FFP2 NR szabványnak való megfelelés
• Kiszerelés: Egy dobozban 20 db egyenként csomagolt FFP2 maszk található. 20 darabnál kisebb rendelés esetén egyenként csomagolt félálarc kerül kiszállításra.

Bruttó ár: 300,- Ft (Nettó ár: 236,- Ft)
Akciós bruttó ár: 127,- Ft (Nettó ár: 100,- Ft)
57,67% kedvezmény
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11
De sajnos az allergiában szenvedőknek is javasolt a szájmaszk használata. Hiszen ezek megvédenek bennünket a pollen vagy a finom por belélegzésétől. Általában a szájmaszkok 2,5 µm átmérőjű részecskéket szűrnek ki a levegőből.

Mikor használjunk 3 rétegű sebészeti szájmaszkot?

Az ilyen típusú maszkot sajnos nem kell bemutatni senkinek. A pandémia idején napi szinten viseltük a sebészeti szájmaszkot. De sokan orvosi maszknak is nevezik az ilyen egyszer használatos szájmaszkokat. Viszont a covid-járvány előtt és utána is számos helyen napi rendszerességgel viselik az ilyen típusú védőfelszerelést.


Mégpedig az egészségügyben és az élelmiszeriparban dolgozók, vagy az orvostechnológiai eszközöket gyártó munkatársak használnak rendszeresen szájmaszkot. Ezzel védik magukat és a betegeket a fertőzésektől. Az ilyen típusú maszkok háromrétegű szűrőanyagból készülnek, és használat után eldobandók. Minimális védelmet nyújtanak az aeroszolok és a baktériumrészecskék belélegzése ellen, de nem arra tervezték őket, hogy kiszűrjék a levegőből az összes káros anyagot.

Az FFP2-es és FFP3-as szájmaszkok felhasználási területei

Az FFP2 és FFP3 maszkokat akkor viseljük, ha magasabb szintű védelemre van szükségünk, mint amit a sebészeti szájmaszkok nyújtanak. Itt érdemes tisztázni, hogy a textilből készült változatok szinte semmilyen védelmet nem nyújtanak. De térjünk vissza az FFP típusú maszkokhoz. Ezeket a védőfelszereléseket az építőipar-, a bányászat-, a vegyipar és az egészségügy területén használjuk, hiszen a por, a cement, a penész és a pollen ellen is hatékony védelmet biztosítanak.


Viszont, ha olyan betegségben szenvedünk, amely révén egy egyszerű influenza is kockázatot jelent, akkor mindenképp viseljünk minimum FFP2-es szájmaszkot. Amennyiben N95-ös, illetve KN95-ös maszkkal találkozzunk, ne ijedjünk meg, ez az FFP2-es európai szabványnak teljesen megfelelő amerikai vagy kínai változatot takarja. Ugyanez a helyzet az N100-as szájmaszkkal is, mert az az FFP3-as amerikai változata.

Az FFP szájmaszkok milyen mértékben szűrik meg a levegőben lévő aeroszolokat?

Az FFP az angol Face Filtering Piece kifejezés rövidítése. A számozás pedig a védelmi szintet jelöli. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb védelmet biztosít a maszk, vagyis minél magasabb a szennyezőanyag-koncentráció, annál magasabb légzésvédelmi osztályú maszkot kell választanunk. Az FFP1-es maszkok a részecskék legalább 80 százalékát kiszűrik.


Az FFP2 kategóriába tartozó védőalkalmatosságok a baktériumok és az aeroszolok legalább 94 százalékát, az FFP3-as szájmaszkok pedig legalább 99 százalékát kiszűrik. Az EU-ban forgalomba kerülő FFP védőfelszereléseknek a 2016/425 EU-rendeletnek megfelelő CE-jelölést kell viselniük. Ebből a célból a maszkot típusvizsgálatnak vetik alá., vagyis, ha ilyen jelzés található az adott terméken, akkor teljesen biztosak lehetünk benne, hogy azt a mennyiségű aeroszolt vagy baktériumot valójában kiszűrik a levegőből.

A vegyi maszkok a mérgező gázoktól és gőzöktől védenek meg bennünket

Az ilyen típusú maszkok komoly szűrőt tartalmaznak, amely hatástalanítja a mérgező vegyi gázokat és gőzöket, és alkalmasak veszélyes vegyi anyagok kiszűrésére is. Az ilyen típusú maszkok tökéletesen illeszkednek az arcunkhoz. Ezeket a védőfelszereléseket általában a mezőgazdaságban, a vegyiparban, és az ipar számos területén használjuk.


Viszont, ha ilyen típusú maszkra van szükségünk, akkor mindenképp ellenőrizzük le, hogy az milyen mérgező anyag ellen véd, mert van amely a szén-monoxid vagy a kén-dioxid ellen nyújt védelmet, de van amelyik vegyi gázok ellen hatásos. Mindig attól függ, hogy milyen szűrő található a maszkban.

Hogyan kell helyesen használni a szájmaszkokat?

Talán a legfontosabb, ha szájmaszkot viselünk, hogy tartsuk be a használat időtartamára és az ártalmatlanításra vonatkozó szabályokat. Amennyiben egyszer használatos szájmaszkot vásároltunk, azt tényleg csak egyszer viseljük. A másik, hogy a maszk akkor véd megfelelően, ha azt helyesen viseljük, vagyis szorosan illeszkedik arcunkhoz és az orrunk körül is rendesen beigazítottuk.


Viszont, ha szakállat viselünk, vagy heg van az arcunkon, akkor nagyobb óvatossággal kell eljárnunk, mikor felvesszünk az adott maszkot. A helyes használatot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy mikor felvettük, egy nagyobb levegővétel hatására a maszk is mozog. Viszont van még egy részlet amire érdemes odafigyelnünk, ha már viseljük, akkor közben ne nyúljunk az arcunkhoz vagy a szánkhoz, mert ekkor ugyanúgy megtörténhet a fertőzés.