AIS transzponder

Akárcsak a légi közlekedésben, a hajózásban is elengedhetetlen, hogy a járművek helyzete és sebessége pontosan nyomon követhető legyen. Pontosan ezt teszik lehetővé az AIS transzponderek, hiszen ezekkel a készülékekkel lehetséges a helymeghatározás és az azonosítás.


A transzponder statikus és dinamikus adatokat is továbbít: előbbi kategóriába tartozik például a hajó azonosítója, neve és hívójele, míg a dinamikus adatok a pozíciót, a sebességet, irányt valamint a hajóútra vonatkozó (merülés, célállomás, érkezés tervezett ideje, szállít) adatokat takarja.


Az AIS jeladó emellett a hajó útjára vonatkozó adatokat is sugározza: célállomás, tervezett érkezés, terhelt merülés stb. Ezáltal a hatótávolságon belül minden hajó egyértelmű és valós idejű képet kaphat a többi közlekedőről, és persze így követi nyomon a bázisállomáson is a forgalmat. Az AIS transzponder saját kijelzővel rendelkezik, ugyanakkor számítógépen is elérhetők az adatok a megfelelő alkalmazás használatával.

Mi a különbség az A osztályú és B osztályú transzponder között?

A osztályú AIS készülékek

Az A osztályba sorolt AIS transzponderek meghatározott hajóméret felett kötelező tartozéknak számítanak, csak úgy mint a VHF hajórádió. Ez elsősorban olyan ipari felhasználású hajókat érint, melyek a teher-, áru- vagy személyszállításban vesznek részt. Mivel a forgalmi adatoknál az idő és a pozíció kulcstényezők, az A osztályú transzponderek szinkronizált belső órát és GPS-t is tartalmaznak.


A transzponderrel felszerelt hajón, valamint a parti belvízi AIS bázisállomáson megjeleníthetők a hatótávolságon belül elhelyezkedő, azonosító jeleket kisugárzó hajók, így vagy az AIS saját kijelzőjén vagy egy ECDIS megjelenítőn a hajó vezetője folyamatosan aktuális áttekintést kaphat a környezetében zajló vízi forgalomról.


Fontos tudni, hogy a magyarországi Duna-szakaszon az érvényben lévő rendelkezések szerint egyes úszólétesítmények számára kötelező az AIS készülék használata. Olyan folyami hajó tehát nem közlekedhet, amelyiken nem található transzponder vagy meghibásodott a készülék. Utóbbi esetben jöhet jól a webáruházunkban elérhető hordozható belvízi AIS transzponder, amit cégünktől megvásárolhat vagy akár bérelhet is.


A mobil kialakítású belvízi AIS transzponder 12, 24 és 230V-ról egyaránt működik, a biztonságról pedig a vízálló táska gondoskodik. A beépített akkumulátorral akár egy órás működés is elérhető, a GPS és a VHF antenna pedig a készülék alaptartozéka. A hordozható transzponder a telepített készülékekhez hasonlóan képes a helymeghatározásra, a valósidejű forgalmi adatok követésére és a zsilipkezelésre is.

B osztályú AIS készülékek

Míg az A osztályú berendezések az ipari célú hajózásban használatosak, a kisebb, egyszerűbb B osztályba sorolt transzponderek a kedvtelési célú hajókon “teljesítenek szolgálatot” (használatuk ugyanakkor nem kötelező). Egy halász-, vitorlás vagy motoros hajón is nagy segítség lehet egy AIS transzponder, ami az A osztályú társaihoz hasonlóan VHF és GPS antennával is rendelkezik. A kisebb, olcsóbb készülékek jellemző tulajdonsága, hogy USB-csatlakozót is tartalmaznak, azaz könnyen összekapcsolhatók laptoppal vagy számítógéppel.


A B osztályú transzponderek az A és B osztályú AIS jeleket egyaránt képesek fogni, ezzel is növelve a hajózás biztonságát. A kijelző számos modell esetében elérhető: ezen külön színnel (jellemzően pirossal) láthatók a potenciálisan veszélyes hajók. A kijelzőket úgy alakítják ki, hogy nappal és éjszaka egyaránt könnyen és egyértelműen leolvashatók legyenek.


Mind az A, mind a B osztályba sorolt készülékekre igaz, hogy használatuk rádióengedélyhez kötött, és bizonyos esetekben eladó általi programozást igényelhetnek!


Forduljon hozzánk bizalommal: beszerezzük az Önnek ideális AIS transzpondert, segítünk az engedélyek beszerzésében és persze a programozásban és a telepítésben is!