Hőmérő

A mindennapi élet számos területén fontos a hőmérséklet pontos meghatározása. Az infravörös hőmérők praktikus segítséget nyújtanak az élet számos területén, felhasználásuk nagyon sokrétű. Legyen szó a borosüvegek megfelelő hőfokon való tárolásáról vagy az épületek tökéletes szigeteléséről. Az infravörös hőmérővel hőhidakat is kereshetünk. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron ()
Rendelésre (1)
Márkák szerint
Emos (1)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11

• Mértékegységek: °C/°F
• Mérési funkciók: hőmérséklet
• Háttérvilágítású kijelző
• Automatikus kikapcsolás 20 másodperc után
• Mérési pontosság: +/- 1,5 %
• Méretek: 40 × 100 × 160 mm
• Táplálás: 1× 9 V

Bruttó ár: 9.525,- Ft (Nettó ár: 7.500,- Ft)
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11

Ezeket az eszközöket harmatpont kereső hőmérőknek is nevezzük. Az ipari felhasználású pirométereket például fűtési rendszerek mérésére is használjuk. De természetesen nem feledkezhetünk meg a testhőmérőkről sem, amelyekkel lázunkat tudjuk detektálni. Ne feledjük, az ipari felhasználású érintésmentes infravörös hőmérők lázmérésre nem használhatók, de baba hőmérőként sem alkalmazhatók.

Hogyan működnek az infravörös érintkezés nélküli hőmérők?

Az infravörös hőmérők alapvető funkciója meglehetősen egyszerű. A tárgyak hőt bocsátanak ki. Ezt a lézerszenzor rögzíti és elektromos energiává alakítja. Ez a készülék úgynevezett optikájában történik. Ezután a hőmérséklet megjelenik a kijelzőn. A mérés teljesen érintésmentes és könnyen elvégezhető. A készülékek között azonban vannak minőségi különbségek.

Az infravörös hőmérők jellemzői

A ma már nincs szükség arra, hogy a hőmérő érintkezzen a mérni kívánt tárgy vagy test felületével, vagyis az infravörös érintés nélküli hőmérők érintkezés mentesen mérik a hőmérsékletet. Jellemzőjük a nagy mérési pontosság. Ezenkívül a kijelzőjük könnyen leolvasható. A jó minőségű pirométerek másik fontos ismérve, hogy kellően nagy mérési tartománnyal rendelkeznek: -50 Celsius-fok alatt és + 500 Celsius-fok felett képesek mérni.

Amennyiben Celsius helyett inkább Fahrenheitben szeretnénk mérni a tárgy hőmérsékletét, győződjünk meg arról, hogy az infravörös hőmérőn van ilyen kapcsoló.

Milyen távolságról lehet hatékonyan használni az érintésmentes hőmérőt?

Ha lázmérést szeretnénk végezni az infra hőmérővel, akkor 5 és 15 cm közötti érintésmentes távolság javasolt. De amennyiben ipari felhasználás céljából alkalmazzuk az infravörös hőmérőt, akkor ez a távolság akár egy méter is lehet.

Mennyire mérnek pontosan az érintésmentes infravörös hőmérők?

Az infravörös hőmérők viszonylag pontosan mérik a hőmérsékletet. Átlagosan a tűréshatár kevesebb, mint 0,4 Celsius-fok. De az infravörös hőmérő pontosságának meghatározásához több tényezőt is érdemes számításba vennünk. A mérési tartomány először is azt jelzi, hogy melyik a legmagasabb és melyik a legalacsonyabb mérhető hőmérséklet. A nagy pontosság azonban nem minden mérésnél fontos. Ha egy bizonyos tűréshatár elfogadható, akkor egy olcsóbb készüléket is választhatunk.

Az infravörös érintés nélküli hőmérők felhasználási területei

Természetesen az igényeinktől függ, hogy melyik infravörös hőmérőt választjuk. Míg az olcsóbb készülékek inkább az otthoni felhasználás célját szolgálják, addig a szakemberek általában jobb minőségű hőmérőket használnak. Ennek fényében alapvetően két különböző típusú infravörös hőmérőt különböztetünk meg. Ezek nem elsősorban méretükben, hanem alkalmazási területükben különböznek egymástól.

A normál méretű infravörös hőmérő pisztoly alakú, és jól illeszkedik a szakemberek kezébe. A professzionális hőmérők általában LCD vagy LED kijelzővel rendelkeznek. Ellenben az otthoni felhasználásra tervezett, jóval gyengébb mérési eredményekkel rendelkező eszközök inkább alkalmi használatra alkalmasak.

Amit a harmatpont kereső hőmérőkről tudni érdemes

Az infravörös hőmérő működése miatt tökéletes például a harmatpont mérésére. Ez az a hőmérséklet, amikor a vízgőzzel telített levegő lehűlésekor harmat jön létre. Ekkor páralecsapódás lép fel, ami elősegítheti a penész kialakulását. A készülék a felület hőmérsékletét a dupla lézer segítségével megméri, és a mért páratartalom függvényében kiszámolja a harmatponti küszöbértéket. Ezért az infravörös hőmérőt gyakran használjuk építkezéseken a teljes homlokzatok szigetelési hatásának ellenőrzésére.

A lézeres érintés nélküli hőmérők előnyei

A lézeres célzófénnyel ellátott kézi hőmérő kifejezetten a mozgó, nehezen hozzáférhető vagy esetleg az érintés veszélyes felület hőmérsékletének mérésére alkalmas.

Mire ügyeljünk infravörös hőmérő vásárlásakor?

Az a hőmérő, amivel a lázunkat tudjuk mérni, biztosan nem mutat olyan magas vagy alacsony hőmérsékletet, mint például az ipari infravörös hőmérő. Ne feledjük, hogy a kiváló minőségű készülékek még az extrém hőmérsékleteket is megbízhatóan detektálják. De nemcsak mérik, hanem megfelelően meg is jelenítik azt.

A nagyméretű, háttérvilágítással rendelkező kijelzőn könnyen leolvashatjuk az eredményeket, illetve vannak készülékek, amelyek LED kijelzővel is rendelkeznek. De hogy még tovább fokozzuk a biztonságot, választhatunk olyan infravörös hőmérőt, amely hangjelzéssel kiegészítve figyelmeztet a kockázatos értékre.

Legyen szó testhőmérésről vagy ipari felhasználásról, a megfelelő eszköz elengedhetetlen. Tekintse meg hőmérő kínálatunkat!