Walkie-talkie

PMR rádió kínálatunkban számos kivitel megtalálható. Legyen szó akár bébiőr rádióról vagy adó-vevő rádióról túrázáshoz, sport tevékenységhez, biztonsági őrzéshez vagy ipari területen munkaszervezéshez, nálunk megtalálja a megfelelő típust.


Az egyszerű, olcsó kivitelű párban kapható készülékektől az ipari kivitelű por és vízállósággal ellátott katonai szabványoknak is megfelelő típusokig széles választékkal várjuk megrendelőinket.


A PMR446 walkie-talkie készülékek előnye, hogy ingyen beszélhet rajtuk, nem rádióengedély köteles termékek. Azonban mivel rádiófrekvenciás kimeneti teljesítményük csak 0,5W, így korlátozott rádiós lefedettséget biztosítanak. Elképzelhető, hogy egy nagyobb épületen belül vagy néhány utca távolságon túl nem fog tudni PMR rádiókkal beszélni. Ilyen esetben vagy professzionális URH rádiót tudunk ajánlani vagy GSM alapú POC adó-vevő készüléket. A PMR adóvevők elérhetők analóg rádióként, de egyes gyártók kínálatában már digitális PMR 446 walkie-talkie-k is megtalálhatók.

A walkie talkie-t bárki használhatja

A hobby adóvevő, azaz walkie-talkie-k és a hivatásos, pl. ipari URH berendezések sokban különbözhetnek, bár a modern walkie-k egyre inkább emlékeztetnek komolyabb rádiós rokonaikra. A professzionális rádiókészülékek, melyek engedélykötelesek, általában ellenálló fémházba építettek, míg a walkie-talkie-k könnyű, gyakran feltűnő színű műanyagban lelnek otthonra. A profi URH rádiók gyakran csak néhány frekvenciával bírnak, mivel egy adott üzleti vagy közbiztonsági szereplő gyakran csak néhány frekvenciára rendelkezik engedéllyel. A hobby walkie-k egy adott sáv összes csatornáját is elérhetik, és ebből néha adódnak is bonyodalmak. Az engedély nélkül használható adó-vevők a PMR446-os engedély nélküli rádiós csatornán használhatók hazánkban.


Senkit ne tévesszen meg a hobby jelző, a walkie-talkie készülékeknek erős, szuperheterodin vevőjük van, így kiváló kommunikációs eszközök akár üzleti vagy személyes használatra. Ami fontos, a hobbi készülékek gyártására szigorú szabályok vonatkoznak, tilos őket átalakítani, és antennájuk sem leszerelhető. Hatótávolságukat kilométerben vagy mérföldben szokás megadni.

Egy walkie-talkie-t számtalan dologra használhatunk:

Játék

Legyen szó hagyományos ipi-apacsról, számháborúról vagy bármilyen más játékról, a mókát csak tovább növeli, ha gyerekek állandó rádiós kapcsolatban maradhatnak egymással. És persze a felnőttek is bármikor beszállhatnak!

Kirándulás, túra, terepélmények

Nem kell minden egyes alkalommal a mobilhoz nyúlni, ha kirándulás, túrázás közben meg akarjuk tudni, hol vannak a társaink. Egy walkie-talkie költséghatékony és praktikus megoldás, ráadásul azokon a helyeken is használható, ahol nincs telefonos lefedettség.

Militarista játékok, kincsvadász játékok (keresőprogramok)

A paintball, a lasertag és a különböző kincsvadász, valamint szabadulós játékok soha nem voltak népszerűbbek, mint napjainkban. A feladatok sokszor igen bonyolultak, érdemes tehát walkie-talkie-val felszerelve belevágni a kalandba, hiszen a csapatkommunikáción múlhat a siker.

Ipari méretű telephelyeken kommunikációra

Gyorsabb és hatékonyabb a munka, ha a kollégák állandó kapcsolatban vannak egymással. Egy nagyobb telephelyen a telefonos infrastruktúra kiépítése költséges lenne, egy walkie-talkie azonban minden munkatárs övére csatolva elfér.

Csapatépítő programok és játékok

A csapatépítés minden cég életében elengedhetetlen, a programok pedig sokszor szabadtéri játékokat takarnak. A walkie-talkie azonnali kommunikációt tesz lehetővé a csapattagok vagy éppen a szervezők között, ezzel biztonságosabbá és izgalmasabbá válik a kaland.

Csoportos utazások, üzleti utak, szafarik

Minden idegenvezető tudja, hogy egy turistacsoportot nem olyan egyszerű „egyben tartani”, különösen egy nagyvárosban vagy egy szafarin. Egy rádiós adó-vevővel folyamatosan ellenőrizhető bárki pozíciója, ráadásul könnyebb összehívni a csoportot is.

Rendezvényszervezés

Egy esküvő, konferencia, workshop és más rendezvény akár egy hatalmas, több száz négyzetméteres épületben is megrendezésre kerülhet. Ilyenkor aligha létezik hatékonyabb módszer a kommunikációra, mint a diszkrét, mégis tökéletesen funkcionáló walkie-talkie.

Biztonságtechnikai munkák (pl. fesztiválok)

A biztonsági őrök munkája akkor tud eredményes lenni, ha állandó kapcsolatban állnak egymással. Főleg akkor, ha pl. egy fesztiválon hatalmas területet kell ellenőrzés alatt tartani. A walkie-talkie-k gyors, hatékony és azonnali kommunikációt tesznek lehetővé.

Mezőgazdasági munkálatok

A földeken jellemzően jelentős távolságokat kell legyőzni, ha a dolgozók beszélni szeretnének egymással. A mobiltelefon sokszor nem jöhet szóba, hiszen nem biztos, hogy megfelelő a térerő a településektől távol. A megoldás? Természetesen a walkie-talkie.

Fuvarozás

A logisztikában minden perc számít, ezért fontos a valós idejű kommunikációs lehetőség. A walkie-talkie a telephelyen is használható, de konvojban haladó kamionok, furgonok esetében is remek választás.

Film- és média szakma

Egy filmforgatáson vagy tévés felvételen több tucat, akár több száz ember munkáját kell koordinálni valós időben. Ha mindenkinél található egy jó minőségű walkie-talkie, már foroghat is a film!


Hatótávolságukat fel kell tüntetni a dobozukon, ami lehet 4-10 km is, de figyelembe kell venni a terepviszonyokat. Egy 10 km-es hatótáv jól hangzik, de csak akkor valósul meg, ha nyílt téren vagyunk, és a készülékek optikailag látják egymást. A valóságban pl. épületen belül néhány 100 méter a hatótáv, míg városban 1-2 km is lehet, épületsűrűségtől függően.