Set-top box

további kategóriái

A set-top box, más néven beltéri egység vagy dekóder, nélkülözhetetlen kelléke minden olyan televíziónak, amely nem képes digitális műsorszórás vételére, legyen szó földfelszíni digitális, kábeles vagy műholdas sugárzásról, adott esetben MindigTV, MindigTV Prémium, Digi Kábel TV vagy T-home Kábel TV fogadására.

Kínálatunk között DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-S és DVB-S2 vételére alkalmas, tunerrel rendelkező készülékek is elérhetők, valamint olyan media player-rel egybeépített változatok, amellyel Youtube videók is megtekinthetők, illetve külső tárolón (HDD, pendrive) lévő filmek is lejátszhatók.

A megfelelő set-top box kiválasztása

A set-top box lényegében egy olyan jelátalakító, amely összeköti a televíziót a vételi eszközzel és a kódolt adásokat és jeleket a készülék számára megfelelő formátumúvá alakítja. A számunkra elfogadható tévé beltéri egységének kiválasztásához tudnunk kell, hogy melyik, milyen adás vételére és jel átalakítására alkalmas.

Milyen operációs rendszeren keresztül használhatjuk a set-top boxot?

A különféle streaming szolgáltatások, mint például a Netflix, az Amazon Prime, az Apple TV+, a Disney+, az HBO Max televíziós eléréséhez olyan TV okosítóra van szükségünk, amelynek segítségével a meglévő televízió készülékünkkel csatlakozhatunk az internetre. Ezek a beltéri egységek többnyire Android operációs rendszert használnak.
De amennyiben ragaszkodunk az iOS operációs rendszerhez, akkor az Apple TV 4K TV-okosítót kell beszereznünk. Segítségével hagyományos televíziónkon hozzáférhetünk a fenti szolgáltatón kívül az Apple TV-hez, és az AppStore-hoz is. Ezzel bármilyen tartalmat le tudunk tölteni, így applikációkat, sőt még mobiljátékokat is telepíthetünk fel rá, így például TV-okosítóként és játékkonzolként is használhatjuk.
Viszont ebben az esetben a készülék operációs rendszere iOS-alapú lesz, amit nem árt figyelembe vennünk akkor, ha otthon csak Androidos okostelefonjaink és egyéb eszközünk van. Természetesen az Android rendszerén keresztül is megtehetjük mindezt, de akkor az PlayStore-t kell felkeresnünk.

Milyen maximális felbontást támogat a beltéri egység?

Mielőtt set-top box beszerzése mellett döntünk, fontos tisztáznunk, hogy milyen felbontásban szeretnénk élvezni a különféle tartalmakat. Ez azért okozhat gondot, mert előfordulhat, hogy olyan televíziónk van, amely például csak 1920×1080 képpontos felbontásra képes, ami tévézéshez teljesen elegendő lenne, de ezen 4K-s tartalmakat nem tudunk majd nézni. De lássuk, hogy mely típusú televízió mely felbontásra képes, amelyet a beltéri egység megvásárlásánál mindenképp figyelembe kell vennünk.

HD Ready esetén: 1366 x 768 pixel. Legfeljebb 32" (81 cm) méretű televíziók esetében tekinthető elegendőnek.
Full HD esetén: 1920 x 1080 pixel.
4K Ultra HD esetén: 3840 x 2160 pixel.
8K esetén: 7680 × 4320 pixel.

A set-top box támogatja-e a Wi-Fi-t és Bluetooth-ot?

Igen, a mai modern beltéri egységek már képesek Wi-Fi-n és Bluetooth-on keresztül is kommunikálni.

A külső eszközök csatlakoztatásához a beltéri egységben van-e USB-csatlakozó?

Ma már léteznek olyan beltéri egységek, amelyek merevlemezzel és USB-csatlakozóval is rendelkeznek. Ezért ezek a set-top boxok merevlemez-lejátszóként vagy médiavevőként is működhetnek, amely lehetővé teszi videofájlok rögzítését és lejátszását. Ennek köszönhetően a merevlemezes eszközök és a Blu-Ray lejátszók egyes funkcióit helyettesítik.
Ma már vannak olyan merevlemezek, amelyek 1 TB-nál nagyobb adatmennyiséget is tudnak tárolni. Ez teljesen elegendő különböző filmek rögzítéséhez. A nagyobb merevlemezes vevőegységek azonban drágábbak is. Ne feledjük, hogy a beltéri egységek különféle videofájlok lejátszására is alkalmasak. A legtöbb eszközökön az MPEG 2 és MPEG 4 mellett a WMV és MP4 fájlok is lejátszhatók.

Milyen streaming szolgáltatásokkal kompatibilis a set-top box?

Szinte bármelyikkel. Ehhez megfelelő internet kapcsolatra van szükségünk. A varázsszó ebben az esetben az IPTV. Ez az angol Internet Protocol Television kifejezés rövidítése. Ez olyan digitális televíziós műsorszolgáltatást takar, melyet az interneten vagy helyi hálózaton, LAN-on keresztül, és IP szabvány használatának segítségével vehetünk igénybe. Ezért úgynevezett IPTV-vevőkre van szükségünk, amelyek hozzáférést biztosítanak az online streaming portálokhoz, mint például a Netflix. A WLAN vagy Wi-Fi interfész ugyanezeket a szolgáltatásokat nyújtja.

A beltéri egységben van beépített biztonsági funkció, például gyermekzár vagy szülői felügyelet?

Napjainkban a szülői zár funkció gyermekeink védelmében elengedhetetlen. Hiszen a rengeteg csatorna közül nekünk felnőtteknek kell megtalálnunk azokat, amelyeket gyermekeink is gond nélkül megtekinthetnek. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy gyermekeink számára a rendszer bizonyos műsorok megtekintését csak jelszó beütése után engedélyezi. Ennek köszönhetően a gyerekek csak azt a csatornát nézhetik, amelyeket számukra mi engedélyeztünk.

Amit a földfelszíni műsorszórás, földi sugárzás (DVB-T, DVB-T2) vételéhez szükséges beltéri egységről tudni érdemes

Többnyire a szabadon fogható TV adások vételére alkalmasak a DVB-T és DVB-T2 set-top box-ok. A földfelszíni, digitális, ingyenesen fogható adások esetében hazánkban ez a szabvány került bevezetésre. Többek között a MindigTV és MindigTV Prémium szolgáltatása is ebbe a kategóriába sorolható. A DVB-T2, a DVB-T szabvány fejlettebb változata, amelyre Magyarországon 2020-ban történt meg az átállás. A DVB-T és DVB-T2 szabványt támogató beltéri egységeken az ilyen típusú műsorszórást külön logóval is jelzik.

A földfelszíni, digitális TV műsorok vételére alkalmas kültéri és beltéri antennáink a TV antenna kategóriában találhatók.

Műholdas közvetítés esetén milyen beltéri egységre lesz szükségünk (DVB-S, DVB-S2)?

A műholdvevő beltéri egységek a DVB-S és DVB-S2 szabványt használják, melyek a többnyire fizetős vagy más néven kódolt adások dekódolására alkalmasak. Magyarországon a DVB-S szabvány került bevezetésre a műholdas műsorszórás esetében, melynek továbbfejlesztett változata a DVB-S2.

Kábeltévét szeretnénk nézni? Válasszuk a DVB-C beltéri egységet!

Kábeles közvetítés esetén a jel általában TV antenna koax kábel segítségével jut el a DVB-C tunerrel rendelkező set-top box-hoz vagy TV készülékhez.

Több tunerrel rendelkező set-top box jellemzője

Számos beltéri egység több tunerrel is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy például egy DVB-S2 és DVB-T2/C tunerrel rendelkező set-top box alkalmas mind műholdas, földi és kábeles adások vételére is.

A set-top boxok előnyei

A set-top-boxok legnagyobb előnye a műholdas, földi vagy kábeles adások vétele mellett, hogy számos funkcióval elérhetők, így akár az egyszerű televíziót is képesek Smart TV-re jellemző tulajdonságokkal felruházni, többek között:

●YouTube videók támogatása

●Akár több csatorna felvétele, külső tárolóeszközökre (például USB)

●Videó, audió és kép lejátszása számos formátumban (például AVI, MPEG, MP3, JPEG)

●Szülői zár csatornákra és eseményekre

●Automatikus kikapcsolás időzítő

●TV- és rádió csatornalista

●Program és csatorna információátvitel két készülék között

●Feliratozás stb.

Böngéssze végig set-top box kínálatunkat, és ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, ha szakértői segítségre van szüksége.