Üléshűtés

Amikor bármilyen jármű kényelmi szempontjai szóba jönnek, gyakran hallhatunk az ülésfűtésről – az üléshűtésről viszont alig. Pedig sokan ismerik azt a kellemetlen érzést, amikor egy hosszabb út során az ember elkezd belemelegedni, majd egészen beletapadni az ülésbe. Ez elsősorban a melegebb hónapokban jelentkező probléma, a helyzeten pedig tovább ront, ha bőrülések vannak az autóban. Ilyen esetekre jelenthet tökéletes megoldást az üléshűtés. Ráadásul szellőzteti is az ülést, és azonnal hűt! Akkor is amikor még a klíma nem is működik. Gyárilag az üléshűtés az üléshuzat alá van beépítve, viszont ennek a felára gyári rendszer esetén egy vagyon. Az utólagos rendszerek ára sokkal megfizethetőbb. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (1)
Rendelésre (0)
Márkák szerint
Dometic (1)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11

• Üzemi feszültség: 12 V
• Funkció: Hűtés
• 2 hűtőfokozat
• Hossz: 440 mm
• Magasság: 15 mm
• Szélesség: 568 mm
• Szín: Fekete
• Súly: 1660 g
• További műszaki adatok: I. fokozat: 6 W · II fokozat: 12 W
• Lélegző pamut-poliészter keverék
• Üzemi feszültség: 12 V

Bruttó ár: 52.324,- Ft (Nettó ár: 41.200,- Ft)
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11

Üléshűtés, a könnyen elérhető extra

Az ülésfűtésről ismert, hogy egykor a luxusautók alapkelléke volt, ma már azonban a legtöbb új autó rendelkezik vele. Az üléshűtés esetében viszont nem ilyen jók az arányok: kevesebb járműben találhatja meg ezt a kényelmi funkciót, mint alapfelszereltséget, ráadásul igen kevesen ismerik ezt a praktikus megoldást. Pedig számtalan említésre méltó előnnyel bír.

A legegyértelműbb természetesen az, hogy a nyári hónapok harminc-harmincöt fokos hőségében hamar enyhülést ad a sofőrnek és az utasoknak. Ez különösen hosszabb utaknál ütközik ki, illetve akkor, ha gyakran ülünk közlekedési dugókban. Az üléshűtésnek köszönhetően nem kell maximumon járatnia a klímát, így az autónk kevesebbet fogyaszt, de még a bolygónak is jót teszünk vele. Szintén egy nagy pozitívuma, hogy ha egy autó vagy kamion nem rendelkezik vele alapvetően, bármikor egyszerűen beépíttethetjük, de hasonló hatást érhetünk el egy hűtő üléskárpittal is.

Hogyan működik az üléshűtés?

Alapvetően tehát többféle üléshűtési technika létezik. Az univerzális szellőztethető ülőkárpit, ami hűtési funkcióval rendelkezik, egész egyszerűen behelyezhető az ülésekre. Itt csak áram alá kell helyeznünk, és máris kiválaszthatjuk, hogy melyik hűtőfokozatra van szükségünk.

A beépített típusok között megkülönböztethetünk hűtött és szellőző üléseket. Mindkettőre igaz, hogy az ülések belsejében a gyártók kamrákat helyeztek el. A szellőző ülések levegőt juttatnak ezekbe a kamrákba, ez által hűtik le a kárpit felületét. A hűtött ülések ugyanakkor először egy hűtött felületre juttatják el a levegőt, és csak onnan fújják az ülésre. Az legfőbb különbség köztük elsősorban párás környezetben érzékelhető – ezekben ugyanis jobb szolgálatot tesznek a hűtött ülések. A pontos típusok működési elvei egyébként gyártónként változhatnak, de a leggyakrabban e két módszert szokták használni.

Kinek ajánljuk az üléshűtést?

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy aki egyszer kipróbálta már, hogy milyen egy meleg nyári napon egy fűtött ülésű járműbe beülni, annak nem igazán kell tovább magyarázni, hogy miért van szüksége erre az extrára. Így tehát azt mondhatjuk, hogy mindenki örömmel használja majd.

De vannak persze olyanok, akik különösen nagyra értékelhetik a funkcióit, ilyenek például a kamionsofőrök, akik több száz, illetve ezer kilométert vezetnek le mindössze néhány rövid megállóval. A nyári szállítások során egészen megváltoztatja majd a vezetés élményét egy hűs ülés. Ahogyan fentebb már említettük, a belvárosban gyakran ingázóknak is előnyére válhat, ha a nyári dugókban nem a légkondicionálót kell a legmagasabb fokozatra állítani. A különbség tankolásnál is feltűnhet!

Az üléshűtéssel érezni fogjuk a különbséget!

A nyári hónapokban – illetve még előttük – ajánlott körbe nézni az üléshűtési megoldások között. Ilyenkor az egyes modelleknél érdemes megfigyelnünk a teljesítményt, a kényelmet, a könnyű használhatóságot és a könnyű tisztíthatóságot is.

Hogyan kell működésbe hozni az üléshűtést?

Nincs szükség műszaki ismeretekre ahhoz, hogy a hűthető üléspárnánkat beszereljük az autóba, lakókocsiba, teherautóba. Miután eldöntöttük milyen üléshűtés mellett tesszük le a voksunkat, az első tennivaló, hogy az autó ülésére kell helyeznünk. Egyszerűen húzzuk át a mellékelt hevedereket az ülés és a háttámla között. Döntsük meg az ülést, hogy a hevederek befűzése egyszerűbb legyen. Ezután, ha az autó üléshűtése számunkra a kényelmes pozícióba került, akkor rögzítenünk kell azt. Ehhez használjuk a gyártó által biztosított rögzítési lehetőségek közül például a horgokat vagy a pattintható rögzítőket.

A legtöbb autós üléshűtés, amely párnaként van beszerelve az autóba, egy 12 voltos adapteren keresztül működik, amely közvetlenül a fedélzeti szivargyújtóból veszi az áramot. Az üléshűtés csatlakoztatása után egyszerűen bedughatjuk a dugót az autós töltőbe. A kábel, amellyel az üléshűtést a gyártó szereli, általában megfelelően hosszú, például vannak olyan modellek, melyek akár 125 cm-es kábellel rendelkeznek. De inkább legyen hosszabb, mint rövidebb. Ebben az esetben használjunk kábelkötegelőt, és csúsztassuk a felesleges hurkot az ülése alá. A legtöbb autós üléshűtés két hűtési fokozattal rendelkezik. Melyek ezek? Az első fokozat: 6 W, a második fokozat: 12 W.

Milyen méretű járművekhez alkalmazhatók az üléshűtők?

A DND Telecom webáruházban kapható Dometic Magic Comfort univerzális szellőztethető üléshűtés tökéletes megoldást kínál, amely egyszerűen ráteríthető bármely gépjármű ülésére, a kampók és a csatok segítségével pedig könnyen rögzíthetjük lakóautók, teherautók, kamionok, személyautók üléseihez. Ráadásul a beépített gerinctámasz és az üléshűtők által nyújtott hűvös érzet, maximális kényelmet biztosít.

Milyen energiaforrást használnak az üléshűtők?

Az üléshűtést szjvargyújtóra csatlakoztatva tudjuk működteti. Ennek köszönhetően az üléshűtők a jármű akkumulátoráról kapják az energiát.

Milyen anyagból készülnek az üléshűtők?

Csak olyan üléshűtést válasszunk, amelyik nagy szakítószilárdságú, minőségi pamutból és műszálból készült. Mert vezetés során kiemelten fontos, hogy komfortosan érezzük magunkat és kényelmesen üljünk a kormány mögött. Ezzel növelni tudjuk a vezetési, illetve az utazási élményt, valamint a biztonságunkat is. A DND Telecom webáruházban található üléshűtések kiváló anyagból készülnek. A poliészternek köszönhetően az ülés jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkezik, így tökéletesen hűt vezetés közben. Az autós üléshűtés ráadásul termikus túlterhelés elleni védelemmel is ellátott, amely biztonságosabbá teszi ezt a párnát.

Mennyire állíthatók az üléshűtők hőmérséklete?

Az üléshűtés általában egy hőmérséklet szabályozó segítségével egyedileg állítható, ami kellemes és magas szintű hűvöséget biztosít.


Ha nem bízná a véletlenre, nézze meg kínálatunkat! Garantáltan jó minőségű és megbízható megoldásokat biztosítunk üléshűtésre. Oldalunkon ráadásul részletes technikai paraméterek alapján ismerheti meg a termékeinket. Ennek köszönhetően összehasonlíthatja őket, ezáltal pedig megtalálhatja az ön számára legoptimálisabb autós kiegészítőt.