CB rádió

A CB-rádiók az offroad rallykon is bevett megoldásnak számítanak, de az iparban is több helyen előkerülnek. Ami a lakossági felhasználást illeti, a könnyű, kézben hordható típusok akár egy családi kiránduláson is bevethetők.


A CB, vagyis Citizen's Band (személyi rádió) története az Egyesült Államokba és az 1940-es évekbe nyúlik vissza. 1945-ben indult a tengerentúlon a lakossági kommunikációt támogató szolgáltatás, ami villámgyorsan hatalmas népszerűségre tett szert. Így volt ez hazánkban is, igaz, néhány évtizeddel később. Magyarországon ugyanis a CB-rádiók a ‘70-es, ‘80-as években élték a virágkorukat. Az általános telefonhiány miatt sokan a kézi CB-rádiókat használták alternatívaként.


Napjainkban persze már aligha beszélhetünk telefonhiányról, a CB-rádiók ugyanakkor ma is fontos szerepet játszanak sok területen. Természetesen közkedvelt termék a rádióamatőrök körében, ugyanakkor praktikus felhasználással is találkozhatunk úton-útfélen. A kamionosok például az USB40 csatornán forgalmaznak, hogy minél nagyobb távolságokat tudjanak áthidalni.

Engedélyköteles-e a CB-rádió használata?

Hogy a kérdésre válaszolhassunk, tegyünk egy lépést hátrafelé: Magyarországon csak a CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations, a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete) előírásainak, vagyis az EU-normáknak megfelelő CB-rádiók forgalmazhatók. Ezeket a készülékeket két nagy csoportra oszthatjuk. A 4W-os rádiókat bárki használhatja, míg a 25W-os SSB képes készülékekhez már rádióamatőr vizsga szükséges. Utóbbiak tehát inkább a rádióamatőröknek számítanak jó választásnak.

Széles választék többféle típusból is

Albrecht és Midland mobil CB adó-vevő rádiók

A mobil CB-rádiók a gépkocsikba, kamionokba építhető típusokat takarják. A nemzetközi fuvarozásban érintett cégek számára fontos információ lehet, hogy Németországban kizárólag kézibeszélő nélküli CB rádiókat lehet használni vezetés közben. Ezt a követelményt kétféleképpen teljesíthetjük: vagy eleve VOX-képes készüléket vásárolunk (például: Albrecht AE 6120 VOX), vagy egy kiegészítő segítségével átalakítjuk meglévő CB-rádiónkat (például: Albrecht VOX CB mikrofon).


A mobil CB-adó-vevő rádiók megfelelnek napjaink elvárásainak. Több modell például LCD-kijelzővel is el van látva, amin áttekintheti az aktuális csatornát, teljesítményt, üzemmódot és a zajzár érzékenységét. Az USB töltőaljzattal szerelt modellek a telefon vagy a navigáció töltését teszik lehetővé, míg egyes mobil CB-k AM és FM modulációra is képesek. Bátran ajánljuk ezeket az első osztályú készülékeket bármely kamionba, lakókocsiba vagy terepjáróba, hiszen könnyű és gyors kommunikációt tesznek lehetővé!

Albrecht és Midland kézi CB-rádiók

A könnyű, akár övre is csatolható kézi CB-rádiók számtalan helyzetben megállják a helyüket. Egy nagyobb túra esetén egyszerű kapcsolattartást tesznek lehetővé, míg egy szabadtéri rendezvényen a biztonsági szolgálat kommunikációját támogatják. A terepen dolgozó szakemberek (pl. villanyszerelők, ácsok, asztalosok stb.) a központtal vagy az irodával rádiózhatnak, és persze hobbicélokra is ideális egy kézi CB-rádió.


A termékpalettán található Albrecht és Midland márkájú rádiók tipikusan 40 csatornások, AM / FM, illetve AM / FM / SSB modulációval. Egyes készülékek automata csatornakeresést vagy éppen két csatorna figyelését is lehetővé teszik, ahogy a digitális zajzár is megtalálható bennük.

Jó helyen jár, ha kiegészítőt keres

Teljesebbé teheti a CB-rádiózás élményét, ha minőségi kiegészítőket választ készülékéhez. Nálunk - sok egyéb mellett - rádiók rögzítéséhez való CB tartók és csavarok, tápkábelek, CB erősítők valamint mágnestalpas, befúrható és háztető antennák is elérhetők. Kollégáink örömmel segítenek a választásban, és akár az asztali vagy gépkocsiba történő telepítést is ránk bízhatja.


Találja meg az Ön céljaihoz illő CB-rádiót, és vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben kérdése van!