Autó felszerelés

további kategóriái

Legyünk akár lakókocsis túrázók, hajótulajdonosok, kamionsofőrök vagy a természet szerelmesei, mindannyian használunk valamilyen autós felszerelést. Ezen kiegészítők, berendezések, készülékek fő feladata, hogy útközben kielégítsék alapvető szükségleteinket vagy kényelmünket szolgálják. Ilyen lehet például a főzés, az élelmiszerek frissességének megőrzése, a személyi higiénia, a tisztaság és a biztonság biztosítása, valamint a kellemes hőmérséklet fenntartása. Így több mindent fedezhetünk fel, több mindent láthatunk, hiszen tovább maradhatunk távol. Vagy ahogy mi mondjuk: mobil életforma, könnyedén.

Mi célból vásárlunk autófelszerelést?

Az autó felszereltségét tekintve számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy kényelmesebbé és élvezetesebbé tegyük mind a vezetési élményt, mind pedig a kirándulást. Az, hogy lakóautónkkal mikor és milyen távolságra megyünk kirándulni, az változó, de többnyire 600-1000 km közötti távolság az, amit megteszünk az ilyen típusú autókkal. Azonban egy kamionos, aki nemzetközi fuvarozást is vállal naponta körülbelül 600 kilométert vezet. Ez két hét alatt 11 napot jelent. Ebben az esetben szükség van arra, hogy olyan kényelemben legyen részünk, mintha otthon lennénk. Ezért a DND webáruházban számos népszerű autófelszerelési termék közül választhatunk. Melyek ezek? Például autós USB-csatlakozók, hűtőládák, elektromos hűtőtáskák, hűtőszekrények, ülésfűtések és az üléshűtések, visszapillantó rendszerek, lakókocsi WC-k, lakókocsi tetőablakok, lakókocsi vagy teherautó belső világítása, utólagos járműklímák, lakókocsiba való konyhafelszerelések, akkumulátoros porszívó, autóriasztók és nem utolsó sorban pavilonok.

USB aljzat és vezeték nélküli töltő nélkül nem szabad elindulnunk!

A jármű USB-csatlakozója egy nagyon hasznos autós felszerelés. Ezek az aljzatok elengedhetetlenek, amikor sok időt töltünk úton. Az USB-csatlakozóval vezetés közben is feltölthetjük telefonunkat, táblagépünket vagy más szórakoztató elektronikai eszközünket. A beépíthető vezeték nélküli töltőkkel pedig kábel használata nélkül egyszerűen tölthetjük az arra alkalmas telefont vagy navigációs készüléküket. Hiszen ezek az eszközök nélkülözhetetlenek, amikor a telefont a navigáláshoz, streameléséhez vagy a barátokkal és a családdal való kapcsolattartáshoz használjuk.

Mikor van szükségünk hűtőládára és/vagy elektromos hűtőtáskára?

Ezek az autófelszerelések is elengedhetetlenek ahhoz, kényelmesen, komfortosan érezzük magunkat útközben. Hiszen útközben segítségükkel az italokat és a rágcsálnivalókat hidegen tudjuk tartani. Akár meleg időben utazunk, akár csak frissen szeretnénk tartani az ételeinket, egy hűtőláda vagy elektromos hűtőtáska nagyszerű befektetés. Válasszunk olyan hűtőládát, amely szivargyújtó csatlakozó segítségével tartja megfelelő hőmérsékleten a benne tároltakat.

Lakókocsink konyhája legyen jól felszerelt, de ne legyen benne felesleges autófelszerelés!

A konyha a lakókocsik esetén is az egyik legfontosabb helyiség, ahol elkészülnek a finom ételek. Viszont a lakókocsi konyhájában készült étel elfogyasztása a szabadban hatalmas élmény. Ezért borzasztóan fontos, hogy milyen konyhai autós felszereléseket választunk. De az is fontos, hogy annyi poharat, termoszt, tányért, evőeszközt, szalvétát, edényt, bögrét pakoljunk a lakóautó szekrényébe ahányan a kiránduláson részt veszünk. A szabadban sütött ételnek nincs párja, de arra is fel kell készülnünk, hogy rossz idő esetén a jármű konyhájában kell elkészíteni az ebédet, vacsorát. Ezért rettentő fontos, hogy legyen a konyhánkban hűtőszekrény, fagyasztószekrény, gázsütő és egy üvegtetővel ellátott mosogató. De egyre mindenképp ügyeljünk, csak olyan autófelszerelést vigyünk magunkkal, amely nélkülözhetetlen.

A hűtőszekrény a lakókocsink egyik nélkülözhetetlen felszerelése

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy lakókocsinkba, kamionunkba milyen hűtőszekrényt válasszunk. Az 50 liter körüli űrtartalommal rendelkező lakókocsi hűtőszekrényt érdemes megvásárolnunk, olyat, amiben még egy fagyasztórekesz is található. Érdemes megnézni, hogy a kompresszoros vagy az abszorpciós hűtőszekrény a jó döntés számunkra. A kompresszoros változat egy picit hangosabb, de árban kedvezőbb. De hogyan működik? A készülékben lévő gáznemű hűtőfolyadékot egy beépített kompresszor sűríti. Ez hőt bocsát ki a környezetbe. A hűtőben van egy kondenzátor is, amely a reakció során keletkező hőt a környezetbe engedi. Ez tartja hidegen ezt a hűtőszekrényt. Az abszorpciós hűtőszekrények halkabbak, mint a kompresszoros modellek, de sajnos sokkal rosszabb a hatásfokuk. A hűtés itt víz-ammónia keverékkel történik. Ezért inkább a kompresszoros változatot javasoljuk. Amennyiben távolabbi útra indulunk, érdemes mini fagyasztószekrényt is beszereznünk.

Autófelszerelés esetén is az első a kényelem, válasszunk járművünkbe ülésfűtést, üléshűtést!

Egy másik fontos autós felszerelés az ülésfűtés és az üléshűtés. Ezek különösen hasznosak a hidegebb és melegebb hónapokban. Az ülésfűtés és az üléshűtés még rövidebb autóút esetén is nagyon hasznos autós kiegészítő. Az univerzális szellőztethető üléskárpit és a fűthető ülésborító beüzemelése nagyon egyszerű, csak a szivargyújtó aljzatba kell bedugnunk a csatlakozót és már élvezhetjük is az autófelszerelés nyújtotta kényelmet.

Mikor használjunk tolatókamerát?

A tolatókamera egy másik fontos autófelszerelés, amely segíthet abban, hogy biztonságban közlekedjünk, parkoljunk. A tolatókamera segítségével láthatjuk mi történik mögöttünk, ami különösen hasznos lehet parkoláskor. Mert nem mindegyikünk érzi, hogy hol végződik azautónk. De a tolatókamera sötétben is nagy segítséget nyújt parkolás közben, ezért érdemes beépített LED-es modellt választanunk. Praktikus az olyan kijelző is, amely megmutatja, hogy mennyi távolság áll még a rendelkezésünkre.

Tolatókamera használatakor milyen látószöget preferálunk?

A kamera használata akkor a legkedvezőbb, ha a látószöge minél nagyobb. A lökhárítón lévő kamerának a lehető legszélesebb szögből kell rögzítenie a mögöttünk történteket. Ez nagyobb biztonságot nyújt tolatáskor és parkoláskor, mivel a rendszer észleli azokat a tárgyakat és személyeket is, akik nem közvetlenül a jármű mögött találhatók. A modern tolatókamerák 110 és 170° közötti szöget rögzítenek. De milyen felbontású kijelzőt válasszunk tolatókameránkhoz? Meglepő módon a kijelző felbontása csak kisebb szerepet játszik abban, hogy az autónk mögött található tárgyakat, személyeket megfelelően lássuk.A 320 x 240 pixeles kijelzők már elegendők ahhoz, hogy tisztán érzékeljük, mi történik a jármű hátulja mögött.

Ne induljunk útnak akkumulátoros porszívó nélkül!

A tisztaság fél egészség, mondja a mondás, és ez igaz akkor is amikor úton vagyunk, A porszívózás nem tartozik mindegyikünk kedvenc időtöltései közé. Különösen akkor, ha kevés a hely, és inkább a szórakozásé a főszerep. Ezért válasszunk olyan modellt, amely csendes, könnyű és a 400 mm-es vízoszlopnak köszönhetően a nedves és a száraz szennyeződéseket is könnyedén kitisztítja. Emiatt a tartálya gyorsan és könnyedén üríthető. Válasszunk olyan mobil porszívót, amely 12 V-os és 230 V-os tápforrásról is működtethető.

Növeljük komfortérzetünk lakókocsi WC-vel!

Amennyiben szeretünk kempingezni és távoli kirándulásokon részt venni, a lakókocsi WC abszolút kötelező autós kiegészítő. Ez lehetővé teszi, hogy akkor is gondoskodjunk a higiéniai szükségleteinkről, amikor távol vagyunk a civilizációtól. De akkor is nagyban számíthatunk mobil toalettünkre, ha nem szeretünk mások által igénybe vett szanitereket használni. A komfortérzetünk nagyban növekszik, ha lakókocsiba való mobil WC-ét választunk. Vásárláskor többféle típusra szavazhatunk. A vegyszeres WC-nek kevésbé van feltűnő szaga, és vízzel öblíthető. A száraz WC-k ezzel szemben sokkal környezetbarátabbak és olcsóbbak, ugyanakkor intenzívebb az illatuk.

Engedjünk be a napsütést és a friss levegőt a lakókocsi tetőablakán!

A lakókocsi tetőablaka nagyszerű módja annak, hogy természetes fényt és friss levegőt juttassunk a jármű belsejébe. Egy lakókocsi tetőablakkal könnyedén élvezhetjük a kilátást és érezhetjük a kellemes szellőt, miközben úton vagyunk.

Autófelszerelés választása esetén a legfontosabb a biztonság

Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhessük a nyaralást, és ne kelljen aggódnunk a saját és a lakókocsi biztonsága miatt, előnyt jelent, ha járművünket felszereljük érintéskapcsolóval, riasztószirénával és gázjelzővel. A riasztósziréna távol tartja a nem kívánatos látogatókat, a gázjelző pedig egészségünk felett őrködik. A gázjelző használata nagyon egyszerű, csak be kell dugnunk a szivargyújtó csatlakoztatójába, és már nyugodtan pihenhetünk. A szirénát érdemes olyan helyre elhelyeznünk, amelynek köszönhetően a kempingben vagy egy parkolóban még távolabbról is meghallják a hangját, hogy segítségünkre tudjanak sietni.

A gépjármű belső világítása garantálja, hogy este jól lássunk mindent

Nem mehetünk el szó nélkül a lakókocsi vagy teherautó belső világítása mellett. Ezen autófelszerelés segítségével még sötétben is jól láthatunk a jármű belsejében. Emellett hangulatos légkört is biztosíthat, és egy kis stílust kölcsönözhet az autónknak, kamionunknak.

Milyen és mekkora lakókocsiba szeretnénk klímaberendezést?

Mielőtt lakóautóba, teherautóba szeretnénk klímát vásárolni, tudnunk kell, hogy mekkora a jármű mérete és hányan utaznak benne. Mert ez alapján tudjuk pontosan meghatározni, hogy melyik klímaberendezés felel meg a legjobban az igényeinknek?De miért fontos, hogy hányan utazunk benne? Mert az utasok számától függően a készülék hosszabb ideig és gyakrabban üzemel. De azt is meg kell vizsgálnunk, ha lakóautóba választunk klímaberendezést, hogy az autónak milyen a szigetelése. Ha viszonylag új, jól szigetelt járműről van szó, akkor a klímaberendezésnek nem kell olyan gyakran működnie, mint a sok ablakkal rendelkező és rosszul szigetelt változatokban. Azt is el kell döntenünk, mielőtt megvásároljuk a lakókocsiba a tetőre szerelhető autóklímát, hogy az egész járművet szeretnénk-e vele hűteni, vagy csak az a fontos, hogy a háló részben kellemes hőmérséklet legyen? Az is fontos, hogy milyen a személyes komfort hőmérsékletünk. Sokunk a 22-24 Celsius-fok közötti hőmérsékletet és a 40-70 százalék közötti páratartalmat szereti.


Az egyik legelterjedtebb hely, ahova a lakóautóban klímát helyezünk el, az a jármű teteje. A rendszert általában egy meglévő tetőajtón keresztül érdemes telepíteni. De választhatunk mobil klímaberendezést is. Ezeket a készülékeket a padló közelében, például az ágy alatt, kamionok esetén a vezetőülés alatt helyezzük el. A hideg levegő a felfelé vezetett tömlőkön keresztül jut el a jármű belsejébe. Például nappal csak az ülőhelyet, majd este a hálót tudjuk vele hűteni. Tökéletes választás, egyrészt megfelelő hűtési komfortot kínál, másrészt pedig nem kell megbontani a tetőt. A legtöbb klímaberendezés legfeljebb 6,50 méter hosszú járművekhez alkalmas.


Összefoglalva, sokféle autófelszerelési lehetőség közül választhatunk. Akár USB-csatlakozót keresünk, hogy feltölthessük eszközeinket, akár hűtőtáskát, hogy hidegen tartsuk italainkat, vagy lakókocsi WC-t a kempingezéshez, mindenki számára van olyan kiegészítő, ami nélkülözhetetlen. Fontoljuk meg tehát, hogy ha még ma befektetünk a megfelelő autófelszerelésbe, akkor azzal a következő utunk, kirándulásunk kényelmét, komfortját fokozzuk.