RCA csatlakozó

Az RCA rövidítése a Radio Corporation of America nevéből ered. Az 1940-es évek elején ez a vállalat kezdte el ezt a csatlakozó típust gyártani. Innen származik ennek az aljzatnak a megnevezése. Ez a csatlakozó gyengeáramú jelátvitelhez készült, amellyel először otthoni rádiók, lemezjátszók majd aztán napjainkban már szinte mindegyik szórakoztató elektronikai eszköz összekapcsolásakor találkozhatunk. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás: Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (3)
Rendelésre (0)
Márkák szerint
Márka nélküli (3)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 3 termék, 1. oldal: 1 - 3 / 31
Összesen 3 termék, 1. oldal: 1 - 3 / 31

Mire használható az RCA csatlakozó?

Ma már az ilyen típusú aljzatok videojelet is képesek továbbítani. Analóg és sztereó, valamint digitális koax kábel is készíthető ilyen dugóval. De ma már nemcsak otthoni, hanem profi, high end kategóriás készülékek esetén is találkozhatunk velük. Az RCA csatlakozók a jelazonosítás elősegítése érdekében színkóddal vannak ellátva. Mit jelent ez? Minden jelnek saját színe van, amelynek jelentése széles körben ismert. Melyek a leggyakoribb színek? Például a piros a jobb oldali, a fehér a bal oldali hanghoz, a sárga pedig az összetett videojelhez tartozik. Ennek rövidítése a YUV vagy a YCrCb.

Milyen eszközökkel kompatibilis az RCA csatlakozó?

Az RCA aljzatok analóg, digitális, komponens analóg videó és kompozit analóg videó jelet képesek továbbítani. Ezért az RCA csatlakozó televíziókkal, lemezjátszókkal, CD- vagy DVD-lejátszókkal, hangszórókkal, erősítőkkel, kamerákkal, Hi-Fi berendezésekkel és játékkonzolokkal is kompatibilis.

Melyek az RCA aljzatok különböző típusai?

A fonográf csatlakozók vagy ahogy sokan nevezik cinch aljzatok számos kivitelben kaphatók. A DND webáruházban az RCA csatlakozók széles választékát találjuk, legyen az akár csúcsminőségű, professzionális minőségű aljzat, vagy otthoni használatra való költséghatékony változat. Választhatunk forrasztott, krimpelhető, bilincses, kábelrögzítős, panelre és NYÁK-ra szerelhető csatlakozót is.

Milyen típusú jeleket továbbít az RCA csatlakozó?

Az RCA vagy más néven a cinch aljzat többféle jelátvitelre használható. Anno őseink csak analóg hangjelek átvitelére alkalmazták, de napjainkban már rendkívül sokoldalú a felhasználása. Főként szórakoztató elektronikai eszközök, televíziók, hangszórók, játékkonzolok használatakor találkozunk ezekkel a csatlakozókkal. De videókábelek alkalmazásakor is gyakran találkozhatunk RCA csatlakozókkal. Számítógéppel való játék vagy munkavégzés közben a digitális S/PDIF hangjeleket szintén RCA csatlakozók továbbítják.

Van-e különbség az aranyozott és nem aranyozott cinch aljzatok között?

A legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb RCA aljzatokat fröccsöntött eljárással rögzítik a kábelhez. Természetesen ezek az olcsó, műanyag házas aljzatok is átviszik a jelet, azonban nem a legjobb minőségben. Tartósságukkal sokszor probléma merül fel, hiszen a gyakori használat során némely hamar meglazul, esetleg kontakt hibássá válik. Ezért mindig ügyeljünk arra, hogy kizárólag jó minőségű RCA csatlakozót válasszunk. De honnan ismerjük fel az olcsóbb változatú RCA aljzatokat? Az ilyen típusú csatlakozók vezető anyaga a bronz. A jobb minőséggel rendelkező RCA dugók között találunk ezüst vagy ródium bevonatú, demagnetizált bronz ötvözetű vagy berillium rézből készült változatokat is. Ha tehetjük válasszunk aranyozott bevonattal rendelkező csatlakozót, mert ezek jobb vezetőképességgel és korrózióállósággal rendelkeznek.

Mikor érdemes sztereó vagy a mono RCA csatlakozót választanunk?

Az RCA aljzatok lehetővé teszik az audio- és videojelek problémamentes továbbítását, amely lehet mono vagy sztereó. Mindez két szálból álló kábelen keresztül történik, valamint megkülönböztetünk analóg vagy digitális átviteli módot is. A mono vagy sztereo RCA csatlakozó használata attól függ, hogy milyen eszköz összekötéséhez használjuk.

Hogyan lehet az RCA csatlakozókkal a zajt vagy interferenciát csökkenteni?

Az ilyen típusú aljzatok főleg kábel befogadó méretben, szigetelésben és vezetőanyag tisztaságban különböznek egymástól. Ezért nem mindegy, hogy milyen anyagból készült csatlakozót használunk. De erről már fentebb írtunk. Az sem mindegy, hogy milyen kábelt csatlakoztatunk az RCA aljzathoz vagy más néven fonográf-aljzathoz. Miért? Mert az optikai kábelek elektromosság helyett fényt használnak a jel továbbítására. Ezért interferencia nélküli, tisztább átvitelt biztosítanak.


A minőségi csatlakozó mindig fontos elem lesz a jelátvitel során. Tekintse meg RCA csatlakozó kínálatunkat a DND webáruházában.