Kommunikációs vevő

A rádiózás szerelmesei mindig is szerettek újabb és újabb adásokat elcsípni, belehallgatni a kommunikációba. Míg kezdetekben ehhez egy szobányi felszerelésre volt szükség, napjainkban - a számítás- és rádiótechnika fejlődésének köszönhetően - egy mobiltelefon méretű készülékkel pásztázhatjuk a jeleket. A kommunikációs vevők pontosan ezt teszik lehetővé.


Ezek a készülékek a rádiófrekvenciák elképesztően széles tartományát képesek észlelni, és rákapcsolódni a fogadott adásra. Elviekben annak sincs akadálya, hogy a szobájából belehallgasson egy Párizs felett 12 kilométerrel haladó repülőgép kommunikációjába, de akár egy Moszkvából indított rövidhullámú adást is elcsíphet. A kommunikációs vevő tehát “kötelező” darab minden amatőr és profi rádiósnak.

Milyen célokra alkalmas egy kommunikációs vevő?

  • Repülőtereken és légi bemutatókon zajló kommunikáció figyelése a földről
  • Folyami és tengeri rádiózás hallgatása kikötőből vagy egy másik hajóról
  • Ráhangolódás nemzetközi állomások adására
  • Hobbi és amatőr rádiókon, illetve CB-rádiókon történő kommunikáció figyelése
  • Rádióállomások hallgatása (nemzetközi és helyi egyaránt)
  • Akár az űrállomásokon végbemenő kommunikáció megfigyelése
  • PMR-sávok és PMR446 rádiók hallgatása

Legális-e a sávok hallgatása?

A kérdés természetesen jogos, ugyanakkor nem egyszerű megválaszolni. Akár országonként is eltérő szabályozás vonatkozhat arra, hogy milyen frekvenciák hallgathatók szabadon. A kommunikációs vevő használata előtt tehát érdemes erről tájékozódni.


Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy a tévé- és rádióadások, amatőr rádiósok által küldött jelek és a rövidhullámú nemzetközi sugárzás hallgatása nem ütközik törvénybe. Ezzel szemben a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők által használt frekvenciák hallgatása nem megengedett, ahogy a telefonhívásoké sem.

Kommunikációs vevő kínálatunkról

Az Icom és Albrecht évek óta számos alkalmazáshoz gyárt kommunikációs rádióvevőket és rádiófrekvenciás szkennereket, amelyek lehetővé teszik a szakemberek és az amatőr rajongók számára, hogy egyre több adást figyeljenek. Az Icom vevőrádió és RF szkennerpalettája olyan modelleket tartalmaz, amelyek az otthoni számítógéphez csatlakoznak, asztali vagy bázisállomás-vevő rádiók / szkennerek és kézi kommunikációs vevők, amelyek kicsik, hordozhatóak és kiválóan hangolhatók ... bárhol is van.

Icom kézi szkennerek és kommunikációs vevő rádiók

A bárhol, akár mozgás közben is használható Icom kommunikációs vevők igazán praktikus megoldást jelentenek. Webshopunkban akkumulátoros és elemes változatok is kaphatók. Ezek a készülékek jellemzően AM, FM, WFM üzemmódra is képesek, és akár több ezer csatorna tárolására is alkalmasak. Egyes modellek por- és vízállóak is, így valóban bármilyen körülmények között alkalmasak az “égbolt pásztázására”.

Icom mobil szkennerek és asztali kommunikációs vevő rádiók

A kézi modellekhez képest ezek a berendezések hatalmas frekvenciaspektrum hallgatását teszik lehetővé. Ahogy a rádiózásban jól ismert Icom cégtől megszokhattuk, ezek a készülékek is csúcsminőséget képviselnek. A színes kijelzővel igazán egyszerűen nyomon követhetők a beállítások és a csatornák, egyes vevők pedig USB- és SD-kártya foglalatot is tartalmaznak. A mobil változatokhoz hasonlóan az asztali szkennerek is több ezer csatornát képesek elmenteni a memóriájukba.

Albrecht szkennerek és kommunikációs vevő rádiók

A közkedvelt Albrecht márka kézi és asztali vevőkkel is képviselteti magát a kínálatunkban. A kézi változatokra itt is igaz, hogy AM/FM/WFM üzemmódra képesek, illetve, hogy elemmel vagy akkumulátorral működnek. Az asztali szkenner 12V DC feszültségről üzemel, és akár autóba vagy más gépjárműbe is telepíthető. Bizonyos Albrecht szkennerek akár a repsáv hallgatására is alkalmasak.


Böngéssze végig kommunikációs vevő kínálatunkat, és ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, ha szakértők segítségére van szüksége! Kommunikációs vevőinkhez speciális szélessávú vevőantennát is találhat kínálatunkban.