Sárga tetővillogó

A sárga villogó a világ minden táján figyelmezteti a közúton közlekedőket: figyelj oda! A sárga szín figyelemfelkeltő, messziről észrevesszük, és azonnal tudjuk, valamire fel kell készülnünk, helyet vagy teret kell adnunk a sárga tetővillogót használó járműnek.

A sárga villogóra vonatkozó szabályok

A sárga tetővillogó egy figyelmeztető jelzést adó berendezés, melyet törvényileg kötelező alkalmazni:

  • amennyiben egy jármű az út, közmű tisztítását, építését végzi,
  • ha hulladékot szállít, ha anyagszállítást végez az útépítéshez,
  • ha másik gépjárművel vontat el (pl. kerékbilincs esetén), tehát hatósági elszállítást végez.
  • A sárga tetővillogóra akkor is szükség van, amikor a jármű vagy rakománya túlméretes, tehát a megengedett hosszúsági és szélességi paramétereket meghaladja.
  • Szintén alkalmazni kell olyan gépjárműveknél, melyek rendszeres, munkavégzésszerű vontatást (mentést), hibaelhárítást végeznek.
  • Akkor is figyelmeztet a sárga villogó, amikor például egy jármű radioaktív szállítmányt visz, de még az ezt kísérő autónak is kötelező.
  • Figyelemre int a sárga tetővillogó a személy- és vagyonvédelmi feladatot ellátó gépjárművek esetén is, vagy a polgárőrök autói esetén.

A figyelmeztető jelzést természetesen csak akkor kell és szabad használni, ha a felsorolt munkavégzés, cselekmény folyik. A figyelmeztető jelzést használható tevékenységekről és járművekről a 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet ad részletes iránymutatást.

Kik használnak sárga figyelmeztető lámpát?

Autómentők

Az autómentés gyakran sötétben, egy forgalmas autópálya vagy főút mellett történik. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy a többi autós már messziről lássa a gépjármű mentését. Ennek érdekében az autómentő trélereken jól látható, sárga tetővillogót használnak. Így elkerülhetők a gyakori, út melletti éjszakai balesetek, amelyek nemcsak a lerobbant járművek jelzés nélküli mentésekor, hanem a rossz látási viszonyok alatt történő kerékcsere alkalmával is előfordulnak.

Hókotrók

Télen a jeges útviszonyok és az akár térdig érő hó valósággal megbéníthatják a közlekedést. Ekkor kerülnek bevetésre az óriási hómaróval vagy hóekével felszerelt hókotrók. Az átlagos körülményekhez hasonlítva a jeges utakon pedig kb. hatszoros féktávval számolhatunk, ami többszörösére növeli a balesetek kockázatát. Éppen emiatt létfontosságú, hogy az utak takarítását végző kotrógépeket a legborúsabb és legködösebb januári hózáporok alatt is messziről kiszúrja a többi sofőr.

Túlméretes rakományt szállító járművek

A túlméretes rakományokat - például hatalmas farönköket vagy építőipari berendezéseket - szállító járműveknek sárga megkülönböztető jelzést kell használniuk. Ezek a szállítmányok ugyanis az alapvetően megengedettnél hosszabbak és szélesebbek, így az árumozgatás kiemelt figyelmet igényel az utakon. A biztonságos logisztika érdekében a teherautókra, kamionokra sárga villogót helyeznek, hogy mindenki időben felkészülhessen a nem mindennapi szállítmány melletti közlekedésre.

Radioaktív árut szállító járművek

A radioaktív anyagok közúti szállítása minden esetben engedélyköteles, hiszen rengeteg sugárvédelmi előírásnak szükséges megfelelni. A logisztikai cégnek egyrészt a sugárterhelésnek kitett munkavállaló testi épségéről, másrészt a veszélyes rakományt szállító jármű megkülönböztetéséről is gondoskodnia kell. Ezek a járművek természetesen mindig kísérettel közlekednek, ezért a biztonsági kíséretet nyújtó autókra is sárga villogót helyeznek.

Építőipari járművek

Még a kisebb generálkivitelezési projektek is rengeteg logisztikai teendővel járnak. A különböző építőanyagok szállítása mellett az építőipari gépek építkezési területre való szállítása is igazi kihívás lehet, amit a korábban említett túlméretes rakományként vihetnek a helyszínre. A kotró- és rakodógépek, a daruskocsik és a fúrógépek mind sárga tetővillogót kaphatnak, hogy mindenki lássa, ha egy munkagéppel éppen dolgoznak.

Önkormányzati járművek

Az útfelújítási munkálatok során használatos úthengerek vagy az éjszaka is üzemben lévő szemetes autók egyaránt sárga villogót használnak. De ugyanez érvényes lehet az önkormányzati rendészetre is, akik a rendőrökkel ellentétben nem piros-kék villogót, hanem sárga színű jelzőt alkalmaznak.


A DND Telecom kínálatában a legkiválóbb minőségű sárga tetővillogókat találja, melyek a fent említett esetekben alkalmazhatóak. Használja őket felelősséggel!