Kék és piros kiegészítő fényjelzés

A kék kiegészítő fényjelzés önmagában nem helyettesíti az elsődleges stabil fényhidat vagy mobillámpát, ahogy az elnevezése is mutatja csupán kiegészíti azt. Ma már szinte csak LED-es kivitelű készülékekkel találkozhatunk. A kiegészítő fényjelzések általában fix rögzítésűek, kivétel a szélvédő villogó, ami lehet tapadókorongos, öntapadós ragasztós vagy tépőzáras ragasztású is.


A magyar szabvány előírja, hogy a kék kiegészítő fényjelzést az elsődleges jelzéssel együttesen lehet használni. A beszerelésnél figyelembe kell venni az előírásokat és a működtetésére vonatkozó szabályokat. A kiegészítő lámpa célja a megkülönböztető jelzést használó jármű láthatóságának növelése.

A kiegészítő fényjelzés típusai

A kék kiegészítő fényjelzés járműtípustól függően 12-24V DC rendszerekhez alkalmazható. A kiegészítő villogó piros, sárga vagy fehér színben is elérhetők, amelyek bizonyos körülmények között jobb láthatóságot biztosítanak. Ezen kék kiegészítő fényjelzések forgalomba helyezéséhez szükséges az R65 és R10 szabványoknak való megfelelés, mely kitér a színkordinátára és az elektromágneses kompatibilitásra. Ez utóbbi azt biztosítja, hogy az eszköz a jármű elektromos rendszeréhez igazodik, illetve nem zavarja azt. A kék és piros kiegészítő fényjelzések jellemző felhasználási területének számítanak a tehergépjárművek, speciális felépítmények, nagyméretű járművek. Ma már elérhető multicolor kivitelű LED modul is, ami azt jelenti, hogy a lámpatesten belül 2-3 vagy 4 szín is megjeleníthető. Ez a kivitel lehetővé teszi, hogy a megkülönböztető jelzést használó jármű adott esetben figyelmeztető jelzést adjon vagy esetleg a fehér fény bekapcsolásával terület megvilágítást lásson el.


A kiegészítő villogó mintája sok esetben előre programozott ütemeket tartalmaz amelyeket felhasználó vagy beszerelő tud kiválasztani, figyelembe véve az országban érvényes előírást.

A kék kiegészítő fényjelzés felszerelésének módjai

A gyártók a fényhatás növelése érdekében különböző fényszóró lencséket és tükröket alkalmaznak, illetve különböző rögzítési módokat kínálnak (csavaros, ragasztott rögzítés vagy segédkonzolos rögzítés), de a legtöbb esetben autóspecifikus rögzítő konzolokat kell gyártani. Kettőnél több lámpa együttes vezérlésére szinkronizálási lehetőségeket biztosítanak különböző villogási effektusok beállításának lehetőségével. Akár a gépjármű lámpabúrájában is beépíthetők, így feltűnés nélkül használhatjuk ezeket a kiegészítő villogó eszközöket anélkül, hogy bárki is észre venné, hogy ez egy fedett megkülönböztetést használó gépkocsi.


Figyelembe véve a megrendelő igényét a kiegészítő villogó felszerelésének számos módja van mint például: hűtőrács mögé, szélvédő mögé (másnéven szélvédő villogó), hátsó és oldalsó ablakok mögé, visszapillantó tükörre, ajtóba, küszöbre, illetve csomagtartóra egyaránt.