Zsugorcső

A zsugorcsövet villanyszerelés, antennaszerelés vagy bármilyen kábellel, vezetékekkel kapcsolatos munkavégzés során alkalmazzuk. Ahogy a nevében is szerepel, a cső összezsugorodik, teszi mindezt hő hatására. Melegítésre csökken ennek a szerelési anyagnak az átmérője, ezáltal felveszi az adott kábel, vezeték alakját, és szinte rásimul, miközben védőburkolatot képez és ráadásul szigetel is. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (3)
Rendelésre (0)
Márkák szerint
Márka nélküli (3)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 3 termék, 1. oldal: 1 - 3 / 31

• Az ár 1m zsugorcsőre vonatkozik
• Hőre zsugorodó műanyag cső 3,5/1,75mm
• Kompatibilis: RG-174, RG-316 és LMR-100
• Szín: Fekete

Bruttó ár: 102,- Ft (Nettó ár: 80,- Ft)

• Az ár 1m zsugorcsőre vonatkozik
• Hőre zsugorodó műanyag cső 10/5mm
• Kompatibilis: RG-58, Aircell 5, RG-59, H-155, RF-240, RG-6 és Aircell 7
• Szín: Fekete

Bruttó ár: 224,- Ft (Nettó ár: 176,- Ft)
ÚJ

• Az ár 1m zsugorcsőre vonatkozik
• Hőre zsugorodó műanyag cső 18/9mm
• Kompatibilis: H-1000, LMR-400, RG-213 és EcoFlex 10
• Szín: Fekete

Bruttó ár: 445,- Ft (Nettó ár: 350,- Ft)
Összesen 3 termék, 1. oldal: 1 - 3 / 31

Segítségével vegyi anyagoktól, vagy mechanikai, illetve időjárási hatásoktól is meg tudjuk védeni elektromos vezetékeinket, koaxális kábeleinket. Fontos megemlíteni, hogy mikor a zsugorcsövet melegítjük, kizárólag az átmérője lesz kisebb, a hossza nem változik, maximum 5%-ban, az pedig megengedett.

Milyen méretekben elérhetők a zsugorcsövek?

A zsugorcsöveket a falvastagságuk és a merevségük szerint csoportosítjuk. Léteznek vékony-, közepes- és vastagfalú zsugorcsövek. A vékonyfalú változatokhoz a következő típusok sorolhatók: ST55, ST300, ST350. A közepes falú szerelési anyagokat az STM és az STMA típusok képviselik. A vastagfalú zsugorcsövek közé az STH és az STHA típusú változatok tartoznak. De ezenkívül megkülönböztetünk még rugalmas, merev, illetve gyantás zsugorcsöveket. Számos méretben kaphatók, de a leginkább használatos a RG-174-es koaxális kábelhez használatos változat, valamint az RG-58-as kábelekhez alkalmazható 5mm-es zsugorcső.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű zsugorcsövet?

Minden esetben azt kell először meghatároznunk, hogy milyen vezetéket, kábelt szeretnénk bevonatolni. Mert ez nagyban meghatározza azt, hogy milyen típusút kell alkalmaznunk. De nézzük is a részleteket. A vékony- és közepes falú változatok, valamint a rugalmas zsugorcsöveket leginkább ott érdemes használni, ahol nem jelent gondot, ha a védeni kívánt vezeték, kábel megtartja rugalmasságát. A vastagfalú, merev zsugorcsövek javasolt felhasználási területe: a kültér. Leginkább nedvesség és korrózió elleni védelemre használjuk.

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön az egyik legkedveltebb változat, a gyantás zsugorcső. Ez a változat igen strapabíró külső sérülésekkel, nedvességgel, kémiai behatással szemben. Ez a szerelési anyag is kiváló időjárásálló tulajdonságokkal rendelkezik. Mindezt ahogy a megnevezésében is szerepel a gyantás bevonatnak köszönheti, vagyis a zsugorcső belső falán lévő gyantás réteg hő hatására megolvad, és ez a bevonat tökéletesen ráolvad a védeni kívánt vezetékre, amely ennek köszönhetően vízzáró szigetelést biztosít.

Milyen anyagból készülnek a zsugorcsövek?

A zsugorcsövek anyaga az úgynevezett térhálósított polietilén keverék, másnéven poliolefin

Milyen hőmérsékleti tartományban használhatók a zsugorcsövek?

A zsugorcsöveket 90 és 125 °C fokig kell hevítenünk ahhoz, hogy felvegyék az általunk elképzelt formát. A már hőkezelt zsugorcsövek - 55 és 125 °C-ig képesek megőrizni tulajdonságaikat, vagyis ebben a hőmérsékleti tartományban tudjuk őket hatékonyan felhasználni.

Zsugorcső vásárlásakor milyen egyéb tulajdonságokra figyeljünk?

Nagyon fontos, hogy mikor ilyen típusú szerelési anyagot választunk, ügyeljünk a zsugorodási arányra, amely 2:1 illetve 3:1 arányú lehet. Ez azért fontos, mert, ha túl vastag átmérővel rendelkező változatot választunk, a cső nem feszül rá tökéletesen a bevonandó vezetékre. De a tűzállóság is fontos, amelynek értéke általában VW - 1 szerinti lehet. A szakítónyúlás és a villamos szilárdság is fontos értéket takarhat.

Ezért ezekre mindenképp kérdezzünk rá, ha zsugorcsövet vásárlunk. Arra is fektessünk hangsúlyt, hogy a zsugorcső megfeleljen a ROHS-direktívának. Mit jelent ez? Ez az irányelv 2006 július elsejétől mind az elektromos, mind az elektronikus berendezésekben tilalmat rendelt el az ólom, a higany, a kadmium, a hat vegyértékű króm, a polibrómozott bifenilek és a polibrómozott difenil-éterek alkalmazására, vagyis nem tartalmazhatnak ilyen vegyi anyagokat.

Zsugorcsövek telepítésekor szükségünk van speciális eszközökre vagy szakértelemre?

A zsugorcsöveket rá kell húzni a védeni kívánt kábelre, vezetékre, majd egy hőt kibocsátó készülékkel, amely lehet öngyújtó, hőlégfúvó, hőpisztoly vagy esetleg infrasugárzó a szükséges hőmérsékletre forrósítjuk. Ez annyira egyszerű művelet, hogy szakértelmet nem igényel, csak minimális kézügyességet.


A zsugorcsöveket használhatjuk kültéren és beltéren egyaránt. A megfelelő változat garantálja, hogy az általa bevont vezeték, optikai kábel ellenáll a környezeti, kémiai, mechanikai és elektromos behatásoknak. Tekintse meg zsugorcső kínálatunkat és válassza ki az Önnek megfelelőt a DND Telecom Center webáruházában.