Csípőfogó

A csípőfogót a legkülönbözőbb helyeken használjuk. Otthon, különböző javítások elvégzésekor, munkahelyen vagy hobbink során. Az ilyen típusú fogók különféle anyagokból, például műanyagból vagy fémből készült vezetékek, kábelek vagy drótok vágására alkalmazhatók. A szerszám használatakor a rajta található áttétel miatt csak kisebb erőkifejtést kell véghez vinnünk. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (1)
Rendelésre (1)
Márkák szerint
Hanlong (2)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 2 termék, 1. oldal: 1 - 2 / 21

• Oldalvágó fogó
• Edzett acél test, műanyag borítású nyéllel
• Használható ~ 1mm-es puha drótokhoz
• Koax kábelek: RG-174, RG-58, RG-59, RG-6, H-155
• Karok hossza: 12,7cm

Bruttó ár: 2.090,- Ft (Nettó ár: 1.646,- Ft)

• KOAX kábelek profi vágásához
• Edzett acél test, műanyag borítású nyéllel
• Használható max. 8mm-es külső átmérőjű kábelekhez
• Koax kábelek: RG-174, RG-58, RG-59, RG-6, H-155 kábelekhez
• Karok hossza: 16,2cm

Bruttó ár: 6.676,- Ft (Nettó ár: 5.257,- Ft)
Összesen 2 termék, 1. oldal: 1 - 2 / 21

Sokféle csípőfogó létezik, de leggyakrabban az oldalvágó vagy a kábelvágó csípőfogót alkalmazzuk. A választott szerszámtól függően különböző átmérőjű vezetékek, kábelek vagy drótok vághatók velük. Ha a csípőfogót elsősorban munkavégzéshez szeretnénk használni, például villanyszerelőként, vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a szerszám ESD és/vagy VDE-minősítéssel rendelkezzen. Ezek a modellek megbízható védelmet nyújtanak az elektrosztatikussággal szemben, valamint bizonyos feszültségig nem továbbítanak elektromosságot.

Milyen méretekben elérhetők a csípőfogók?

Erő csípőfogót akkor használunk, ha 4,0 mm vagy annál nagyobb átmérőjű vezetéket vagy kábelt szeretnénk átvágni. Annak érdekében, hogy az ilyen típusú szerszámokkal ezt meg tudjuk tenni, ezek a változatok hosszabb nyéllel és nagyobb fejjel rendelkeznek. Ezért összenyomásakor nagyobb erőt tudunk kifejteni. A klasszikus csípőfogókat akkor javasolt használnunk, ha közepes vastagságú, 1,0 mm és 4,0 mm közötti vezetéket vagy kábelt kell méretre vágnunk.

De választhatunk mini csípőfogót is, ha 1,0 mm-nél kisebb átmérőjű vékony vezetékekkel vagy drótokkal van dolgunk. Ebben az esetben jóval kisebb erőt tudunk kifejteni, hiszen az ilyen szerszámok markolata rövid. Ezeket a csípőfogókat precíz munkavégzéshez javasoljuk használni.

A kényelmes fogás és a hatékony használat érdekében a csípőfogók milyen kialakítással rendelkeznek?

A csípőfogó súlya és a markolatának hossza határozza meg, hogy az eszköz mennyire illeszkedik kezünkbe. De a gyártók minden esetben olyan szerszámokat terveznek és gyártanak, amelyek a hatékony munkavégzést ergonomikus kialakítással segítik. Mivel az ilyen típusú fogókat egy kézzel működtetjük, ezért a kézreállóság, a kényelmes fogás nem elhanyagolható szempont.

Ugyanakkor a fogantyúk hossza meghatározza azt is, hogy a csípőfogóval milyen erőt tudunk kifejteni. Ne feledjük a mini csípőfogók gyakran csak 115 mm vagy 125 mm hosszú szárral rendelkeznek. A szabványos változatok 140 mm-es vagy 160 mm-es hosszal kaphatók. Az szigetelt csípőfogók markolata legalább 180 mm hosszúak.

Mire ügyeljünk a csípőfogok biztonságos használata érdekében?

Szeretnénk teljes mértékben kihasználni a kábelvágó csípőfogó összes funkcióját? Ki ne szeretné, hiszen azért vásároljuk meg. Azonban a szerszám használatakor be kell tartanunk a szokásos biztonsági előírásokat. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy a csípőfogót nem szabad zsíros kézzel megfognunk.

Mert a szerszám megcsúszhat a kezünkben és sérülést okozhat. Ideális esetben egy oldalvágó csípőfogó rendelkezik csúszásmentes markolattal. Amennyiben nagy erőt kell kifejtenünk, mert például egy vastagabb vezetéket szeretnénk átvágni, ajánlott munkáskesztyűt viselnünk, hogy elkerüljük a bőrünk kisebb horzsolásait, és a legrosszabb esetben a zúzódásokat.

Milyen típusú munkákhoz ajánlottak a csípőfogók?

Az oldalvágó vagy a kábelvágó csípőfogót, ahogy a nevük is mutatja, bizonyos eszközök elcsípésére, elvágására használjuk. Például vezetékek, kábelek, drótok méretre igazítására. Erre különösen alkalmas az ilyen típusú fogó, mert a két markolat összenyomásakor egy kiegyenlítő hatás jön létre, amely a szeszám fején keresztül jut át a vágandó anyagra. De miért nevezzük oldalvágó csípőfogónak az ilyen típusú szerszámokat? Mert a vágóélek a fej oldalán találhatók.

Mennyire tartósak és hosszú élettartamúak ezek a csípőfogók?

A csípőfogónak a lehető legtartós alapanyagból kell készülnie, hiszen bármikor szükségünk lehet rá. Sőt a szakemberek napi szinten használják. A hosszú élettartamot nem csak a fogó anyagának minősége, hanem a szerszám karbantartása is befolyásolja. Ez magában foglalja a szerszám rendszeres élezését is. Ha élezni szeretnénk, akkor használjunk fenőkőt vagy késélezőt. Ez vonatkozik a mini csípőfogók és a szigetelt változatokra is. Ha lehet válasszunk rozsdamentes acélból készült modellt, mert ezek a szerszámok sima felülettel rendelkeznek, ezért könnyen tisztíthatók, ha elszennyeződnek.

A csípőfogóknak meg kell felelniük valamilyen iparági vagy biztonsági szabványnak?

Amennyiben olyan munkánk van, amely során nap mint nap kerülünk kapcsolatba az elektromossággal, akkor olyan csípőfogóra van szükségünk, amely rendelkezik ESD és/vagy VDE minősítéssel. Az ESD az elektrosztatikus kisülés rövidítése. Az ilyen ESD-vizsgálattal rendelkező csípőfogó markolatának burkolata elektrosztatikus energiát alig átadó anyagból készül. Ez különösen akkor hasznos, ha az oldalvágó csípőfogóval szeretnénk áramköri feladatokat elvégezni, például számítógépeken. A VDE az elektromos és informatikai szakmák egyesületét jelenti.

Csak a szigetelt fogantyúval rendelkező csípőfogók kapják meg az egyesület jóváhagyását. Ezek aztán feszültség alatt álló elektromos berendezésekben is használhatjuk az ilyen típusú szerszámokat, fogókat. De arra nagyon ügyeljünk, hogy a VDE minősítésben megadott maximális feszültségszámot szigorúan betartsuk, ellenkező esetben életveszélynek tesszük ki magunkat.


A precíz munkavégzés eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő szerszám. Tekintse meg csípőfogó kínálatunkat a DND webáruházában!