URH rádió

Professzionális URH rádió kínálatunkban megtalálhatók a kézi URH rádiók, a gépkocsiba vagy diszpécser állomásként asztalra telepíthető URH adó-vevő rádiók valamint az infrastruktúra kialakításához szükséges átjátszó állomások. A készülékek VHF és UHF sávtartományban érhetők el. A készülékekbe egyedi (átjátszós) vagy közös felhasználású frekvenciák programozhatók, amelyek használatához érvényes rádióengedéllyel kell rendelkezni.


A gyártók által kínált professzionális URH rádió portfólióban megtalálhatók mind az analóg URH rádiók mind pedig a digitális URH rádiók. Fontos megjegyezni, hogy míg analóg verzióban a különböző márkák tökéletesen együttműködnek, addig digitális használat esetén az egyes készülék márkák eltérő digitális szabványokat használnak.


Az URH rádiók a PMR rádiókkal ellentétben nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek valamint átjátszók használatával nagyobb területek rádiós lefedése is megvalósítható. Tekintse meg széles URH rádió kínálatunk és forduljon hozzánk bizalommal!

Az URH rádiózásról általában

Ultrarövid hullámúnak (URH) nevezzük a 30 és 300 MHz közötti frekvenciájú, 1 és 10 m közötti hullámhosszú rádióhullámokat, melyeket általában használnak radaroknál, a televíziózásban és természetesen rádiózásban.


Az ultrarövid hullámok a fényhez hasonló tulajdonságúak, vagyis egyenes vonalban terjednek, nyalábolhatók és vissza is verődnek. Terjedésüket a domborzat korlátozza, ezért az URH adóantennákat magas tornyokon vagy hegytetőkön szokták elhelyezni.


Az URH-val olyan összeköttetések létesítésére van lehetőség, ahol az állomásoknak egymásra optikai rálátásuk van. Az URH hullámokkal és az átjátszó állomások láncolatával így hihetetlen nagy távolságok is áthidalhatóak, akár kontinens méretűek.


Az ultrarövid hullámok alkalmasak akár az űrtávközlésre is, hiszen bolygónk körül rádióamatőrök által épített műholdak is keringenek. Az ezekre a műholdakra irányuló antennával az amatőr állomások képes kapcsolatot létesíteni.


Az ultrarövid hullámú amatőr rádióforgalomban is használják mindazokat az üzemmódokat, amelyeket rövidhullámokon (RH), illetve egy állomásnak a számítógép is része lehet. URH-n az antennák mérete kisebb, de sokkal nagyobb jelentősége van a sokelemes, irányított antennák alkalmazásának.

Az ultrarövidhullám típusai

Az URH igen széles frekvenciatartományt foglal magában, melynek részei más és más feladatra és funkcióra vannak felosztva. Ezek egy része nemzetközileg egyforma, más részeit azonban az egyes országok saját belátásuk szerint használják. URH rádió kínálatunkban megkülönböztetünk VHF és UHF sávon működő készülékeket.

VHF frekvenciák

  • 136-174Mhz között programozható

UHF frekvenciák

  • 410-470Mhz között programozható

Analóg és digitális URH rádiók

Míg a régebben kizárólag analóg URH rádiók kerültek forgalomba, az utóbbi években egyre inkább elterjedtek a digitális modellek is. Fontos tudni, hogy a digitális készülékek esetében a különböző márkák nem feltétlen kompatibilisek egymással - ellentétben az analóg URH rádiókkal. Érdemes tehát vásárlás előtt szakemberrel konzultálni a megfelelő darabok kiválasztásához. Egyszerű beszédkommunikációra egy analóg készülék is elegendő lehet, ugyanakkor GPS-használathoz vagy szöveges üzenetekhez a digitális termékek bizonyulnak nyerőnek.

A gyártókról bővebben

Icom

A japán Icom vállalat közel 70 éve meghatározó szereplője a távközlési piacnak. 1954-ben alapította ugyanis Tokuzo Inoue hobbirádiós Oszakában, azóta pedig az Icom igazi globális tényező lett. Jelenleg világszinten mintegy 1080 dolgozóval rendelkeznek, éves árbevételük pedig 230 millió dollár körül alakul. Termékpalettájukon az URH-rádiókon túl adó-vevők, amatőr és internetes rádiók, valamint hajózási GPS-ek is találhatók

Motorola

Az amerikai Motorola cégről alighanem mindenki hallott már, hiszen a mobiltelefonok elterjedésekor, a 2000-es évek elején az egyik legnépszerűbb gyártónak számított. A Motorola 1928-as megalapítás óta igazi úttörőnek számít a távközlési és rádiózási technológia terén. 1940-ben például ők dobták piacra a világ első kézi adó-vevőjét (walkie-talkie). Napjainkba a cég több mint 50.000 dolgozóval van jelen mind az öt kontinensen.

Entel

Kínálatunkból nem hiányozhatnak az angol Entel URH-rádiói sem. Az 1995-ben alapított Entel-csoport egy teljesen független vállalat, amely saját tervezési és gyártási részleggel rendelkezik, és a globális piacra irányuló forgalmazással. A vezető iparági márkák közé sorolt Entel az innováció, a minőség és a kiválóság szigorú szabványait alkalmazza az üzleti szempontból kritikus rádiókommunikációs berendezéseihez, hogy a felhasználók még a legmostohább környezetben is hatékonyan kommunikálhassanak.