10 dolog amit a professzionális URH adóvevő rádiókról tudnod kell

Ipari kivitelű professzionális URH rádiót keres? Kínálatunkban számos márka terméke elérhető, amelyek közül ezen a linkeken vagy a bal oldali termékkategóriákban tud választani:

Icom professzionális URH rádiók Motorola professzionális URH rádiók Entel professzionális URH rádiók

A hobbi célú kiszereléstől a professzionális felhasználásra szánt kivitelig nálunk széles gyártói tartozékkínálattal vásárolhat.

1. Mi az a professzionális URH kézi adó-vevő rádió?

A professzionális URH rádiók olyan, jellemzően katonai, por és vízállósági szabványoknak megfelelő strapabíró rádiók, amelyek frekvenciáját használat előtt programozni szükséges. Ezen típusú rádiók gyári állapotban nem tartalmaznak programozott csatornákat.

2. Miben más a professzionális URH rádió mint a PMR446 rádió?

Kimenő teljesítmény, hatótáv: Míg a PMR446 rádiók 0,5W kimenő teljesítménnyel bírnak, addig az ipari kivitelű URH rádiók, frekvencia sávtól függően, kézi rádiók esetén UHF sávon 4W, VHF sávon 5W RF kimenő teljesítménnyel bírnak.
Kivitel: A kézi rádiókon túl a profi rádiókból léteznek kifejezetten gépjárműben építhető úgynevezett mobil rádiók, amelyek akár diszpécserként is felhasználhatóak asztalra telepítve. Ezen túlmenően a rendszerbe átjátszó is telepíthető a területi lefedettség növelése érdekében.

Icom IC-F1000 és IC-F2000 kézi URH rádiók bemutatásaIcom IC-F1000 és IC-F2000 kézi URH rádiók bemutatása

3. Miért van kétféle frekvencia sáv az URH rádióknál?

A gyártók profi URH rádiókat kétféle frekvencia sávra gyártanak. A VHF (160Mhz-es) sávtartomány jellemzően a 136-174Mhz-es programozhatóságot, míg az UHF (400Mhz-es) sávtartomány pedig a 400-470Mhz között programozható rádiókat takarja. Ezen sávtartományokon belül a konkrét frekvenciát a rádióengedély alapján szükséges az eszközbe programozni.

4. Mikor érdemes VHF és mikor UHF sávú rádiót választanunk?

Az egyes sávtartományok fizikai jellemzője szerint minél magasabb a frekvencia, annál inkább elnyeli a környezete illetve ezzel együtt nő a reflexió. VHF sávtartományt a gyakorlat alapján akkor érdemes használni, amikor nagy kiterjedésű területet kell lefedni viszonylag kevés tereptárgy jelenléte esetén. UHF sávtartományú rádiót pedig épületben vagy sűrűn beépített városi környezetben ajánlott használni.

5. Szükség van nekem rádióengedélyre a rádiók használatához?

A professzionális URH rádiók kizárólag rádióengedély birtokában használhatók. Ezt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adja ki, amelynek ügyintézését cégünk díjtalanul vállalja, amennyiben a rádiók nálunk kerülnek vásárlásra.

6. Mi az a közös felhasználású frekvencia URH rádiók esetén?

Alapvetően kétféle típusú frekvenciát programozhatunk ipari URH rádióinkba. Közös felhasználásút és egyedi frekvenciát. A közös felhasználású frekvenciák jellemzője, hogy azokat más felhasználó is megkaphatja rádióengedélyében, ezért adott területen mások forgalmazását is hallani lehet. Ezek kikerülésére használható a CTCSS és DCS kód. A közös felhasználású frekvenciákat az NMHH-tól szükséges igényelni, amelyről a hatóság rádióengedélyt ad ki.

A közös felhasználású frekvenciák listája az alábbi:
VHF sávon: 148.21875, 148.23125, 166.61875, 166.63125, 166.81875, 166.83125
UHF sávon: 458.49375, 458.50625, 458.51875, 458.53125, 458.54375, 468.49375, 468.50625, 468.51875, 468.53125, 468.54375

A közös felhasználású frekvenciák után a felhasználóknak a rádióengedélyben megadott díjat köteles fizetni, amely alap esetben 1000,- Ft + Áfa /készülék /hó. Fontos megjegyezni, hogy ezt a díjat a megkért frekvenciák számától függetlenül kell fizetni, tehát ez a díj ugyan úgy 1000,- Ft, ha 1 vagy 3 közös felhasználású frekvenciát kérünk meg a hatóságtól.

7. Mikor érdemes egyedi frekvenciát kérni a hatóságtól?

Két esetben érdemes egyedi frekvenciát használni. Egyrészt akkor, ha nem szeretnénk, hogy az adott frekvenciát más is használja (pl.: adatátvitel rádióknál) vagy ha a rendszerben URH átjátszó berendezést kívánunk használni a nagyobb területi lefedettség érdekében. Átjátszó használata esetén közös felhasználású frekvencia nem használható, kizárólag egyedi frekvencia, valamint ilyen esetben rendszert tervezni szükséges, amely tervet az NMHH-nak szükséges benyújtatni. Az egyedi frekvenciák díjszabása összetett módon kerül meghatározásra, amelyről az 1/2011. (III. 31.) NMHH rendelet a frekvencialekötés és -használat díjáról ad iránymutatást.

8. Mi a különbség a frekvenciakijelölési határozat és a rádióengedély között?

Közös felhasználású frekvenciák igénylésekor közvetlen rádióengedélyt, míg egyedi frekvencia esetén frekvenciakijelölési határozatot, ezt követően pedig rádióengedélyt ad ki a hatóság. A frekvenciakijelölési határozat jellemzően 1 évre szól, amelynek célja, hogy ezen idő alatt kiderüljenek a használat során az esetleges rádiós zavarok, illetve határ menti helyszínek esetén a környező országokkal történő frekvenciakoordinálással kapcsolatos eljárások lezajlódjanak. A frekvenciakijelölési határozat érvényességi idejében van lehetőségünk megkérni a (végleges) rádióengedélyt.

9. Analóg vagy digitális URH rádió?

A technológiai fejlődés következtében az elmúlt években a professzionális URH rádiók területén is megjelentek a digitális modulációval bíró rádiók a hagyományos analógok mellett. Digitális szabványok esetén alapvetően kétféléről beszélhetünk, amelyek, mivel technológiában eltérnek, nem kompatibilisek egymással.

  • DMR szabvány: időosztásos (TDMA) elven működő digitális URH szabvány. A szabvány  támogatói többek között a Motorola, Vertex, Hytera, Sepura gyártók.
  • FDMA szabvány: frekvenciaosztásos (FDMA) elven működő digitális URH szabvány. Ezen belül megkülönböztetünk még dPMR és NXDN szabványokat, amelyek sorrendben európai és amerikai szabványokra utalnak. Az FDMA technológia támogatói többek között az Icom, JVC Kenwood, Hytera gyártók.

Felhasználói oldalról fontos megemlíteni, hogy egy-egy digitális technológián belül sincs 100%-os márkák közötti kompatibilitás. Tehát az alapfunkciókon kívül (pl.: beszédkommunikáció) a további szolgáltatások már erősen gyártó specifikusak, egy rendszerben működő különböző márkájú digitális rádiók kompatibilitásáról mindenképp kérdezzen meg minket. Jelen pillanatban minden digitális URH rádió képes analóg módban is működni, tehát technológiában visszafelé kompatibilisek. És az is biztos, hogy az analóg rádiók még jó ideig köztünk lesznek.

Ezen a linken elérheti URH rádió kínálatunk!

10. Jó, jó, de akkor most analóg vagy digitális URH rádiót vásároljak?

A kérdést onnan kell feltenni, hogy mire szeretném használni a rádiós rendszerem, milyen összeállításban, milyen szolgáltatásokkal. Néhány példa a könnyebb eligazodás érdekében:

  • Sima, egyszerű beszédkommunikációra van szükségem: Önnek valószínűleg megfelelő egy analóg rádiós rendszer.
  • Jelenleg beszédkommunikációra van szükségem, de a későbbiekben szeretnék többlet szolgáltatásokat is a rendszerben (GPS nyomkövetés, szabadon bevihető rövid szöveges üzenetek): Javasolt digitális URH rádiós rendszerben gondolkodnia a későbbi fejleszthetőség érdekében.
  • Olyan diszpécser szoftvert szeretnék használni, amely kijelző az egyes felhasználók lokációját: Mind az Icom, mind a Motorola rádiók esetében tudunk ajánlani ilyen rendszerű diszpécser szoftvert digitális rádiós rendszerrel.
  • Több átjátszót szeretnék használni amelyeket aztán összekötve egy rendszert kívánok belőlük kialakítani: Digitális URH rádiós rendszereknél az átjátszó állomások összekötése IP felületen keresztül egyszerűen megoldható feladat.
  • Titkosított beszédkommunikációra van szükségem: Mind analóg, mind digitális rádióknál vannak erre megoldások. A titkosítás szintjétől és a ráfordítható keretösszegtől függően tudunk ajánlani megoldásokat, azonban fontos hangsúlyozni, hogy feltörhetetlen rádiós rendszer nem létezik.

Motorola DP4400 URH rádió használat közben

« A magasban történő munkavégzés és az alpintechnikai munkavégzés előírásai – A Vertex Standard beolvadt a Motorola márkába! »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2018. február 12. hétfő 16:16
Kategória:
Ipari URH rádió, adó-vevő
Címkék:
, , , , , , , ,