Hangjelzés

további kategóriái

A járművek megkülönböztető jelzései együttesen fény-és hangjelzésekkel vannak ellátva. A megkülönböztető jelzés szerves részét képezi a hangjelzés, ennek köszönhetően felhívja a közlekedők, valamint a gyalogosok figyelmét az ilyen típusú autók közeledésére.

A sziréna lehetővé teszi a hangjelzéssel ellátott autó mihamarabbi észlelését, ezzel segítve annak gyors közlekedését. Célja megvédeni az emberi életet, a testi épséget, egészséget, a vagyoni javakat, továbbá a környezetet veszélyeztető fenyegetések elhárítása, és a nemzeti szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítése, mint például honvédelem, kármentés, közbiztonság, illetve az államérdekből ellátandó feladatok elsőbbségi végrehajtása id ide sorolandó.

A megkülönböztető hangjelzéssel szembeni követelmények

A szolgálatot teljesítő személyek biztonsága érdekében olyan figyelmet felkeltő hangjelzésre van szükség, amely megfelelő hangerőt biztosít. A sziréna hangjelzése, hangmagassága változó, a gépjármű előtt 7 méter távolságban mérve 103 dB(A) és 120dB(A) közti hangjelzést ad. A sziréna további részletes hangtani követelményeit, vizsgálatát és minősítését szabályozó feltételeit az MSZ 07-4009:1982 szabvány határozza meg.

A hangjelzés összetevői

A hangjelzés elengedhetetlen összetevői a hangszóró és a hangjelzést vezérlő, tűzoltóautók esetében pedig a légkürt is. A megkülönböztető jelzést használó járművekben a hangjelzést és fényjelzést a legtöbb esetben egy sziréna vezérlőről lehet irányítani, így a megkülönböztető jelzést a forgalomtól függően gyorsan és hatékonyan lehet irányítani.

Kik használhatnak sziréna hangjelzést?

A megkülönböztető jelzést használó szervezetekre a 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet vonatkozik, amely részletesen szabályozza annak alkalmazását. Az alábbiakban néhány példával szolgálunk:

 • Az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek sürgősségi betegellátást végző gépjárműveinek gyors és akadálymentes haladását a sziréna segíti elő életmentés esetén.
 • Az önkormányzati tűzoltóság és a főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság riasztásánál a lehető leggyorsabb kiérkezése tűzoltási és tűzbiztonsági tevékenysége ellátása esetén nélkülözhetetlen a sziréna szerepe.
 • A hivatásos katasztrófavédelmi szervek, Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság katasztrófaveszély esetén, illetve katasztrófahelyzetben mihamarabbi intézkedése érdekében a hangszóró használata fontos szereppel bír.
 • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendészeti munkafeladatain belül a közvetlen helyszíni beavatkozása.
 • A büntetés-végrehajtási szervek és az Országos rendőrkapitányság felel a fogvatartottak biztonságos és akadálymentes szállítása, kísérése és felvezetése érdekében.
 • A Terrorelhárító szervek felderítési és objektumvédelmi tevékenység végzésére szolgál a sziréna.
 • A Bányamentő szolgálatok biztonságos és akadálymentes elvégzését biztosítja.
 • A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű feladatok ellátása érdekében szükséges.
 • A Magyar Honvédség speciális tűzszerész feladatot ellátó szervezeti egysége részének a hangszóró elengedhetetlen kellék a riasztás mihamarabbi kiérkezéséhez.
 • A Gyorsforgalmi út kezelője biztonságos közlekedésre alkalmassá tétele érdekében.
 • A Rendőrség közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, határrendészeti szolgálati ágai közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített, valamint azonnali helyszíni rendőri intézkedést igénylő feladatok végrehajtása céljából sziréna szükséges.

A biztonság növelése érdekében hova érdemes elhelyezni a szirénát?

Vannak olyan megkülönböztető jelzéssel rendelkező járművek, amelyek esetén a sziréna a berendezés biztonsága érdekében a fényhídba kerül elhelyezésre. Ebben az esetben a sziréna nemcsak a figyelemfelkeltő hangjelzés megszólaltatására szolgál, hanem hangszóróként is működik, hogy az autóban ülő személyek adott esetben kommunikálni tudjanak az autó környezetében lévő polgárokkal. Vannak kézi hangszórók is, amelyek csak arra szolgálnak, hogy a hatóság ezen eszköz segítségével utasításokat tudjon adni.

A szirénák hangját van lehetőség testre szabni vagy beállítani?

Mivel mindegyik hatóság megkülönböztető jelzése más és más hangjelzést ad ki, ezért szükség van a hangszórók pontos és precíz beállítására. A napjainkban gyártott modern szirénák már egy beépített erősítővel és hangszóróval rendelkeznek. A készülékek üvegszálas ABS-ből és fröccsöntött alumíniumból készülnek.

Ezek a szirénák általában 16 előre beprogramozott hangot tartalmaznak, amelyek közül könnyen kiválasztható az amelyikre az adott hatóságnak, állami szervnek szüksége van. Az adott hang beállítása nagyon egyszerű, a sziréna hátulján található mikrokapcsolókkal kell elvégezni mindezt.

Milyen energiaforrást igényelnek a szirénák?

A modern szirénák kiemelkedő tartóssággal és megbízhatósággal rendelkeznek. A megkülönböztető jelzést ezen belül a szirénát az autó akkumulátorához kell csatlakoztatni. A vezérlőegységet a motortérben kell elhelyezni, ahol teljesen védett az időjárási viszonyokkal és a felverődő vízzel szemben.

Általában az ilyen típusú szirénák 100 W-os, nagy teljesítményű hangszórókkal vannak ellátva, amelyek 11 Ohmos impedanciával rendelkeznek. A szirénák üzemi hőmérsékletére a gyártók a -20°C és +85°C közötti értéket adnak meg, vagyis télen-nyáron, hóesésben és a legnagyobb kánikulában is biztonságosan használhatók. Mivel súlyuk alacsony, általában 0,5 és 1 kg között mozog, ezért a fényhídba való beépítésük nem okoz gondot.

Böngéssze végig hangjelzés kínálatunkat és ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot ha szakértők segítségére van szüksége!