Kék tetővillogó

A kék tetővillogók típusai

A mobil megkülönböztető jelzések, hétköznapi nevén kék villogó, kék tetőlámpa vagy kék tetővillogó. Alapvetően három féle fényforrással szerelik: halogén izzó, xenon cső vagy LED dióda. Ezek közül a legkorszerűbb a LED dióda, amit a gyártók különféle megoldásokkal tesznek hatékonyabbá, hogy növeljék a fényhatást például: nagyítólencse vagy különböző kialakítású parabolatükrök. Ugyanakkor felhasználó igényeinek megfelelően továbbra is elérhető a halogén vagy xenon fényforrású kék tetővillogó.

A kék tetővillogók rögzítés szerint számos kialakításúak lehetnek. A mágnestalpas kialakítású kék fényjelzés jellemzően szivargyújtó csatlakozóval van ellátva, de emellett megtalálhatók befúrható tetővillogók, azaz fix csavaros rögzítésűek, illetve csőre szerelhető DIN szabvány rögzítésűek amelyek bekötése a jármű vagy sziréna elektromos rendszeréhez illeszthető.


Ezen kék tetővillogók feszültség szerint 12V vagy 24V kivitelben kaphatók. A kék fényjelzésen kívül a mobil lámpák piros és sárga színben is elérhetőek. Típustól függően a felhasználó igénye szerint kiválasztható a búra színe, vagy a LED színe is. Ma már elérhető multicolor kivitelű kéklámpa is, ami azt jelenti, hogy a lámpatesten belül 2-3 vagy 4 szín is megjeleníthető. Ez a kivitel lehetővé teszi, hogy a figyelmeztető jelzést használó jármű adott esetben vészhelyzeti jármű jogosultságokkal rendelkezzen, pl. közútkarbantartó jármű baleseti helyszín biztosítására tudjon sietni.


A LED-es tetővillogóban lévő modulok száma gyártótól függően eltérő lehet, a lényeg, hogy a teljesítményemegfeleljen az érvényes közúti közlekedési előírásoknak, szabványoknak.


A kék tetőlámpa típusától és megrendelői igénytől függően képes villogni vagy stroboszkóp szerű fényt adni, illetve folyamatos körbe villogással azt imitálni, mintha egy forgó villogóval lenne dolgunk. A kék fényjelzés villogási mintája országonként eltérő lehet, ezért a gyártók többféle mintázatot programoznak fel a lámpa elektronikájába, amit a felhasználó vagy beszerelő tud kiválasztani, figyelembe véve az országban érvényes előírást. Magyarországon is az Európában érvényes szabványt kell alkalmazni, ezáltal a kék tetővillogók R65 szabványnak kell, hogy megfeleljenek, amely a termék fénytechnikai paramétereit rögzíti. Az 1/2017. ORFK utasítás felel a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adókészülékek felszerelése és használata engedélyezésével, illetve ellenőrzésével összefüggő rendőri feladatokról.

Mikor válasszunk kék tetővillogót?

Kék tetővillogót akkor érdemes választani, ha ezzel akarjuk biztosítani a 360°-os láthatóságot, vagy ha nem akarjuk, hogy a gépjárművön látszódjon hogy jelzetes. Például diplomáciai, titkosszolgálati, nyomozó hatósági járműveken vagy időszakosan használó vészhelyzeti szolgáltatókon (gázművek, vízművek, ELMŰ). Ugyanakkor alkalmazható kék tetővillogó abban az esetben is, amikor a gépjármű felépítése nem teszi lehetővé a fényhíd használatát például: darus kocsik, emelő kosaras autók, munkagépek vagy költséghatékony megoldást keresünk.