Adó-vevő

további kategóriái

A rádiózás nagyon régi technológia, mely Tesla nevéhez fűződik. A rádióhullámok a fénynél alacsonyabb frekvenciájú elektromágneses hullámok, melyek jeltovábbításra alkalmasak. Megkülönböztethetünk rádióadót és rádióvevőt, illetve adó-vevő készülékeket is, a jeltovábbítás iránya szerint. Napjainkban a GSM, Bluetooth, GPS, Wifi adatátvitel is erre a technológiára épül, különböző frekenciákon és modulációval.


Az adó-vevő készülékek lehetnek walkie-talkie-k, CB rádiók, de ide soroljuk a Wifi adó-vevőket, az amatőr rádiókat, a különböző átjátszókat, az internet alapú PoC adó-vevőket és még sok egyéb rádió fajtát.


Adó-vevő rádió vásárlásakor három fontos szempontot is figyelembe kell venni: szükség van-e rádióengedélyra a használatukhoz; mi a célunk a rádióval/rádiózással; milyen hatótávolságot szeretnénk áthidalni.

Ipari adó-vevők

Bizonyos munkáknál nem elég hatékony, ha a kollégák mobilon társalognak. Egy jól felépített adó-vevő rendszer a gyártósoroktól a média és filmiparon át, a kormányzati szektorig sok helyen kedvező kommunikációs láncot tehet lehetővé. A munkatársak így hatékonyabban, termelékenyebben és biztonságosabban tudnak dolgozni és kommunikálni - erre jók az ipari adó-vevők. Az ezekkel a készülékekkel zajló kommunikáció sebességével semmi sem veheti fel a versenyt, nem akadoznak, nincs internet kimaradás, vagy “bocs nem tudtam felvenni” - és ez egy vészhelyzetnél kiemelten fontos az ipari szektorokban. Az ipari sávos adó-vevők valós idejű kommunikációt biztosítanak, úgy, hogy nincsenek külső, zavaró tényezők, melyek az információcserét bonyolítanák. Gondoljunk csak egy koncert- vagy rendezvényszervező csapatra vagy akár egy biztonságtechnikai cég dolgozóira.

Hobbi adó-vevők

A bárki számára, engedély nélkül is használható walkie-talkie-k kiváló választásnak bizonyulnak azoknak, akik hobbi készüléket keresnek. A walkie-talkie-k remekül megállják a helyüket pl. a túrázásnál, kincskereső játékok közben, csapatépítő programokon vagy éppen csoportos városnézésnél és mezőgazdasági munkálatoknál.

Rádió amatőröknek

A rádióamatőr tevékenységek engedélykötelesek, ezért ebbe a csoportba már komolyabb adó-vevő készülékek tartoznak. Rádióamatőrről akkor beszélünk a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség definíciója szerint, ha valaki csak személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül rádiózik. Célja lehet az önképzés, a műszaki ismeretek bővítése vagy a szakmai információcsere.

Az amatőr rádiózás ugyanakkor annyira népszerű, hogy napjainkban már sporttevékenységeket is szerveznek köré. Ilyen pl. az ún. rókavadászat, amikor a résztvevőknek hordozható vevőkészülékkel kell megtalálniuk a rádiós jeladót. A gyorstávírászat ezzel szemben a versenyzők morze tudását pallérozza.

Internetes POC adó-vevők

Ezek a típusú adó-vevők mobiltelefon hálózathoz vagy WiFi-hez csatlakoznak. Az internetes rádió adó-vevők biztonságos magyarországi szerverekhez, illetve azokon keresztül egymáshoz kapcsolódnak. Ezek a rádiók bárhol használhatók, ahol a mobilszolgáltatók lefedettséggel rendelkeznek, vagy ahol WIFI üzemel. Az internetnek hála nincsenek földrajzi korlátok, és ez a megoldás költséghatékony is.

Mivel ezeknél nem saját frekvencián történik a kommunikáció, a saját rádiórendszerekkel szemben itt nincs szükség engedélyeztetésre vagy rendszerkiépítésre.

Műholdas telefon

Bár a GSM-hálózat lefedettség igen jónak mondható mind idehaza, mind világszinten, bizony még mindig akadnak vakfoltok. Ilyen lehet például egy magashegység vagy egy civilizációtól távoli hely. A műholdas telefonok nem szorulnak GSM-kapcsolatra, ezért bárhol, bármikor használhatók. Nem véletlen, hogy a hadseregek, katasztrófavédelmi egységek is ilyen készülékeket használnak. A korszerű készülékek a hívások mellett internetes böngészést is lehetővé tesznek.

Hajó rádió

A hajózás során bizonyos esetekben kötelező a rádió megléte. Természetesen fontos, hogy ezek a készülékek vízhatlanok legyenek, és elsüllyedniük sem szabad. A hajó rádiók ugyanakkor nem csupán a fedélzeten, hanem a kikötőben is hasznosnak bizonyulnak, hiszen hatékonyabbá és könnyebbé teszik a munkavégzést.

Robbanásbiztos rádió

Az Európai Parlament 94/9/EC Direktívája értelmében robbanásveszélyes környezetben csak az előírásoknak megfelelő rádiók használhatók. Ezeknek a készülékeknek ugyanis egy esetleges vészhelyzet esetében is meg kell állniuk a helyüket, és lehetővé kell tenniük a folyamatos kommunikációt. A kínálatunkban található Icom, Motorola és Entel rádiók természetesen minden kritériumnak megfelelnek.

Repülősávos rádió

A repülésben csak meghatározott frekvenciákat szabad használni. A civil repülésben például a 108,000 MHz-től a 136,975 MHz-ig frekvencia áll rendelkezésre, a 121,5 MHz pedig a világ minden táján a vészhelyzetekre van fenntartva. A repülősávos rádiók között kézi, asztalra és gépkocsiba szerelhető típusok is találhatók, ahogy természetesen a kisrepülőkbe való modellek sem hiányozhatnak.

CB rádió

Míg korábban szinte minden taxiban megtalálható volt a CB rádió, addig manapság már a kamionosok és amatőr rádiósok körében hódít a CB rádiózás. A 27Mhz-en folyó kommunikáció hatótávolsága itt is, csak úgy mint minden adó-vevő készüléknél, a kimenő teljesítménytől és az antenna paramétereitől függ.