Egyéni védőeszköz

további kategóriái

A 3M Peltor munkavédelmi szemüvegek, füldugók, hallásvédő fejszettek és kommunikációs headsetek világszintű minőséget képviselnek a kétirányú és aktív hallgató headsetek között a veszélyes, zajos környezetekben történő használathoz. A headsetek és hallásvédők széles skálája használható számos zajos környezetben, mint például lőtéren vagy vadászat esetén fegyverhasználat közben, zajos gyártósor mellett vagy repülőtéren a repülőgépek földi kiszolgálásánál, de speciális fejszettek érhetők el robbanásveszélyes környezetre is. A termékek között a szimpla egyszer vagy többször használható füldugókon túl a lövészethez vagy munkavédelemre használatos szemüvegeken keresztül a passzív hallásvédő fejszetteken túl az aktív, elektronikus zajcsökkentéssel egybeépített headseteken keresztül a PMR446 vagy URH rádióval egybeépített hallásvédő fejszettekig számos termék megtalálható a 3M Peltor kínálatában. A 3M külön termékkínálatot tart fel gyerekek hallásvédelmére valamint katonai felhasználásra.

Miért fontos a hallásvédelem?

A hallásvédő eszköz viselésének a célja, hogy a megengedett szintre vagy az alá csökkentse a zajhatást, úgy hogy a figyelmeztető hangjelzések még hallhatóak legyenek. Munkavédelmi szempontból a zajterhelést három csoportra osztjuk a fellépő zajszint mértéke szerint:

  • alsó beavatkozási határérték: napi zajexpozíció szintje (hallásvédő használata javasolt): 80dB - 85dB (pillanatnyi hangnyomás legmagasabb értéke: 135dB - 137dB)
  • felső beavatkozási határérték: napi zajexpozíciós szintje (hallásvédő használata kötelező): 85dB feletti (pillanatnyi hangnyomás legmagasabb értéke: 137dB feletti)
  • zajexpozíciós határérték: átlagosan (a hallásvédő típusát úgy kell meghatározni, hogy ezt a határértéket még annak használatával sem szabad túllépni): 87dB (pillanatnyi hangnyomás legmagasabb értéke: 137dB feletti)


A napi zajexpozíciót a nyolc órás munkavégzés alatt átlagosan mért zajerősség határozza meg. A pillanatnyi hangnyomás értékét pedig a munka során előforduló legerősebb zajszint. A zajexpozíciós határérték ellenőrzésére irányuló zajméréseket a 2003/10/EK irányelv szabályozza. A hallásvédő eszközökön az MSZ EN352 szabvány szerint fel kell tüntetni a gyártót, modell nevét, EN számot, szükség szerinti használati utasítást, CE jelölést valamint a fel-és újrahasznosítási információkat.


A 80 dB hangerejű tartós zajok már a veszélyes tartományba sorolhatók, károsíthatják a hallást. Magas zajszint hatására megfelelő védelem nélkül végleges hallásromlás következik be. A zaj hatására kialakuló halláscsökkenés nem visszafordítható, így nagyon fontos a prevenció. A zajhatás kihat testünkre és közérzetünkre egyaránt a megemelkedett vérnyomás, pulzus, kedélyállapot változás és koncentrációs zavar hatásain keresztül.


Amennyiben pl. a munkavégzés során nem elegendő egyetlen hallásvédő viselése, úgy kombinálhatjuk azokat egymással. A 3M Peltor munkavédelmi füldugók, hallásvédő fejszettek világszintű minőséget képviselnek.


A 3M Peltor termékei közt találhatunk egyszer vagy többször használható füldugót; passzív hallásvédő fejszetteket; aktív, elektronikus zajcsökkentéssel egybeépített headseteket; PMR466 vagy URH rádióval felszerelt fejszettet is. A széles palettát tovább bővíti a gyermekek hallásvedelmére kifejlesztett hallásvédő, illetve katonai felhasználásra is gyártanak munkavédelmi eszközt.

Mi alapján válasszunk hallásvédőt?

Ha zajos környezetben dolgozunk, mindenképp használjunk fülvédőt! Mérlegelnünk kell, hogy a zaj szakaszosan (impulzus szerűen) vagy folyamatosan van jelen. A megfelelő hallásvédelmi eszköz - akár fültok, akár füldugó - kiválasztásánál fontos tájékozódni a munkaterületen mért átlagos zajszintről. Ebből az értékből kivonva a használni kívánt fülvédő SNR értékét megkapjuk a fülekre ható akusztikai nyomás mértékét. Hallásvédelem és szemvédelem esetén fontos mérlegelni kényelmi szempontokat is, hogy naponta hány órát kell viselnünk, mennyire kényelmes, higiénikus a választott védőeszközünk. Mindig vegyük figyelembe mekkora zajcsökkentésre van szükségünk. Pl: Gyári környezetben mért átlagos zajszint 100dB, ezt az előírt 85 dB alá kell csökkenteni. Ilyen esetben segítséget nyújt egy minimum 15 dB SNR értékkel bíró hallásvédelmi eszköz.


Megkülönböztetünk passzív és aktív hallásvádelmi eszközöket. Fontos tudni, hogy a passzív hallásvédő elnyeli az összes külső zajt, így a beszédhangot is. Nincs beépített elektronikája, amely megkülönböztesse a beszédhangot az egyéb zajoktól, amely így megnehezíti a kommunikációt. Az aktív eszközök beépitett elektronikával rendelkeznek, ezek a szabvány szerinti 80 dB feletti zajokat csillapítják. Hatékony kommunikációt biztosítanak, mivel a beszédhangot nem nyelik el. A megfelelő hallásvédelmi eszköz kiválasztásával munkahelyi baleseteket előzhetünk meg.


Webáruházunkban megtalálható hallásvédelmi termékek:

  • Füldugók: Kínálatunkban megtalálhatók az összesodort füldugók; a POD típusú előreformázott és pántos füldugók. Típustól függően egyszer vagy többször használatosak.
  • Gyerek hallásvédő fültok: Kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett hallásvédő eszköz. Színes, fejpántos változatban kapható. A kényelemről a széles tömítőgyűrű gondoskodik, amely folyadék és hab egyedülálló kombinációjával van kitöltve.
  • Hallásvédő fültok: A fültok folyadék és hab egyedülálló kombinációjával van feltöltve. Az eltérő típusszámok növekvő zajcsillápítási értéket jelentenek.
  • Aktív hallásvédő fültok: Kifejezetten sportlövészethez, vadászatra, katonai célra kifejlesztett hallásvedő eszköz. A puha, széles fülpárna csökkenti a fül körüli nyomást. A legkorszerűbb zajszintfüggő technológia kiváló hallásvédelmet biztosít.
  • Bluetooth hallásvédő fültok: Bluetooth kompatibilis eszközzel, például mobiltelefonnal összecsatlakoztatva segítheti munkánkat, védve közben a hallásunkat a külső zajhatásoktól.
  • Kommunikációs hallásvédő fültok: PMR446 walkie-talkie rádiót, Icom, Motorola, Hytera és egyéb márkájú professzionális URH adó-vevő rádiót, EDR tetra rádiót, DECT telefont csatlakoztathatunk hozzá a kommunikációs fültokhoz külön vásárolható rádióspecifikus adapterkábel segítségével. Az alap kiszerelésben univerzális csatlakozó található. Zajos környezetben is kiváló minőségű beszédátvitelre képes.