Csatlakozó

további kategóriái

A csatlakozók az elektronikus eszközök és rendszerek létfontosságú elemei, amelyek a különböző alkatrészek között biztonságos és stabil kapcsolatot biztosítanak. Különböző formákban és méretekben kaphatók, és minden egyes csatlakozó típusnak vannak olyan sajátos jellemzői, amelyek alkalmassá teszik az adott felhasználásokhoz. De melyek ezek a csatlakozók? Az antenna csatlakozókat, a jack-csatlakozókat, a mikrofon csatlakozókat, az RCA-csatlakozókat és az RJ-csatlakozókat soroljuk ebbe a kategóriába.

Milyen antenna csatlakozók léteznek?

Az antenna csatlakozókat az antennákat az elektronikus eszközökhöz, például rádiókhoz, televíziókhoz és routerekhez való összeköttetésére használjuk. Két fő típusuk létezik: az 50 ohmos és a 75 ohmos csatlakozók.

Milyen hatással van az antenna csatlakozó minősége a jel erősségére és stabilitására?

Mindenképp jó minőségű csatlakozókat kell alkalmaznunk. Nem kell, hogy aranyozott legyen, de a kötés stabil, az érintkezés biztos legyen. Fontos, hogy szerelés közben a kábelre vigyázzunk, ne törjük meg, lehetőleg nagy ívben kanyarodjunk vele, hogy a belső szerkezete ne sérüljön, mert az jelveszteséget okozhat. Emellett ügyeljünk arra is, hogy minél rövidebb antennakábelt használjunk.

Melyik csatlakozó típus a leginkább kompatibilis eszközünkkel, készülékünkkel?

Ahhoz, hogy a megfelelő csatlakozóval térjünk haza, először a csatlakozó típusát kell meghatároznunk! Nézzük is, hogy mely modellek közül választhatunk: A leggyakoribb az F csatlakozó, amely hollanderes, vagy menetes rögzítéssel rendelkezik. Ezt a változatot műholdas rendszerekhez és elosztókhoz használjuk. A legismertebb a koax dugó, más néven: KODU. Ezt a csatlakozót kell a televízióba vagy a set top boxba dugni. Legvégül ejtsünk szót a koax hüvelyről is, vagyis a KOHÜ-ről. Ezt a változatot rádiókhoz, illetve fali aljzathoz alkalmazzuk. Természetesen még számtalan fajtájú és típusú csatlakozó létezik, de jelenleg a leggyakrabban használt csatlakozókat említettük. Miután kiválasztottuk, hogy milyen típusú csatlakozóra van szükségünk, el kell eldöntenünk, hogy milyen eszközzel lehet vagy tudjuk felszerelni azt. Ennek fényében megkülönböztetünk rátekerős, krimpelhető, kompressziós és önkompressziós csatlakozót.

Amit az 50 ohmos csatlakozóról tudni érdemes

Az 50 ohmos csatlakozókat elsősorban rádiófrekvenciás (RF) alkalmazásokban használjuk, például a mobilhálózatokban, a Wi-Fi és a Bluetooth esetében. A leggyakoribb 50 ohmos csatlakozók a BNC, TNC, N-típusú és SMA csatlakozók. A BNC-csatlakozók általában gyors összekötést és szétkapcsolást igénylő alkalmazásokban használjuk. A TNC-csatlakozók hasonlóak a BNC-csatlakozókhoz, menetes csatlakozást biztosítanak, ami biztonságosabb összeköttetést eredményez. Az N-típusú csatlakozók nagyobbak és nagyobb frekvenciatartományt biztosítanak, mint a BNC és TNC csatlakozók. Az SMA változatok kisebbek és általában nagyfrekvenciás alkalmazásokban használatosak.

Az 75 ohmos csatlakozó jellemzői

A 75 ohmos csatlakozókat elsősorban video- és audio alkalmazásokban használjuk. A leggyakoribb 75 ohmos csatlakozók az F-típusú és a BNC változatok. Az F-típusú modellek a kábeltelevíziós és műholdas rendszerekben, míg a BNC-csatlakozókat a CCTV- és videofelügyeleti rendszerekben használjuk.

Mikor használjunk jack-csatlakozót?

A jack-csatlakozókat audio- és videoeszközök összekötésére használjuk. Különböző méretekben és formákban kaphatók, többek között 3,5 mm-es, 6,35 mm-es és 2,5 mm-es. A jack-csatlakozókat mono és sztereó típusokba is sorolják, a mono változatok egyetlen gyűrűvel, a sztereó típusúak pedig két gyűrűvel rendelkeznek.

Mikor alkalmazzunk mikrofon csatlakozókat?

A mikrofon csatlakozókat mikrofonok erősítéséhez, keverőkhöz és felvevő készülékekhez való összekötésre használjuk. A DND webáruházban megtalálhatók a CB mikrofonokhoz köthető 4, 5, 6 és 8 pólusú mikrofon csatlakozók.

Milyen RCA csatlakozókat különböztetünk meg egymástól?

Az RCA csatlakozókat audio- és videoeszközök, például televíziók, DVD-lejátszók és erősítők összekötésére használjuk. Úgy tervezték őket, hogy kiváló minőségű analóg kapcsolatot biztosítsanak. Az RCA modellek kétféle típusban kaphatók: hím és nőstény. A férfi csatlakozók központi csapját fémgallér veszi körül, míg a női csatlakozók központi lyukát fémgyűrű veszi körül.

RJ csatlakozók

Az RJ-csatlakozókat, más néven Registered Jack csatlakozókat telekommunikációs berendezések, például telefonok, modemek és Ethernet-kábelek összekötésére használjuk. Különböző méretekben és formákban kaphatók, beleértve az RJ-11, RJ-12 és RJ-45 modelleket. Az RJ-11 és RJ-12 csatlakozókat általában telefonrendszerekben használjuk, míg az RJ-45 változatokat az ethernet hálózatokban.

Milyen típusú kábelekkel vagy eszközökkel kombinálhatók ezek a csatlakozók?

A koaxiális kábelekkel, amelyek legfontosabb paraméterei az impedancia, a veszteség vagy csillapítás, a teherbíró képesség és a terjedési sebesség. Ennek a kábelnek a legnagyobb adatátviteli hatékonyság elérése érdekében az egyik végén az antennához, a másik végén pedig az adóegységhez vagy vevőegységhez kell tökéletesen csatlakoznia. A legtöbb koaxiális kábel 50 Ohm vagy 75 Ohm impedanciával rendelkezik. A kábel csillapítási jellemzőit dB-ben adják meg a gyártók, amelyek azt mutatják, hogy a fogadott jel mekkora része veszik el a kábel hossza mentén.


A vezeték ellenállási és dielektromos jellemzői jelentősen befolyásolják a csillapítási tulajdonságokat. A koaxális kábel maximális teljesítménye több tényezőtől függ, például a dielektrikum által elviselhető üzemi csúcsfeszültségtől, az ellenállási veszteségtől, és az antenna illesztési veszteségétől. A koaxiális kábelben a kapacitív és induktív tulajdonságok csökkentik az adatok terjedési sebességét. Ez pedig befolyásolja az átvitt és a fogadott jelek fázisait.


Az elmúlt években számos szabvány jött létre, amely a koaxiális kábelekre vonatkozik. Ilyen például az RG58, az RG59 vagy az RG174. Az RG58 jellemzői: ez egy 50 Ohmos kábel, külső átmérője 5 mm, árnyékolása rézfonatból készült, a sebességtényezője: 0,66. A csillapítása 100 m és 100 MHz esetén 15,2 dB, ami 500 MHz esetén 34,4 dB/100 m értékre nő. Az RG59 egy 75 Ohm impedanciájú koaxiális kábel. Ez a vezeték 6,1 mm külső átmérőjű és 2000 V maximális feszültségtűréssel rendelkezik. 200 MHz esetén 15,7 dB/100 m, 800 MHz esetén 33,6 dB/100 m a kábel csillapítási jellemzője. Az RG174 koaxiális kábel átmérője 2,8 mm, impedanciája, mint az RG58-as kábelnek 50 Ohm, de maximálisan 1100 V feszültséggel terhelhető. A csillapítása 200 MHz esetén 41,5 dB/100 m, 500 MHz esetén pedig 68.


Cégünk kínálatában több száz féle RF csatlakozó található 50 és 75 ohmos kivitelben. Amphenol (más néven UHF csatlakozó), mini UHF, BNC, TNC, RPTNC, N, SMA, RPSMA, FME csatlakozók, amelyek különböző vastagságú kábelekre valók. A DND webáruház által forgalmazott márkák között megtalálható az SSB, Draka, Telegartner és további márkák is. A 75 ohmos csatlakozók és adapterek között a BNC, TV koax csatlakozók és F csatlakozók találhatók, de az ezekhez való kábeleket is megvásárolhatják vásárlóink webáruházunkban. Cégünk kis és nagy szériában egyaránt vállal egyedi kábelkészítést, igény esetén kérjük, hogy a kért mennyiséget és a csatlakozó típusát partnereink előre jelezzék számunkra.