Csatlakozó

további kategóriái

A csatlakozók az elektronikus eszközök és rendszerek létfontosságú elemei, amelyek biztonságos és stabil kapcsolatot biztosítanak a különböző alkatrészek között. Különböző formákban és méretekben kaphatók, és minden egyes csatlakozótípusnak vannak olyan sajátos jellemzői, amelyek alkalmassá teszik az adott alkalmazásokhoz. Ebben a válaszban néhány gyakori csatlakozótípust mutatok be, köztük az antennacsatlakozókat, a jack-csatlakozókat, a mikrofoncsatlakozókat, az RCA-csatlakozókat és az RJ-csatlakozókat.

Antenna csatlakozók

Az antenna csatlakozókat az antennáknak az elektronikus eszközökhöz, például rádiókhoz, televíziókhoz és routerekhez való csatlakoztatására használják. Két fő típusuk létezik: 50 ohmos és 75 ohmos csatlakozók.

50 ohmos csatlakozó

Az 50 ohmos csatlakozókat elsősorban rádiófrekvenciás (RF) alkalmazásokban használják, például a mobilhálózatokban, a Wi-Fi és a Bluetooth esetében. A leggyakoribb 50 ohmos csatlakozók a BNC, TNC, N-típusú és SMA csatlakozók. A BNC-csatlakozókat általában gyors csatlakoztatást és szétkapcsolást igénylő alkalmazásokban használják. A TNC-csatlakozók hasonlóak a BNC-csatlakozókhoz, de menetes csatlakozást biztosítanak, ami biztonságosabb csatlakozást eredményez. Az N-típusú csatlakozók nagyobbak és nagyobb frekvenciatartományt biztosítanak, mint a BNC és TNC csatlakozók. Az SMA csatlakozók kisebbek és általában nagyfrekvenciás alkalmazásokban használatosak.

75 ohmos csatlakozó

A 75 ohmos csatlakozókat elsősorban video- és audioalkalmazásokban használják. A leggyakoribb 75 ohmos csatlakozók az F-típusú és a BNC-csatlakozók. Az F-típusú csatlakozókat a kábeltelevíziós és műholdas rendszerekben, míg a BNC-csatlakozókat a CCTV- és videofelügyeleti rendszerekben használják.

Jack csatlakozók

A jack-csatlakozókat audio- és videoeszközök csatlakoztatására használják. Különböző méretekben és formákban kaphatók, többek között 3,5 mm-es, 6,35 mm-es és 2,5 mm-es. A jack csatlakozókat mono és sztereó típusokba is sorolják, a mono csatlakozók egyetlen gyűrűvel, a sztereó csatlakozók pedig két gyűrűvel rendelkeznek.

Mikrofon csatlakozók

A mikrofoncsatlakozókat mikrofonok erősítőkhöz, keverőkhöz és felvevőkészülékekhez való csatlakoztatására használják. Mikrofoncsatlakozó portfóliónkban megtalálhatók a CB mikrofonokhoz csatlakoztatható 4, 5, 6 és 8 pólusú mikrofoncsatlakozók.

RCA csatlakozók

Az RCA csatlakozókat audio- és videoeszközök, például televíziók, DVD-lejátszók és erősítők csatlakoztatására használják. Úgy tervezték őket, hogy kiváló minőségű analóg kapcsolatot biztosítsanak. Az RCA csatlakozók kétféle típusban kaphatók: hím és nőstény. A férfi csatlakozók központi csapját fémgallér veszi körül, míg a női csatlakozók központi lyukát fémgyűrű veszi körül.

RJ csatlakozók

Az RJ-csatlakozókat, más néven Registered Jack csatlakozókat telekommunikációs berendezések, például telefonok, modemek és Ethernet-kábelek csatlakoztatására használják. Különböző méretekben és formákban kaphatók, beleértve az RJ-11, RJ-12 és RJ-45 csatlakozókat. Az RJ-11 és RJ-12 csatlakozókat általában telefonrendszerekben használják, míg az RJ-45 csatlakozókat az Ethernet-hálózatokban.


Cégünk kínálatában több száz féle RF csatlakozó található 50 és 75 ohmos kivitelben. Amphenol (más néven UHF csatlakozó), mini UHF, BNC, TNC, RPTNC, N, SMA, RPSMA, FME csatlakozók különböző vastagságú kábelekre. Az általunk forgalmazott márkák között megtalálható az SSB, Draka, Telegartner és további márkák. A 75 ohmos csatlakozók és adapterek között a BNC, TV koax csatlakozók és F csatlakozók és ezekhez való kábeleket forgalmazzuk. Cégünk kis és nagy szériában egyaránt vállal egyedi kábelkészítést amely igény esetén kérjük jelezzék a kért mennyiséget és csatlakozó típust.