Jack csatlakozó

A jack dugót már 1879-ben szabadalmaztatták, a telefonközpontok tökéletesítése céljából kezdték el használni. Ez alapján elmondható, hogy ez az eszköz a legrégebbi elektronikai csatlakozó. Aztán az 1950-es években került újra a figyelem középpontjába, mégpedig a hordozható tranzisztoros rádiók kapcsán. Méghozzá a 3,5 mm-es változata. De a világsikert a walkman-ek elterjedése hozta meg a jack dugók számára, hiszen ehhez a lejátszóhoz egy ilyen típusú eszközön keresztül tudtunk picike fejhallgatót csatlakoztatni. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (7)
Rendelésre (2)
Márkák szerint
Márka nélküli (3)
CLIFF (3)
Emos (2)
Neutrik (1)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 9 termék, 1. oldal: 1 - 9 / 91

• Magas minőségű márkás termék
• 3.5 monó Jack dugó

Bruttó ár: 823,- Ft (Nettó ár: 648,- Ft)

• Magas minőségű márkás termék
• Aranyozott kivitel
• 3.5 lengő sztereó Jack dugó

Bruttó ár: 650,- Ft (Nettó ár: 512,- Ft)

• Magas minőségű márkás termék
• 3.5 sztereó Jack dugó (4 pólusú)

Bruttó ár: 1.753,- Ft (Nettó ár: 1.380,- Ft)

• Magas minőségű márkás termék
• Aranyozott kivitel
• 3.5 lengő sztereó Jack aljzat

Bruttó ár: 624,- Ft (Nettó ár: 491,- Ft)

• Csatlakozók: 3.5 sztereó Jack dugó - 3,5 sztereó Jack aljzat
• Hossz: 2,5m
• Kölső borítás: fekete PVC

Bruttó ár: 712,- Ft (Nettó ár: 561,- Ft)

• Csatlakozók: 3.5 sztereó Jack dugó - 3,5 sztereó Jack aljzat
• Hossz: 5m
• Kölső borítás: fekete PVC

Bruttó ár: 856,- Ft (Nettó ár: 674,- Ft)
Összesen 9 termék, 1. oldal: 1 - 9 / 91

Ezek többnyire 2,5 mm-es mini csatlakozók voltak. Amennyiben profi hangzást szeretnénk elérni, akkor viszont csak a 6,35 mm-es nagy méretű jack dugó a jó választás. Ezeket a dugókat van, hogy TRS-csatlakozóknak is hívják. Ez a rövidítés az angol Tip/Ring/Sleeve szóösszetétel megfelelője, amely magyarul azt jelenti, hogy: tüske/gyűrű/hüvely.

De mit is jelentek ezek pontosan? A tüske a jack dugó végét, a gyűrű a két műanyag elválasztó közötti középrészt, a hüvely pedig a dugó többi fém részét jelenti. A jack dugó minden része elektromosan el van szigetelve a többitől, ez lehetővé teszi, hogy a csatlakozó dugó egynél több jelet hordozhasson.

Ez az elektronikai eszköz kapható mono, ami egycsatornás, és a nemzetközi megjelölése a TR, vagy sztereó, amely kétcsatornás, és a nemzetközi rövidítése a TRS, valamint háromcsatornás kivitelben is, amelynek a nemzetközi jele a TRRS.

Milyen készülékekhez használhatók a különböző jack csatlakozók?

A jack dugóknak számos típusát különböztetjük meg, ezeket méretük és kialakításuk alapján csoportosítjuk. A nagyobb méretű, 6,35 mm-es jack csatlakozót fejhallgatók, mikrofonok, elektromos gitárok, keverőpultok esetében használjuk. A 3,5 mm-es változatot pedig okostelefonok, tabletek, fejhallgatók, rádiók esetében alkalmazzuk.

A 2,5 mm-es jack dugókat gyakran sub-mini csatlakozónak is nevezik, ez a 3/32 hüvelykes változat ugyanúgy működik, mint egy mini csatlakozó, de kisebb elektronikus eszközökhöz tervezték őket.

Mi a különbség a 3.5 mm-es és a 6.35 mm-es jack csatlakozók között?

A két csatlakozó elsősorban méretileg különbözik egymástól, de abban is van különbség, hogy hol tudjuk őket alkalmazni. A nagyobb változatokhoz képest a 3,5 mm-es jack dugót inkább a kisebb igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz tudjuk csatlakoztatni, például hordozható eszközök, iPodok vagy táblagépek fejhallgató csatlakozójaként használjuk nap mint nap.

Van-e olyan speciális jack csatlakozó, ami például hangszerekhez vagy stúdiófelszerelésekhez ajánlott?

Igen, a 6,35 mm-es változatot hangszerekhez, erősítőkhöz, elektromos gitárokhoz és billentyűs hangszerekhez használjuk, valamint minden olyan eszközhöz, amelyek a színpadon és a stúdióban a megfelelő hangzásért felelősek. Például ezt a csatlakozó típust használja a legtöbb Gibson és Fender gitár, de az összes gyártó hangszereiben megtalálható ez a fajta jack dugó és aljzat.

Hogyan válasszam ki a megfelelő hosszúságú jack kábelt?

Az eszközök használata során a kábel hossza fontos tényező, mert attól függ, hogy mennyire tudjuk mozgatni az adott készüléket, például a gitárt vagy a mikrofont. Amennyiben túl rövid a jack kábel, akkor korlátozott lesz a mozgásterünk. Viszont a túl hosszú kábel befolyásolja a hangátvitel minőségét, ezért nagyon fontos, hogy ennek megfelelően határozzuk meg a vezeték hosszát. Ezért, ha lehet, használjunk 2-3 méteres kábelt, de ha hosszabbra van szükségünk, akkor nem biztos, hogy a jack kábel a megfelelő számunkra.

Mire ügyeljünk, amikor jack kábelt vásárolunk?

Figyeljünk a kábel minőségére, a vékony kábel általában nem a megfelelő minőséggel rendelkezik. Miért olyan fontos ez? Mert a rossz minőségű vezeték például torzítja a hangot, csökkenti a hangerőt. Ezzel szemben a jó minőségű jack kábel a tiszta és zavartalan hangátvitelt támogatja. Ezenkívül ügyeljünk még arra, hogy a jack kábel ne legyen összecsavarodva, ne törjük meg, ne hajlítsuk meg túlságosan, mert ebben az esetben a hangminőség rosszabb lesz.

Az aranyozott jack csatlakozók jobb hangminőséget biztosítanak-e, és miért érdemes ilyeneket választani?

Ahogy azt már korábban említettük, a jack dugók sok mindenben különböznek egymástól. Nincs ez másképp a vezetőanyag tisztaságában sem. Általános felhasználáshoz tökéletesen megfelelnek a költséghatékonyabb jack dugók is, de amennyiben nagy hangsúlyt fektetünk a profi hangzásra, akkor érdemes aranyozott változatot használnunk.

Lehet-e a jack csatlakozókat egyéni igények szerint testreszabni, például szín vagy kialakítás tekintetében?

Természetesen, magunk is összeállíthatjuk saját jack dugónkat. Ebben az esetben választhatunk különböző bevonatokkal ellátott, forrasztható, törésgátló házzal rendelkező jack dugót is.

A DND Telecom webáruház jack csatlakozó kínálatában széles választékot biztosítunk vásárlóink számára, a legjobb minőségben!