Távolságmérő

Felújítási munkák vagy új otthon építése során van egy eszköz, amely nélkülözhetetlen, hogy minden a megfelelő távolságban legyen. Ez pedig a híres összecsukható colstok. Használhatjuk távolságok, hosszúságok, szélességek mérésére, egyszerűen mindent meg tudunk vele mérni. Egy igazi mesterember mindig kéznél tart egy ilyen eszközt. A szakemberek munkavédelmi nadrágjait is úgy alakították ki, hogy rendelkezik egy olyan zsebbel, amibe a colstok kényelmesen elfér. Azonban az összecsukható colstok nem a legmodernebb eszköz arra, hogy például gyorsan és hatékony le tudjuk mérni a két fal közötti távolságot, ráadásul a colstok mindössze 2-3 méter hosszú. Ezért szükségünk lesz egy modern távolságmérőre. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (1)
Rendelésre (0)
Márkák szerint
Emos (1)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11

• Mérési távolság: 0,05–40 m
• Mértékegységek: m, ft, in, m², ft², m³, ft³
• Mérési funkciók: hossz, felület, térfogat, folyamatos mérés, Pitagorasz
• Háttérvilágítású kijelző
• Automatikus kikapcsolás 3 perc után
• Mérési pontosság: +/- 2 mm
• Méretek: 25 × 40 × 110 mm
• Táplálás: 2× AAA 1,5 V (nem a csomag része)

Bruttó ár: 16.091,- Ft (Nettó ár: 12.670,- Ft)
Összesen 1 termék, 1. oldal: 1 - 1 / 11

A távolságmérőnek milyen fajtái vannak?

A klasszikus távolságmérő, a colstok mellett talán az egyik legelterjedtebb eszköz a lézeres távolságmérő, de emellett megkülönböztetünk még optikai és ultrahangos távolságmérőket is.

Hogyan működik a lézeres távolságmérő?

Az első lézeres távolságmérőt 1993-ban mutatták be, és sikere azóta is töretlen. A lézeres távolságmérő fő alkotóelemei a lézeregység, a dióda, a mikroprocesszor és a szenzor. Méréskor a lézert a dióda segítségével a célpontra irányítjuk. A hullámhossz eszközfüggő. Ez a célzott fénykibocsátás nem állandó jelleggel történik, hanem apránként, számos fényimpulzus révén. Amikor a sugár elérte a céltárgyat az visszaverődik. Ennek során a mikroprocesszor méri annak távolságát, így milliméteres pontossággal mérhetjük le az adott értéket, amelyet azután egy szempillantás alatt leolvashatunk az eszköz kijelzőjén.

Milyen funkciók fontosak egy távolságmérő használatakor?

A lézeres távolságmérő eszközöknek köszönhetően ma már gyerekjáték a pontos mérés. A kereskedelemben kapható eszközök hatótávolsága 20-60 méter körül mozog. Egyes modern eszközök akár Bluetooth-on keresztül is vezérelhetők, ennek köszönhetően a mérési eredményeket közvetlenül a számítógépünkön, laptopunkon vagy táblagépünkön tudjuk kezelni. Ezen adatok segítségével gyorsan és hatékonyan készíthetünk például alaprajzokat. Ezt a célt szolgálja egy USB-csatlakozó is, amellyel sok lézeres mérőeszköz rendelkezik. Fontos megjegyezni azt is, hogy a készülék hány mérési eredményt képes tárolni.


Ahogy azt már korábban említettük, egy ilyen eszköz mindössze néhány másodperc alatt méri meg a két pont közötti távolságot. Akár vízszintesen, akár függőlegesen. A magasságszámítás szintezési munkák esetén nagyon fontos. Mindezen mérési eredmények a Pitagorasz-tétel algoritmusán alapszanak. A különféle funkcióknak köszönhetően akár a területek nagyságát és is kiszámíthatjuk vele, ami nagyon praktikus, ha például ki szeretnénk számolni, hogy mennyi tapétát vagy festéket kell az adott helyiséghez vásárolnunk. A dőlésmérővel ellátott lézeres távolságmérővel például csak a fal felső szélét kell megcéloznunk, és a készülék a szinuszfüggvény segítségével kiszámolja, milyen magas a fal. De talán ennél még fontosabb kényelmi funkció, a megvilágított színes kijelző. Mert segítségével este vagy még egy kivilágítatlan sötét pincében is leolvashatjuk a mérési eredményeket.

Mire ügyeljünk lézeres távolságmérő vásárlásakor?

A távolságmérő kiválasztása a felhasználás területétől függ. Ezért beszerzésekor érdemes az eszköz különböző jellemzőire figyelni. Mivel nagy különbségek vannak a távolságmérők mérési tartományaiban, ezért ügyeljünk a minimális és a maximális távolságra. A minimális távolság 0,05 és 5 méter között van. A maximális mérési távolság megadja azt a távolságot, ameddig a készülék a céltól mérni tud, amely többnyire 15 és 500 méter között található. De vásárláskor mire figyeljünk még?

  • A készülék mérési pontosságára: számos távolságmérő a mérést +/- 5 mm eltéréssel végzi, a legprofibb lézeres távolságmérők az 1-2 mm-en belüli mérés pontosságot garantálják.
  • A lézerpont átmérőjére, amely általában 6-60 mm között található.
  • A minimális megjelenített egységre, amely a legpontosabb lézeres távolságmérők esetén a kapott eredményeket 0,1 mm felbontással mutatják meg nekünk.
  • Az IP védettségi osztályra, hiszen ezeket az eszközöket szabad levegőn, építkezéseken használjuk, vagyis hosszantartó alkalmazásuk érdekében a víz és a por behatolásával szembeni ellenállóképességük alapvető fontosságú.


Érdemes még megnézni azt is, hogy a készülék hány mérési eredményt képes tárolni. Vannak távolságmérők, amelyek akár 50 ilyen jellegű adatot is képesek tárolni. Műszaki kérdés esetén cégünk készséggel áll rendelkezésre a lézeres távolságmérőket illetően.