Fény és hangjelzés kiegészítő

további kategóriái

A fényjelzés kiegészítőkre főként a sárga figyelmeztető jelzések felszerelése esetén van szükség különböző, a működtetéshez (be/ki kapcsolás) és funkcióváltáshoz szükséges kapcsológombokra, kapcsolópanelekre. A hangjelzés kiegészítő termékek esetén már a legtöbb esetben a készülék alaptartozéka a hang és fényjelzés vezérlésére szolgáló multifunkciós kapcsolópanel, ami több funkciógombot is tartalmazhat.


A fényjelzés kiegészítő és hangjelzés kiegészítő berendezések főként a fényhidak esetében elengedhetetlen tartozékok a gépjárműre történő rögzítésük esetén, gondolunk itt például az univerzális vagy autóspecifikus fényhíd tartó konzolra. A fényjelzés kiegészítő és hangjelzés kiegészítő eszközök rögzítésének kiválasztása függ a gépjármű kialakításától, van-e tetőkorlát vagy tetősín, vagy már fel van szerelve csomagtartó, tehergépkocsik esetén légterelő idom vagy esetleg tetőklíma.

Fényjelzés kiegészítő, hangjelzés kiegészítő beszerelése

Fényjelzés kapcsolók

A kapcsolók kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy mit ír elő a rendelet, például a figyelmeztető jelzés esetén előírás, hogy sárga visszajelző lámpa jelezze a működést. Ez lehet a kapcsolóba épített visszajelző lámpa is, de külön visszajelző lámpa beszerelése is megengedett. A búra beszerelésnél figyelembe lehet venni a gépjármű adta lehetőségeket, a műszerfal kialakítását, illetve az ergonómiát vagy a felhasználó igényeit. Speciális, úgynevezett „undercover” (titkos, álcázott) járművek esetén megoldható, a gyári kapcsoló felhasználásával a rejtett kivitelezés kialakítás is.

Érintőképernyős visszajelzők

A kor szellemében már a búra tartozékához érintőképernyős „kapcsoló” kialakítás is megoldott, igény szerint konfigurálható kimenetek, kapcsoló vagy nyomógomb funkció, pozitív vagy negatív kapcsolhatóság, esetleg egyedi ikonok megjelenítése, vagy különböző képernyő méret gyártása.

Egyedi gyártású rögzítő konzolok

A kapcsoló vagy kapcsoló panel rögzítése a mai ergonomikus, utasbiztonságot figyelembe vevő műszerfal kialakítások miatt egyre nehezebb, ezért ma már elengedhetetlen a 3D nyomtatást technológia használata is. Ez a technológia nagyban megkönnyíti a tervezést és lerövidíti az egyedi gyártást. Korábban fémből szerkesztett és gyártott, színterezett egyedi konzolok használata, a lassú szerelési folyamat miatt mára már elavult lett.


A fényjelzés kiegészítő és hangjelzés kiegészítő eszközök rögzítésére a gyártók több megoldást is kínálnak, de néha szükséges egyedi megoldások alkalmazása is. Ma az autógyártók egyre több esetben használnak a karosszéria gyártása esetén műanyag vagy alumínium elemeket, ezért a fényjelzés kiegészítő és hangjelzés kiegészítő felszerelésénél időnként új rögzítési módszereket kell alkalmaznunk, mint például vákuum rögzítő talpakat vagy autóspecifikus rögzítő megoldásokat.


A fényjelzés kiegészítő villogók rögzítésénél legtöbb esetben a gyártó által kialakított megoldásokat használjuk, de előfordul, hogy egyedi konzolt kell terveznünk vagy gyártanunk.

Hangszóró rögzítés

A hangjelzés kiegészítő sziréna hangszóró biztonságos rögzítése gyári tartó konzol segítségével történik. A mai modern autók átalakítása esetében mindig kihívás megtalálni azt a pontot, ahol nemcsak az erős rögzítés, de a szirénahang terjedése is a legoptimálisabb.


Ma már a LED diódás fényjelzések esetén a termék élettartama kitolódott, így a mechanikai alkatrészek időszakos javítása cseréje teljesen eltűnt, mára már csak a tetővillogó és fényhíd lencse és búra cseréjére korlátozódott. A polikarbonát alapú lencsék elhasználtsága, mattulása, karcosodása polírozással csak rövid időre javítható, mivel az eljárás folyamata alatt az UV védelem miatt felhordott réteget eltávolítjuk, ezért ilyen esetekben inkább az adott elem cseréje javasolt.