Kábel

további kategóriái

A kábelek a modern kommunikációs és hálózati rendszerek szerves részét képezik. Az eszközök közötti adat- és információátvitelre szolgálnak, és hatékonyságuk jelentős hatással lehet a kommunikáció sebességére és minőségére. A különböző alkalmazásokhoz számos kábeltípus áll rendelkezésre, többek között rádiófrekvenciás antennakábelek, wifi antenna kábelek, Ethernet-kábelek, UTP- és FTP-kábelek.

Antenna kábel

A rádiófrekvenciás antenna kábeleket vagy koaxiális kábeleket rádiófrekvenciás jelek továbbítására használják. A két leggyakrabban használt koaxiális antennakábel az 50 ohmos RF koaxiális kábel és a 75 ohmos koaxiális kábel. Ezek egy belső vezetőből állnak, amelyet egy szigetelőréteg, majd egy fémből készült árnyékolás vesz körül. A fémes árnyékolás általában fonott huzalból készül, amely elektromágneses árnyékolást biztosít, valamint egy külső köpenyből, amely megvédi a kábelt a fizikai sérülésektől. A koaxiális kábeleket széles körben használják a kábeltelevízióban, az internet- és telefonszolgáltatásokban, valamint a nagyfrekvenciás elektronikus berendezésekben.

50 ohmos RF koax kábel

Az 50 ohmos RF koaxiális kábeleket úgy tervezték, hogy nagyfrekvenciás jeleket minimális veszteséggel és interferenciával továbbítsanak. Általában a rádiókommunikációban, vezeték nélküli hálózatokban és más, nagy jelintegritást igénylő alkalmazásokban, például nagy sebességű adatátvitelben, mikrohullámú jelek és radarrendszerek esetében használják. Ezeknek az RF koax kábeleknek a jellemző impedanciája 50 ohm és ideálisak 50 ohm impedanciájú eszközök, például adó-vevő készülékek, antennák és jelgenerátorok csatlakoztatására. Az 50 ohmos koaxiális kábel leggyakoribb típusa az RG-58, amelynek átmérője körülbelül 4,95mm, maximális frekvenciája amit használható rajta, 1 GHz.

75 ohmos TV koax kábel

A 75 ohmos koaxiális kábeleket úgy tervezték, hogy minimális veszteséggel és torzítással továbbítsák a video- és audiojeleket. Általában a műsorszóró és kábeltelevíziós rendszerekben, videokamerákban, biztonsági kamerákban használják őket. Ezeknek a TV koax kábeleknek a jellemző impedanciája 75 ohm, ami azt jelenti, hogy a legtöbb videóberendezés, köztük a TV-k, videomagnók és DVD-lejátszók impedanciájához igazodnak. A 75 ohmos koaxiális kábel leggyakoribb típusa az RG-59, amelynek átmérője körülbelül 6,05mm, maximális frekvenciája pedig 1 GHz.

Wifi antenna kábel

Az előre szerelt WiFi antenna kábel egy rövid koaxiális kábel, amelyet egy WiFi antenna és egy vezeték nélküli eszköz, például egy router vagy access pont összekapcsolására használnak. Azért hívják "pigtail"-nek, mert rövid hosszúságú, és a mindkét végén csatlakozó található, amelyek a vezeték nélküli eszközhöz, illetve az antennához való csatlakoztatásra szolgál.

A WiFi pigtail kábeleket gyakran akkor használják, ha az antennát a vezeték nélküli eszköztől eltérő helyen kell elhelyezni. Ha például a vezeték nélküli eszköz egy fémszekrényben található, a WiFi jel gyenge lehet, és a jel erősítéséhez külső antennára lehet szükség. Ilyen esetekben a külső antenna és a vezeték nélküli eszköz összekapcsolására egy wifi antenna kábel (pigtail kábel) használható, amely erősebb és stabilabb WiFi jelet biztosít.

A pigtail kábelek különböző hosszúságban, csatlakozótípusokban kaphatók. A kábel hossza a vezeték nélküli eszköz és az antenna közötti távolságtól, a csatlakozó típusa pedig az antenna és a használt vezeték nélküli eszköz típusától függ. A pigtail kábel impedanciaértékének meg kell egyeznie az antenna és a vezeték nélküli eszköz impedanciájával, jellemzően 50 ohm.

Fontos megjegyezni, hogy a pigtail kábel használata jelveszteséget eredményezhet a plusz kábelhossz és az impedancia eltérés miatt. A jelveszteség minimalizálható jó minőségű pigtail kábel használatával és az impedanciaértékek egyezésének biztosításával. Ezenkívül a pigtail kábel használata további interferenciát is eredményezhet, ezért fontos, hogy a külső antenna helyét olyan helyen válassza ki, ahol nincsenek interferenciaforrások.

Ethernet kábel

Az Ethernet-kábelek a helyi hálózatok (LAN) leggyakrabban használt kábelei. Úgy tervezték őket, hogy rövid távolságokon nagy sebességgel továbbítsanak adatokat. Az Ethernet-kábelek négy sodrott vezetékpárral rendelkeznek, és minden pár védőburkolatba van csomagolva. A sodrott párok csökkentik az interferenciát, a védőburkolat pedig további árnyékolást biztosít. Az Ethernet-kábeleknek különböző kategóriái vannak, köztük a Cat5, Cat5e, Cat6 és Cat7, amelyek mindegyike különböző specifikációkkal rendelkezik az adatátviteli sebességre és a maximális távolságokra vonatkozóan.

UPT kábel

Az UTP (Unshielded Twisted Pair - árnyékolatlan sodrott pár) kábeleket a hálózatokban történő adatátvitelre használják, és négy pár vezetékből állnak. Minden egyes pár össze van csavarva, hogy csökkentsék a párok közötti áthallást, és az egész kábelt védőburkolatba burkolják. Az UTP-kábelek a LAN-okban leggyakrabban használt Ethernet-kábelek, amelyek megfizethetőek, könnyűek és könnyen telepíthetők.

FTP-kábel

Az FTP (Foiled Twisted Pair) kábelek hasonlóak az UTP-kábelekhez, de egy további árnyékoló réteggel rendelkeznek, amely egy fóliaréteg formájában a sodrott párok köré van tekerve. Ez a kiegészítő árnyékolás extra védelmet nyújt az elektromágneses interferenciával és az áthallásokkal szemben. Az FTP-kábeleket általában ipari környezetben használják, ahol az elektromágneses interferencia magas.


Cégünk készséggel áll az Ön rendelkezésére széles antenna kábel kínálatunkkal valamint ethernet kábeleinkkel. Kérés esetén egyedi kábel készítését is vállaljuk. Lépjen kapcsolatba velünk és válasszuk ki együtt az Önnek megfelelő kábel típust.