ATEX robbanásbiztos rádió

A speciális körülmények speciális kommunikációs eszközöket igényelnek. Amikor robbanásveszélyes anyagokkal vagy helyen kell dolgozni, a hagyományos CB- és URH-rádiók nem nyújtanak kellő biztonságot. Ezek a készülékek ugyanis szikrát idézhetnek elő, ami könnyen balesethez vezethet. A kínálatunkban kapható ATEX robbanásbiztos rádiók minden körülmények között megállják a helyüket!

Mikor szükséges robbanásbiztos rádiót beszerezni?

Az ipar számos területén előfordulnak robbanásveszélyes gázok, porok és gőzök, akár vízen, földön vagy föld alatt történő munkavégzés esetén.

Vegyi üzem

Talán a legtipikusabb robbanásveszélynek kitett terület, hiszen a különböző gázok, folyadékok és szilárd anyagok könnyen robbanást okozhatnak.

Gázművek

A földgáz különösen gyúlékony anyag, így ebben az esetben csakis a speciális rádiók nyújthatnak megfelelő biztonságot.

Erőművek

A szén önmagában ugyan nem jelent robbanásveszélyt, porrá alakulva azonban nagyon is képes balesetet okozni.

Kikötők

Egy kikötőben napi rendszerességgel kell üzemanyagot és más veszélyes cseppfolyós gázt rakodni.

Cementgyártás

A cementpor rendkívül robbanásveszélyes, a védekezés tehát kulcsfontosságú.

Olajfinomítók

A kőolaj finomítása során olajgőz szabadul fel, ami akár a legkisebb szikra hatására is belobbanhat.


A felsorolás természetesen közel sem teljes. Robbanásveszély lényegében bárhol fennállhat, ahol éghető anyag (gázok, folyadékok, szilárd anyagok), gyújtóforrás és oxigén található.

Az ATEX szabványról bővebben

A webáruházunkban kapható összes robbanásbiztos rádió ATEX minősítéssel rendelkezik. De mit is jelent ez pontosan? Nos, az ATEX (Atmosphere EXplosible, magyarul robbanásveszélyes környezet) egy Európiai Uniós szabvány, ami meghatározza, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie egy robbanásbiztos rendszernek, készüléknek és alkatrésznek. Az ATEX direktíva azt is szabályozza, hogy milyen robbanásveszélyes környezetben milyen besorolási osztályú berendezések használhatók. A robbanásbiztos készülékeken kötelező feltüntetni az ATEX-besorolását, és minden ilyen berendezés írásos típusengedéllyel is rendelkezik.

Robbanásveszélyes térségek besorolása

  • 0 zóna: A veszélyforrás lehet gáz, gőz vagy köd, a kockázat pedig állandó vagy hosszú időtartamú. Az itt használt készüléknek nagyon magas fokú biztonságot kell nyújtania (kategória: II 1 G).
  • 1 zóna: A veszélyforrás szintén gáz, gőz vagy köd, ami ugyanakkor csak eseti jelleggel áll fenn. Magas fokú biztonságra van szükség (II 2 G).
  • 2 zóna: A veszélyforrás megegyezik a korábbi zónákkal, viszont csak esetileg, azon belül is rövid ideig jelentkezik. Szokványos biztonságot igénylő zóna (II 3 G).
  • 20 zóna: Állandó vagy hosszú ideig fennálló por jelenti a veszélyforrást, ami nagyon magas fokú biztonságot követel meg (II 1 D).
  • 21 zóna: Az eseti por képez veszélyt, ezért magas fokú biztonságra van szükség (II 2 D).
  • 22 zóna: Balesetveszély az eseti, de csak rövid ideig fennálló por miatt. Magas vagy szokványos biztonságot igényel (II 2 D elektromos vezetőképes por) vagy II 3 D (nem elektromos vezetőképességű por).

Márkás robbanásbiztos rádiók a DND-nél

Kínálatunkban Icom, Motorola és Entel rádiókkal várjuk, méghozzá többféle kivitelben is. A professzionális URH rádiókon túl robbanásbiztos ATEX hajórádió valamint PMR 446 rádiók is elérhetőek. Míg előbbiek például kikötőben vagy hajón használhatók robbanásveszélyes áru áttöltésénél, úgy, hogy közben normál hajórádiókkal is tudunk kommunikálni, addig az ATEX PMR 446 készülékek rádióengedély nélkül használható szabadsávos rádiók amelyekkel hagyományos PMR walkie-talkie rádiókkal is tudunk kommunikálni. Professzionális URH rádióink VHF és UHF sávtartományban érhetők el és átjátszókkal is működtethetők egy rendszerben. A professzionális hajó és URH-rádiók ezzel szemben engedélykötelesek, szakembereink ugyanakkor segítenek az rádióengedély ügyintézésben.


Minden robbanásbiztos rádióra igaz, hogy a hagyományos készülékekkel is képesek kommunikálni, a PMR 446 készülékek akár PMR walkie-talkiekkal is. Fontos tanács: Vásárlás előtt minden esetben ellenőrizze, hogy milyen besorolású ATEX zónában kívánja használni a rádiókészüléket és az alapján válasszon típust.


Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha további kérdései vannak vagy a vásárlásban szorul segítségre!