Autó antenna

további kategóriái

Az autóban lévő rádió sokaknak a szórakozást jelenti, hiszen szeretik vezetés közben a kedvenc rádióállomásukat használni. Másoknak azonban a rádió egyben munkaeszköz is: gondoljuk csak a taxisokra, kamionosokra vagy akár a mentőjárművekre. Akármilyen céllal használjuk is a kocsiban lévő készüléket, egy autórádió antennára mindenképp szükségünk lesz. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás: Termékek rendezése:
Termékszűrés
Összesen 2 termék, 1. oldal: 1 - 2 / 21

• Univerzális autó antenna
• M5-ös furatos antenna
• 2 féle adapter: M5, M6
Antenna hossza: 240 mm
• Pót antenna sugárzó autós antennához

Bruttó ár: 1.397,- Ft (Nettó ár: 1.100,- Ft)

• Univerzális autó antenna
• M5-ös furatos antenna
• 2 féle adapter: M5, M6
Antenna hossza: 360 mm
• Pót antenna sugárzó autós antennához

Bruttó ár: 1.999,- Ft (Nettó ár: 1.574,- Ft)
Összesen 2 termék, 1. oldal: 1 - 2 / 21


Szerencsére a legtöbb autótípusnál az antenna igazán könnyen cserélhető, érdemes tehát pótalkatrészt beszerezni és magunknál tartani.

Milyen rádiós frekvenciákat foghatunk az autó antennával?

FM sáv

Az FM az angol “frequency modulation” kifejezés rövidítése, ami magyarul modulált frekvenciát jelent. Ez a technika közel száz éves, hiszen az első FM-rádióadás 1933-ban szállt fel az éterbe Amerikában. Azóta az FM az egyik legelterjedtebb frekvenciának számít. A legfőbb előnye, hogy akár nagyobb vételkörzet (80-90 km) lefedésére is képes, miközben remek minőségű adást tesz lehetővé.


Az úgynevezett nyugati URH (FM) műsorszórás, ahova hazánk is tartozik, 87,5–108 MHz között található. Ebben a tartományban érhetjük el a legkedveltebb országos és regionális kereskedelmi és közszolgálati rádiókat, illetve a kisebb, közösségi rádiókat is. Az FM állomások fogadásra az összes általunk forgalmazott autórádió alkalmas.

AM sáv

Az amplitúdó moduláció vagy röviden AM története 1920-ra nyúlik vissza. Bár az adás minősége gyengébb, mint az FM esetében, ezzel a távközlési móddal hatalmas távolságok is áthidalhatók. A középhullámú AM frekvenciatartománya 531 kHz-től 1611 kHz-ig terjed. Az FM technika az elmúlt évtizedekben jelentősen kiszorította az AM adásokat, így ma már csak néhány állomás üzemel ezeken a frekvenciákon. A teljesség igénye nélkül:

  • Kossuth Rádió: Solt, 540 kHz
  • Dankó Rádió: Miskolc, 1116 kHz
  • Nemzetiségi Rádió: Győr, 1350 kHz

DAB és DAB+ sáv

A DAB és a DAB+ a digitális műsorszórást takarja (Digital Audio Broadcasting). Bár Magyarországon 2020-ban megszűnt az ilyen típusú rádiós sugárzás, külföldön egyre inkább elterjedtebbnek és népszerűbbnek számít. Nem véletlenül, ugyanis a digitális műsor mind az AM, mind az FM rádiózáshoz képest komoly előnyökkel bír.


A legfontosabb ezek közül az, hogy a DAB és DAB+ rendszerek teljesen zajmentes átvitelt tesznek lehetővé, vagyis páratlan minőségben hallgathatjuk kedvenc rádióállomásunkat. Az ilyen rendszerek ráadásul számos plusz információt is képesek továbbítani (pl. közlekedési híreket), egyetlen frekvencián pedig 10-18 adó is fogható. Bár a DAB és DAB+ rádiók külön antennát nem igényelnek, csakis megfelelő készülékkel foghatók.

Autó antennák széles választékban a DND webshopban

Az autós antennák csak kínálatunk egy szeletét jelentik. Érdemes szétnéznie nálunk akkor is, ha más típusra lenne szüksége. A CB-rádiózáshoz például elengedhetetlen a kompatibilis antenna, webáruházunkban pedig kiemelkedő termékpalettával várjuk. Akár korszerű WiFi-antennát is vásárolhat nálunk, de akkor is állunk rendelkezésére, ha rövidhullámú, VHF-, GPS- vagy repülősávos antennára lenne szüksége.


Szakembereinktől minden szükséges segítséget megkaphat a döntéshez, és természetesen a beüzemelés terén is számíthat ránk!