Autó antenna

további kategóriái

Az autó antennát a járművek rádiójának vételére használjuk. Ezt az alkatrészt a kialakításától függően a jármű tetejére, szélvédőjére rögzíthetjük. Az autóban lévő rádió sokaknak a szórakozást jelenti, hiszen szeretjük vezetés közben a kedvenc rádióállomásunkat hallgatni. Tovább olvasom...

Termék nézet váltás Termékek rendezése:
Termékszűrés
Elérhetőség szerint
Raktáron (2)
Rendelésre (0)
Márkák szerint
MNC (2)
Ár szerint
Ft - Ft
Összesen 2 termék, 1. oldal: 1 - 2 / 21

• Univerzális autó antenna
• M5-ös furatos antenna
• 2 féle adapter: M5, M6
Antenna hossza: 240 mm
• Pót antenna sugárzó autós antennához

Bruttó ár: 1.397,- Ft (Nettó ár: 1.100,- Ft)

• Univerzális autó antenna
• M5-ös furatos antenna
• 2 féle adapter: M5, M6
Antenna hossza: 360 mm
• Pót antenna sugárzó autós antennához

Bruttó ár: 1.999,- Ft (Nettó ár: 1.574,- Ft)
Összesen 2 termék, 1. oldal: 1 - 2 / 21

Másoknak azonban a rádió egyben munkaeszköz is: gondoljuk csak a taxisokra, kamionosokra vagy akár a mentőkre. Akármilyen céllal használjuk is a kocsiban lévő készüléket, egy autórádió antennára mindenképp szükségünk lesz. Szerencsére a legtöbb autótípusnál az antenna igazán könnyen cserélhető, érdemes tehát pótalkatrészt beszerezni és magunknál tartani.

Miért van szükség autó antennákra?

Aki szeret vezetés közben rádiót hallgatni, annak biztosan ismerős és bosszantó az a helyzet amikor a vezetés élményét egy rosszul beállított autós rádió antenna elrontja. Ez lehet zaj, vételi probléma vagy akár a vétel hiánya. Ilyen esetben gyanakodnunk kell az autórádió antennájára, hogy az lehet a bűnös. Gyakran a változó időjárási viszonyok az autó antennát hosszú távú próbatételnek teszik ki, ami idővel a vétel romlását okozhatja. Amennyiben jó antennákat szeretnénk vásárolni, akkor ezt a DND Telecom webáruházban otthonról vagy a munkahelyünkről kényelmesen megtehetjük.

Milyen frekvenciákon működnek az autó antennák, és miért fontos ez a vásárlás során?

Az úgynevezett nyugati URH (FM) műsorszórás, ahova hazánk is tartozik, 87,5–108 MHz között található. Ebben a tartományban érhetjük el a legkedveltebb országos és regionális kereskedelmi és közszolgálati rádiókat, illetve a kisebb, közösségi rádiókat is. Az FM állomások fogadásra az összes általunk forgalmazott autórádió alkalmas. A középhullámú AM frekvenciatartománya 531 kHz-től 1611 kHz-ig terjed. Az FM technika az elmúlt évtizedekben jelentősen kiszorította az AM adásokat, így ma már csak néhány állomás üzemel ezeken a frekvenciákon. A teljesség igénye nélkül:

Kossuth Rádió: Solt, 540 kHz

Dankó Rádió: Miskolc, 1116 kHz

Nemzetiségi Rádió: Győr, 1350 kHz

Milyen rádiós frekvenciákat foghatunk az autó antennával?

Az autó antennával két analóg rádiós frekvenciát foghatunk, de ma már beszélnünk kell a digitális műsorszórásról is. Az egyik az FM, a másik az AM. De nézzük is a részleteket. Az FM az angol “frequency modulation” kifejezés rövidítése, ami magyarul modulált frekvenciát jelent. Ez a technika közel százéves, hiszen az első FM-rádióadás 1933-ban Amerikában szállt fel az éterbe. Azóta az FM az egyik legelterjedtebb frekvenciasávnak számít. A legfőbb előnye, hogy akár nagyobb vételkörzet (80-90 km) lefedésére is képes, miközben remek minőségű adást tesz lehetővé.

Az amplitúdómoduláció vagy röviden AM története 1920-ra nyúlik vissza. Bár az adás minősége gyengébb, mint az FM esetében, ezzel a távközlési móddal hatalmas távolságok is áthidalhatók.

Amit a digitális műsorszórásról tudni érdemes

A DAB és a DAB+ a digitális műsorszórást takarja, amely rövidítés a Digital Audio Broadcasting megnevezést jelenti. Ami magyarul a digitális hangműsorszórást fejezi ki. Bár Magyarországon 2020-ban megszűnt az ilyen típusú rádiós sugárzás, külföldön egyre inkább elterjedtebbnek és népszerűbbnek számít. Nem véletlenül, ugyanis a digitális műsor mind az AM, mind az FM rádiózáshoz képest komoly előnyökkel bír.

A legfontosabb ezek közül az, hogy a DAB és DAB+ rendszerek teljesen zajmentes átvitelt tesznek lehetővé, vagyis tökéletes hangminőségben hallgathatjuk kedvenc rádióállomásunkat. Az ilyen rendszerek ráadásul számos plusz információt is képesek továbbítani (pl. közlekedési híreket), egyetlen frekvencián pedig 10-18 adó is fogható. Bár a DAB és DAB+ rádiók külön antennát nem igényelnek, csakis megfelelő készülékkel foghatók.

Autó antennák széles választékban kaphatók a DND Telecom webáruházban

Az autós antennák csak kínálatunk egy szeletét jelentik. Érdemes szétnéznie mindenkinek nálunk akkor is, ha más típusra lenne szüksége. A CB-rádiózáshoz például elengedhetetlen a kompatibilis antenna, webáruházunkban pedig kiemelkedő termékpalettával várunk mindenkit. Akár korszerű Wi-Fi-antennát is vásárolhat nálunk, de akkor is állunk rendelkezésére, ha rövidhullámú, VHF-, GPS- vagy repülősávos antennára lenne szüksége.

Szakembereinktől a vásárlás során minden szükséges segítséget megkap, és természetesen a beüzemelés terén is számíthat ránk!

Hogyan választhatunk olyan antennát, amely kompatibilis az autónkkal?

Az autó antennák a járművekben beépített rádióval biztosítják az AM és FM állomások vételét. Az ilyen típusú antennák működési elve az elektromágneses hullámok továbbításán alapul, amelyek hangképet generálnak az autórádión és a hozzá tartozó hangszórókon keresztül. A járművek antennáiba integrált antennaerősítő is fontos, amely biztosítja a jelszin emelkedését és ezáltal a rádióvétel javítását. A modern járművekbe szerelt antenna modellek a mobiltelefonok vételét is javítják, valamint a GPS-jel vételére is használhatjuk.

Mint ahogy azt már fentebb említettük, két rádióhullám típust különböztetünk meg. Mindezek ellenére természetesen a vásárlás során a legjobb döntés egy univerzális autó antenna, melyet a DND Telecom webáruházban kényelmesen beszerezhetünk. Ezek az antennák teljes mértékben kompatibilisek a különböző autótípusokhoz. Ne feledkezzünk meg a csatlakozásról sem, mikor autó antennát választunk. Az autó antennát gyakran menetes adapterekkel kínálják, ezért sokféle autómodellre felszerelhetők.

Mi a különbség a rövid- és hosszú antennák között, és melyiket érdemes választanunk?

Mielőtt autó antennát vásárolnánk, fontoljuk meg, hogy melyik antenna kialakítást szeretnénk választani. A hosszú antennák jó vételi minőséget biztosítanak. Ezen kívül rövid antennák is léteznek a piacon, amelyek akár rúd, akár cápauszony alakúak lehetnek. Ezek általában nem hosszabbak 10 cm-nél, és gyengébb vételi teljesítményt nyújtanak a hosszabb antennákhoz képest. Ne felejtsük ez azonban mindig az adott modelltől függ. Alacsony magasságuknak köszönhetően a rövid autós antennák kisebb valószínűséggel törnek el, mint a hosszabb változatok.

Mik a beépítési lehetőségek? Mennyire egyszerű az autó antenna felszerelése, vagy szakember segítségére van szükségünk?

Szerencsére, ha van egy kis kézügyességünk, akkor az autó antennákat saját magunk is könnyedén felszerelhetjük kedvenc járművünkre. Annak érdekében, hogy az autónkra a megfelelő autó antennát tudjuk felszerelni első lépésként meg kell határoznunk a felszerelés helyét. A rúd- és a cápauszony-antennákat általában a jármű tetejére szereljük fel, míg az ablakantennákat gyakran öntapadós fóliával rögzítjük a szélvédőre vagy a hátsó ablakra.

Amennyiben fixen beépített autó antennát szeretnénk felszerelni, ennek sokkal nehezebb a beszerelése, mert általában egy hosszú antennakábelt kell beépítenünk. Mivel az ilyen típusú beavatkozás során a jármű fedélzeti elektronikájába is bele kell nyúlnunk, ezért azt javasoljuk, hogy a beszerelést csak tapasztalt szerelő vagy erre szakosodott műhely végezze el.

DND tipp: Amennyiben univerzális antennát vásárlunk a biztonság kedvéért a vásárlás előtt meg kell mérnünk annak az antennának a menetátmérőjét, amelyet korábban a járművünkre szereltek vagy szereltünk.