A műholdas csatorna vétele és a parabola antenna beállítása

A műholdas televíziós antennák már évtizedek óta léteznek, lehetővé téve az emberek számára, hogy a csatornák és programok szélesebb köréhez férjenek hozzá. A következő bejegyzésünkkel segítséget szeretnénk nyújtani a műholdas tévével kapcsolatos kérdésekben.

A parabola antennákat olyan helyre ajánljuk, ahol nincs elérhető kábel tv szolgáltatás vagy a földi sugárzású csatornákon felül, több tartalmat szeretnénk elérni. Mivel a beszerzés és a felszerelés sem túl nehéz manapság, így akiben van affinitás erre, az akár saját magának is elkezdheti a szatellit antenna felszerelést és az antenna beállítását.

Mire van szükség a műholdvevő kiépítéséhez?

Egy műholdvevő rendszer a következő elemekből tevődik össze:

  • Parabola antenna
  • Antenna tartó
  • LNB műholdvevő fej
  • Diplexer, splitter, multiswitch
  • Koax kábel
  • Mérőműszerek parabola beállításához
  • Műholdvevő beltéri egység

A parabola antennák látványa a belvárosban már megszokott

Parabola antenna

A parabola antenna tulajdonképpen egy olyan irányított parabolikus reflektor, amelynek célja, hogy a felületéről a rádióhullámokat egy pontba reflektálja vissza. A parabolaantennát úgy tervezték, hogy a műholdról érkező jeleket egyetlen pontra verje vissza, ahol az LNB-fej található. Ezeket a rádióhullámokat egy úgynevezett LNB fej fogja fel, ami más néven a műholdvevő fej. Ez az LNB-fej (Low-Noise Block) felelős a jelek átalakításáért a műholdvevő által fogható formátumba. Az LNB fejjel később bővebben is foglalkozunk, mivel a műholdas adások vételének egyik elengedhetetlen kelléke.

Tekintse meg TV antenna kínálatunk!

Ki nem látott már a ház tetejére vagy oldalára felszerelt rozsdásodó parabola antennát. Ez nem csak a ház vagy a lakás látképét rontja le, hanem az antenna élettartamának csökkenésével is fog járni. A műholdvevő antenna kiválasztásánál figyelembe kell venni annak várható élettartamát, tömegét, szélterhelhetőségét, szerelhetőségét is. Mivel a parabola antennákat alapvetően a háztetőre vagy kültérre szükséges elhelyezni, így az ki van téve az elemeknek. Mivel a parabola antennát a szél nagy felületen éri, így az könnyebben tud mozogni, valamint a súlyterhelése is megnövekszik. Ezen okból az antenna felfogatására szánt antenna konzol valamint megfelelő rögzítő felület megválasztása nagyon fontos. Az antennának stabilan és elmozdulás nélkül kell pozícióban állnia erős szélben és viharban is. A mai korszerű parabola antennák jellemzően horganyzott acélból vagy felületi réteggel (pl.: műanyag) ellátott vasból vagy alumíniumból készülnek.

Parabola antenna kiválasztása

Amikor a parabola antenna méretéről beszélünk, akkor alapvetően az antenna átmérőjét értjük ezalatt, amelyet általában centiméterben adnak meg. Minél nagyobb az antenna átmérője, annál több jelet képes befogni. Más szóhasználattal élve minél nagyobb az antenna, annál inkább képes lesz a gyenge jeleket is befogni és egy pontra (az LNB fejhez) irányítani. A parabola antenna méretének kiválasztásának első fázisa, hogy meghatározzuk hogy melyik műholdat szeretnénk fogni vele. Minden műholdnak van egy besugárzott területe. A besugárzott terület központjában jellemzően 50dBW-ot meghaladó jelerősség mérhető, míg a besugárzott terület széleihez közeledve pedig ennél kisebbel találkozunk. Míg 50dBW-ot meghaladó jelerősség esetén elegendő az 50-60cm-es antenna tükör, addig 45dBW esetén már ajánlott a 100cm átmérőjű parabola antenna. Az antenna méretének kiválasztásánál mindig ráhagyással célszerű meghatározni az átmérőt, mivel az időjárási jelenségek (felhősödés, vihar, hó) csökkentik a jel erősséget.

A műholdak helyzetének meghatározása, avagy merre nézzen a parabola antenna?

Az egyes műholdak helyzetéről valamint azok fő sugárzási területéről az alábbi oldalak nyújtanak információkat: 

https://www.lyngsat-maps.com/

https://www.lyngsat.com/

https://www.satbeams.com/

Ezeken az oldalakon megtalálhatjuk akár az egyes műholdak vételéhez javasolt antenna méretet illetve az műholdakról szóló pontos információkat. A ww.lyngsat.com számos eszközt és forrást is kínál a felhasználók számára, többek között műholdas nyomvonaltérképeket, vevőkészülék-összeállítási útmutatókat, valamint a műholdas iparral kapcsolatos híreket és elemzéseket. Az oldalon lehetőség van különböző kritériumok alapján keresni és szűrni a műholdas sugárzású TV és rádiók adók között, mint például nyelv, műfaj, ország és műhold megnevezése. Összességében a Lyngsat.com alapvető forrás mindazok számára, akiket érdekel a műholdas technológia és az általa lehetővé tett televíziós és rádiós csatornák. Átfogó adataival, hatékony keresőeszközeivel és a források széles skálájával felbecsülhetetlen értékű eszköz mindazok számára, akik a műholdas televíziózás és rádiózás világát szeretnék felfedezni.

Az Astra műholdra a parabola antenna beállítása Magyarországon meglehetősen egyszerű folyamat. Az Astra 19.2 műholdas jel magyarországi vételéhez a műholdas antennát délkelet felé kell irányítani, a keleti hosszúság 19,2 fokának általános irányába. A pontos szög és irány az Ön magyarországi helyzetétől függően némileg változhat. A pontos szög és irány meghatározásához használhat egy parabolaantenna-irányítási kalkulátort vagy a https://www.dishpointer.com/ oldalt, hogy meghatározhassa a pontos szöget és irányt az Ön konkrét helyére. Az optimális jelfogás érdekében fontos, hogy a parabola az Astra 19.2 műhold irányába tiszta és akadálytalan kilátást biztosítson az égboltra. Ezekkel a lépésekkel sikeresen felállíthatja parabola antennáját Magyarországon és élvezheti a televíziós csatornák széles választékát.

Parabola antenna oldalfalra rögzítve

A műholdvevő LNB fej

A műholdas televíziózás esetében a megfelelő LNB (low-noise block downconverter) kiválasztása kulcsfontosságú az optimális jelvétel és képminőség biztosítása érdekében. Számos különböző típusú LNB áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga egyedi jellemzői és előnyei.

Egy kimenetű Single LNB fej

Az egy kimenetes LNB-k a rendelkezésre álló LNB-k legalapvetőbb típusa. Úgy tervezték őket, hogy egyetlen kimenetet biztosítsanak, így ideálisak az egyszerű, egyetlen vevőegységgel rendelkező műholdas televíziós beállításokhoz. Ha csak egy vevőegységet kell csatlakoztatnia a parabolaantennához, akkor az egy kimeneti LNB a legjobb megoldás.

Kettős kimenetű Dual LNB fej

Ha két vevőt kell egyetlen parabolaantennához csatlakoztatnia, akkor a kettős kimeneti LNB a megfelelő megoldás. Ez az LNB-típus két kimeneti porttal rendelkezik, így két vevőegységet csatlakoztathat multiswitch vagy további LNB-k nélkül. A kettős kimeneti LNB-k költséghatékony megoldást jelentenek a több TV-vel rendelkező háztartások számára. Kettős kimenetű LNB esetén 2 különálló kábelezést kell eljuttatnia a végpontig. 

Négy kimenetű Quad LNB fej

A négy kimeneti LNB-k hasonlóak a két kimeneti LNB-khez, de kettő helyett négy kimeneti porttal rendelkeznek. Ezáltal ideálisak nagyobb háztartásokban vagy kereskedelmi célú berendezésekben, ahol több vevőt kell egyetlen parabolaantennához csatlakoztatni. A négy kimeneti porttal a négy kimeneti LNB akár négy vevőt is támogathat multiswitch vagy további LNB-k nélkül. Négy kimenetű LNB esetén 4 különálló kábelezést kell eljuttatnia a végpontig.

Nyolc kimenetű Octo LNB fej

A nyolc kimenetű Octo LNB-ket még nagyobb háztartások vagy kereskedelmi létesítmények számára tervezték. A nyolc kimeneti porttal rendelkező octo kimeneti LNB akár nyolc vevőt is támogathat multiswitch vagy további LNB-k nélkül. Ha nagyszámú tévét kell csatlakoztatnia a parabolaantennához, akkor az octo LNB a legjobb választás. Nyolc kimenetű LNB esetén 8 különálló kábelezést kell eljuttatnia a végpontig.

Quatro LNB fej

A quatro LNB nem összetévesztendő a 4 kimenetű LNB fejjel. A quatro LNB fejeknél külön kivezetés van az alsó és felső sávok mindét polarizációjának. Ezeket az LNB fejeket multiswitchekhez és kábeltévé központokhoz használják. Otthoni felhasználásra jellemzően nem használják.

Monoblock LNB fej

A monoblock LNB fej nem más, mint két vagy több LNB fej egybeépítve bizonyos szögeltolással, annak érdekében hogy egy parabola antennával több műhold jeleit is lehessen venni. A monoblock LNB fej haszálatánál figyelemmel kell lenni a parabola tükör minimális átmérőjére, amely jellemzően minimum 80 cm. 

Optikai LNB fej

Az optikai LNB fejen nem a szokásos koax antenna csatlakozó került elhelyezésre, hanem optikai csatlakozó. Ez akkor fontos, ha 80-100 méternél több kábelezésre lenne szükség az LNB fejtől a vevő egységig. Ilyenkor ugyanis a normál koax kábelen akkora jelveszteség lépne fel, amely nem biztosítaná a megfelelő jelszintet a végpontban. Optikai LNB fej választásánál figyelemmel kell lenni, hogy a fogadó oldalon is optikai antenna bemenetre van szükség. Szerelése külön szakértelmet és felszereltséget igényel. 

Kínálatunkban itt találja a műholdvevő LNB fejeket

Összefoglalva, a megfelelő LNB kiválasztása attól függ, hogy hány vevőt kell csatlakoztatnia, hány műholdról kell jeleket fogadnia, és milyen típusú polarizációt és frekvenciasávokat használ a parabolaantenna, valamint hogy milyen távolra kell elvinni a jelet. A rendelkezésre álló különböző LNB-típusok, valamint egyedi jellemzőik és előnyeik megértésével kiválaszthatja az Ön egyedi igényeinek megfelelő LNB-t, és biztosíthatja az optimális jelfogást és képminőséget. Amennyiben nem biztos abban, hogy Önnek milyen LNB fejre van szüksége, úgy keressen minket bizalommal!

Műholdvevő antenna egy lakóház oldalán

A diplexer (jelközösítő), splitter (elosztó) és multiswitch feladata

A diplexerek, splitterek és a multiswitchek a televíziós elosztórendszerek két fontos eleme, különösen olyan helyzetekben, amikor több műholdvevő set-top bokszot kell egyetlen parabolaantennához vagy antennához csatlakoztatni. Mindkét eszköz kulcsszerepet játszik annak biztosításában, hogy a jelek egyenletesen és hatékonyan jussanak el az összes csatlakoztatott vevőegységhez.

Tekintse meg diplexer, splitter és multiswitch kínálatunk

Antenna diplexer, antenna közösítő, antenna jel közösítő

Az antenna diplexer olyan eszközök, amelyre kettő antennát lehet csatlakoztatni (pl.: földi sugárzású DVB-T és műholdas DVB-S) és ezek jeleit egy kimenetre egyesíti. 

Antenna splitter, antenna elosztó, antenna jel elosztó

Az antenna elosztó egy bemenettel rendelkezik, ahová az antennát csatlakoztatjuk, és 2 vagy több kimenettel, amely végekre a TV készülékünket vagy set-top bokszunkat csatlakoztatjuk. Az antenna splitter típusától függően vannak olyanok, amelyek csak DVB-T vagy DAB jelek osztására alkalmasak. Ezek jellemzően 5-1000Mhz frekvencia tartományban képesek jelet szétosztani. Vannak kifejezetten műholdas antennákhoz való elosztók, amelyek jellemzője hogy 5-2400Mhz tartományban képesek osztani a jelet és az összes kimeneti oldalról képesek átereszteni a DC feszültséget az antenna felé. 

Multiswitch, multikapcsoló

A multiswitch olyan eszközök, amely lehetővé teszi, hogy több set-top box vagy TV csatlakoztatható legyen 1 vagy több (műholdvevő  vagy földi) antennához úgy, hogy minden végponton egymástól függetlenül nézhető legyen mindegyik (műholdvevő) antenna összes csatornája. A multikapcsolókat gyakran használják kereskedelmi vagy lakóépületekben, ahol több műholdvevőre van szükség.

Antenna kábel kiválasztása műholdvételhez

A TV és műholdas vételtechnikában a 75 ohm-os antennakábeleket használjuk. Az egyes kábeleket úgy érdemes összehasonlítani, hogy azonos frekvencián (pl.: 800Mhz-en) milyen csillapítási értékkel rendelkezik. Minél kisebb a csillapítási érték, annál jobb a kábel jelátvitele, annál kisebb jelveszteség lesz a kábelen. A csillapítási értéket 100 méter kábelre szokták megadni és 3dB-kénti csillapítás a rádiófrekvenciás teljesítmény felezését  jelenti. Tehát 6dB csillapítás esetén már csak az eredeti teljesítmény negyede jelenik meg a kábel végén. 80-100 méteren túlra jellemzően már nem RF koax kábelen érdemes vinni a jelet, hanem optikán. Ha ennek megoldása túl drága vagy műszakilag bonyolult lenne, úgy alternatívát jelenhet még az antenna jelerősítő használata.

Mérőműszerek műholdas antenna beállításhoz

Ha szeretnénk egy erre a feladatra kialakított eszközt vásárolni, akkor manapság rengeteg kedvező árú és precíz mérőműszer érhető el. Kínálatunkból számos parabola antenna beállító műszer közül válogathat, attól függően, hogy Ön otthoni felhasználásra szeretné azt használni vagy professzionális telepítőként kívánja használni azokat.

Az olyan műholdas TV-beállító eszközök, mint például az XFinder3 és a TSC1270, olyan eszközök, amelyeket arra terveztek, hogy segítsenek a felhasználóknak pontosan beállítani a parabolaantennát az optimális jelfogás érdekében.

Az XFinder3 egy kézi műholdas mérőeszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a műholdas jelerősség mérését. A műszer hang- és vizuális jelzésekkel segíti a felhasználókat a parabola beállításának finomhangolásában.

A TSC1270 egy digitális műholdkereső, amely könnyen olvasható LCD-képernyővel és beépített iránytűvel rendelkezik, hogy a felhasználók pontosan meghatározhassák a műholdas jel irányát.

Egyedi telepítéshez vagy professzionális célra? TV antenna beállító műszereinket itt találhatja

Mindkét eszköz hasznos mind a szakemberek, mind a műholdas TV-t telepítő otthoni felhasználók számára, mivel segíthetnek biztosítani, hogy a parabolaantenna megfelelően legyen beállítva, és a lehető legjobb jelet kapja a kiváló minőségű TV-nézéshez. Ezenkívül számos műholdvevő és set-top box beépített jelmérőt és diagnosztikai eszközt is tartalmaz, amelyek segítenek a felhasználóknak a jelproblémák elhárításában és a tévénézési élmény optimalizálásában.

A kemény telepítési munkát követően már kényelmesen nézheti a kedvenc műholdas csatornáit

Műholdvevő beltéri egység

Elértünk tehát a műholdvevő (DVB-S) képes set-top boksz egységekig, amely berendezés akkor szükséges, ha TV készülékünkben nincs beépített DVB-S tuner. Ilyenkor a műholdvevő beltéri egységet csatlakoztatjuk a TV antenna bemenetére és a beltéri egységen kezeljük a műholdas csatornákat. Léteznek egy tuneres és több tuneres vevők. Az utóbbiakra több TV-t is lehet csatlakoztatni és az egyes antenna tunereken önállóan lehet állítani a csatornákat. Léteznek úgynevezett combo set-top box-ok, amelyek különböző tunerekkel (DVB-S/S2,  DVB-T/T2, DVB-C) vannak ellátva. Így egyaránt csatlakoztathatók műholdas, földi és kábel TV-s jelek is a készülékre. Set-top box kínálatunkban vannak olyanok, amelyekhez pendrive-t vagy merevlemezt lehet csatlakoztatni, linuxos és androidos operációs rendszerrel ellátott készülékek. Számos márkától számos típus elérhető kínálatunkban!

Válassza ki az Önnek megfelelő set-top box egységet ezen a linken

A műholdas TV-antennák és LNB-fejek előnyei

Összefoglalva, a műholdas TV-antennák és az LNB-fejek a műholdas televíziós rendszerek alapvető alkotóelemei. Ezen eszközök használatával a csatornák szélesebb köréhez férhet hozzá, és jobb jelminőséget élvezhet. Ha műholdas TV-rendszer felállítását fontolgatja, fontos, hogy a lehető legjobb nézési élmény biztosítása érdekében kiváló minőségű alkatrészeket válasszon.

A műholdas televíziózás olyan típusú televíziós műsorszolgáltatás, amelyet a Föld körül keringő műholdon keresztül juttatnak el a nézőkhöz. A műholdas televíziózás vételéhez a nézőknek otthonukban parabolaantennát és műholdvevő beltéri egységet kell használniuk, amely a műholdról érkező jeleket fogadja és televíziós jellé alakítja át, amelyet a televízió készüléken lehet nézni. A műholdas televíziózás jellemzően a programlehetőségek széles skáláját kínálja, beleértve a híreket, sportot, filmeket és tévéműsorokat, és bárhonnan elérhető, ahonnan tiszta kilátás nyílik az égboltra. Bár a műholdas televíziózás gyakran drágább, mint a kábeles vagy a streaming-szolgáltatások, ismert a kiváló minőségű kép- és hangminőségéről, valamint arról, hogy olyan távoli vagy vidéki területeken is képes lefedettséget biztosítani, ahol a televíziós szolgáltatás más formái nem feltétlenül állnak rendelkezésre.

Műholdas rendszer kiépítésével és parabola antenna beállításával kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal! Szakembereink készséggel adnak tanácsot és segítenek kiválasztani az Önnek szükséges eszközöket.

« Így válasszuk ki a legjobb elektromos hűtőtáskát – Motorola XT185 PMR rádió »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2023. február 21. kedd 16:06
Kategória:
Antenna
Címkék: