Milyen koax kábel típusok közül választhatunk?

Adatátviteli eszközökkel nap mint nap találkozunk, használjuk őket, hiszen ezeken keresztül továbbítódik az információ, a jel, ez köt össze két eszközt, ez az átviteli közeg. Gondoljunk csak például a kábeltévé-adásra vagy telefonunk bluetooth-jára. Az adatátviteli eszközök teszik lehetővé a gépek közötti kommunikációt, információáramlást, adatcserét és akár erőforrás megosztást is.

A videó-, hang- és egyéb adatátvitel minőségi közegeként sokszor koax kábellel találkozunk, mely mely adó-vevő antennákhoz, kábeltelevízióhoz, set-top-boxokhoz történő csatlakoztatása talán a legismertebb megoldás. Ez a kábeltípus a tévé készülékekkel együtt elterjedt a felhasználók körében, de ennél sokkal több mindenre is alkalmas. Megbízhatósága és hatékonysága okán közkedvelt eszköze a jeltovábbításnak internethasználatkor is. Nézzük meg közelebbről, hogy miben lehetnek segítségünkre az ún. koaxális kábel különböző típusai!

Tekintse meg az alábbi linken koaxiális antenna kábel kínálatunk!

Adatátvitel koax kábellel

Ha adatátvitelről van szó, akkor két nagy csoportot említhetünk az átvitel szerint: vezetékes és vezeték nélkülieket. Lehet, hogy nem tudatosítjuk, de ezek az eszközök átszövik modern mindennapjainkat, hogy kényelmesebben, könnyebben haladjon a kommunikáció, stabil internetkapcsolattal rendelkezzen otthonunk és tökéletes hangzású és képű családi mozizással telhessen a szombat délután.

Vezetékes adatátvitel esetén 3 kábeltípusról beszélhetünk:

1.   Csavart érpár (UTP és STP)

Az UTP – árnyékolatlan csavart vagy sodrott érpár -, ami a csavarása szerint más-más funkciót lát el, hangminőség átvitelt (pl. telefonvonalak), de akár 4-100 vagy több Mbit/s sebességű átvitelre is képes.

Az STP – árnyékolt csavart vagy sodrott érpár -, ez is két szigetelt sodrott érpárt jelent, de már árnyékoló fémszövettel ellátva.

2.   Koaxiális kábelek

Fő típusai az alap- és szélessávú, előbbi a beszédsáv (kb. 100 Mbit/s – 1000 méteren belül), ez digitális jelátvitelre alkalmas, utóbbi pedig a televíziós és analóg jelátvitelre (kb. 300–450 MHz-es jelátvitel, – 2 db frekvencián (adó és vevő sáv)). Felépítését tekintve áll egy vezető drótból, az azt körülölelő szigetelésből, az árnyékolásból és a külső szigetelésből.

3.   Üvegszálas kábelek

Ezeknek a működési elve a fénysugár teljes visszaverődésén alapul, a telekommunikációban előszeretettel használják adattovábbítási hatékonysága miatt.

Vezeték nélküli adatátviteli lehetőségek:

1. Infravörös

Ez az átvitel például a PC egér, billentyűzet, vezeték nélküli rendszerbe illesztését teszi lehetővé.

2. Lézer átvitel

Ez egy rövid távolságra alkalmas, nagy sávszélességű adatátviteli mód, amit kiváló adatbiztonsága miatt szoktak alkalmazni.

3. Rádióhullám

Nagy távolságú átvitelre alkalmas, a jel továbbítása további átjátszók telepítésével könnyedén megoldható. A frekvencia kiosztása állami hatáskör.

4. Szórt spektrumú sugárzás

Kisebb távolságokra alkalmas – kb. 1 kilométeren belül -, ezért lokális hálózati megoldás.

5. Műholdas átvitel

Nagy előnye, hogy nagy távolságra képes sugározni, a műholdon lévő transzponderek a felküldött mikrohullámú jeleket egy másik frekvencián felerősítve sugározzák vissza.

6. Bluetooth

Talán ezt tudatosítjuk a legjobban a hétköznapi életünkben, hiszen a számítógépek, mobiltelefonok (pl. telefonkihangosítók, hangszórók) és egyéb készülékek között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot a segítségével.

Többféle koax kábel típus létezik

Mi az a koax kábel?

A koaxiális kábel a híradástechnikában használt olyan vezetéktípus, ami egy belső vezető érből, dielektrikumból, fémhálóból és külső szigetelésből áll. A fémháló szerepe az elektromos árnyékolás, azaz a belső éren továbbított jel megóvása a külső zavaroktól. Elsősorban rádiófrekvenciás jelek továbbítására használják.” – Wikipedia

Már 1880-ban szabadalmazásra került, ami Oliver Heaviside angol villamosmérnök nevéhez fűződik. Eredeti neve a ko-axiális azt jelenti, hogy ‘közös tengelyű’, ami csőszerű összetételére utal. A legelterjedtebb koax kábel típus a 75 ohm impedenciájú, amit a földfelszíni rádió- és televízióantennákhoz, műholdvevő antennákhoz és kábeltelevízió-hálózatokhoz használnak.

Az ALG típusú kábelek az USA katonai szabványnak megfelelően készülnek, polgári, de katonai célokra egyaránt használják – a teljes nagyfrekvenciás tartományban. Belső terekben és ipari területeken védőcsőbe, kábelcsatornába, nagyfrekvenciás jelek és teljesítmények átvitelére alkalmazzák.

A koax kábel típusok és a vezetékek felépítése

Miből épül fel egy koax kábel?

  1. Belső ér: Ez a vezető lehet sodrott vagy tömör vezeték, a legtöbb esetben rézből készül, akkor ha nagy a mechanikai kitettsége a kábelnek, érdemes réz bevonatú acél belső vezetőt alkalmazni, így ellenállóbb lesz.
  2. Szigetelés: Ehhez a réteghez a leggyakrabban különböző típusú műanyagokat használnak, de előfordul hézagos szigetelés is, ahol a lyukak helyén a levegő a szigetelőanyag.
  3. Árnyékoló réteg: Erre célra általában fonott rezet használnak, ami rugalmas, így az árnyékolás nem gyengül, ha a kábelt meghajlítjuk.
  4. Burkolat: A borítóréteg általában PVC-anyag.

Mi a koax kábel magyar szabványnak megfelelő felépítése?

A belső vezető anyagára vonatkozóan: tömör réz, rézbevonatú acél vagy alumínium a szabványos, a szigetelőanyagra nincs előírás.

A külső vezető árnyékolásra megengedő a rendelkezés, lehet szövött réz, réz vagy alumínium szalag, réz vagy alumínium cső, fém- vagy fémezett fólia szövött rétegekkel kiegészítve. A köpenynek, a külső borításnak műanyagnak kell lennie.

Milyen típusai vannak a koax kábelnek?

Alapsávú koaxiális kábel

Ezt a típust használták régebben a számítógépes lokális hálózatban, illetve a távbeszélőberendezésekben – nagytávolságú átvitelre. A sávszélesség a kábél hosszától függ, ami azt jelenti, hogy például az 1000 méternél kisebb távolságon 10 Mbit/s-os átviteli sebesség kivitelezhető. Régebben előszeretettel használták Ethernet hálózatokban.

Szélessávú koaxiális kábel

Ez a kábeltévézés kábelein keresztül analóg jelátvitelre képes, ez akár 100 km-es távolságra is stabil, kevésbé kritikus, mint a digitális, sőt, 300-450 MHz-es átvitelre is alkalmas. Az alapsávú és a szélessávú technika közötti az egyik legfontosabb különbség az, hogy a szélessávú rendszerekben analóg erősítőkre lesz szükség.

A koax kábel típusok különböző kiszerelésben is kaphatók

Melyik koax kábel típust válasszuk?

Milyen a jó koax kábel?

Olyan, ami a jelet nem torzítja, hanem segíti a gyors, zavartalan továbbjutást, emellett fontos, hogy minőségi alapanyagokból készüljön (pl. réz vezető, hatékony szigetelés és árnyékolás), ami a hosszú távú használatot is eredményezi majd. A megbízhatóság, a küllem, az optimális illeszkedés és a törésmentesség is fontos kritériumok.

Ha minőségi kábelt vásárolunk például a hangrendszerhez, akkor a térhatás pontosabb és nagyobb lesz, az énekhang nem csúszik el, a dinamika és a basszus is részletgazdaggá válik, összességében tehát minőségibb élményben lesz részünk.

Vásárlás előtt válasszuk ki a megfelelő csillapítású és hullámellenállású kábelt. Mit kell figyelnünk?

A csillapítás a jelerősség vesztést jelenti, így a legoptimálisabb, ha annak értéke minél kisebb. Ha a hullámellenállás nem megfelelő, akkor felhasználóként “szellemképes” adást láthatunk például a tévénkben, figyeljünk oda, mert ezt okozhatja a használatból eredő kábeltörés vagy hajlás is. 

Mi mindenre használhatjuk a koax kábelt különböző típusait?

A hétköznapokban a videó- és hangátvitel, internetkapcsolat jeleinek átvitelére és a HD tévékhez is használhatunk koax kábeleket. Fontos, hogy a megfelelő jelminőség és a kábel tartóssága miatt is a célunkhoz megfelelő típust válasszuk ki. Ehhez gondoljuk végig, hogy:

  • milyen jeltípust kell elvezetnünk,
  • kültéren vagy beltéren alkalmazzuk-e majd a kábelt,
  • és hogy milyen távolságot kell áthidalnunk vele,
  • illetve milyen vastagság lesz az ideális.

Tipp: a DND kínálatában kapható RF koax kábelek komplett tekercsként vagy akár méretre vágva is megvásárolhatók. Tekercsenként 100 méteres, 250 méteres és akár 500 méteres kivitelben is elérhetők. Nézzen szét kínálatunkban, és gondoskodjon a tökéletes jelminőségről!

Tekintse meg az alábbi linken koaxiális antenna kábel kínálatunk!

Bár már korábban is igen fontos volt a minőségi adatátvitel, de a technika folyamatos fejlődésével egyre több digitális információt kell eljuttatni két eszköz között.

A széleskörűen használható koax kábelek megbízható és hatékony jeltovábbítók, legyen szó tévéről vagy internetről, ha alaposan odafigyelünk az optimális paraméterű kábel kiválasztására, akkor magas szintű felhasználói élményben lesz részünk.

A DND Telecom széles, minőségi kínálatából kényelmesen és könnyedén kiválaszthatjuk a megfelelő koax kábelt!

« Hogyan válasszuk ki a legjobb set-top boxot a tv-hez? – Antenna típusok és felhasználási lehetőségeik »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2022. február 8. kedd 15:58
Kategória:
Antenna
Címkék:
,