Antenna kábel

további kategóriái

A legismertebb felhasználási módja az antenna kábeleknek vagy másnéven koax kábeleknek az antenna, parabola vagy akár a kábel TV jeleinek elvezetése az adott TV készülékhez. A televízióantennákhoz, kábeltelevízió-hálózatokhoz, videóátvitelhez elsősorban 75 ohm impedanciájú kábelt használnak, míg a vezeték nélküli adatátvitelhez, adóantennákhoz, adó-vevő eszközökhöz általában az 50 ohmos kivitelt lehet alkalmazni.


Egy jó minőségű, ideális antenna kábel esetében a vezeték körül elhelyezkedő fém tárgyak nem okoznak teljesítményveszteséget, valamint a külső elektromágneses zajok sem zavarják a jelet. Éppen ezért szinte bármilyen környezetben, egyszerűen és jól használhatóak ezek a vezetéktípusok.

Antenna kábelek típusai kínálatunkban

Az antenna kábeleknek három fontos típusát lehet elkülöníteni kínálatunkban. Az első az 50 ohmos koax kábelek, melyet amatőr rádiózáshoz, adó-vevő berendezés és aok antennái között szoktak használni. A második a 75 ohmos koax kábel, amit analóg TV (antenna) és videó jelátvitelre használnak, de ilyen kábelen működnek az AHD-s kamerák jelátvitele is a kamera rögzítőkig. Léteznek WiFi antenna kábelek is, melyeket a WiFi antenna és wifi eszköz közötti összekötésére alkalmaznak.

50 ohmos antenna kábelek

Az 50 ohmos antennakábelek között az RG-174, RG-58, H-155, H-500 vagy H-1000 kábelek a leginkább közkedvelt típusok. Ezen jelzések minden esetben egy-egy gyártó termékelnevezései, amelyek már annyira bekerültek a köztudatba, hogy azóta más egyártók is ezt a típus elnevezést használják. Előfordulnak természetesen olyan gyártók (kínálatunkban az SSB, Draka) amely saját jelölést használ, de az ő kábelei is megfeleltethetők a fenti jelöléseknek. Az egyes kábelek eltérő külső átmérővel, hajlítási sugárral és csatlakozóval szerelhetők. Csillapításuk a felsorolás sorrendjében egyre kedvezőbb, vagyis kisebb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 100 méter kábelhosszon kisebb jelveszteséggel kell kalkulálni. Ehhez természtesen megfelelő minőségű csatlakozók használatára is elengedhetetlen.

75 ohmos antenna kábelek

A 75 ohmos antenna kábelek jellemzően egyirányú kommunikációhoz, vagyis TV-hez, DVB-T antennához, kábel TV vételére, SAT műholdas adás vételére szolgálnak a berendezés és az antenna között. Ide tartoznak még az analóg rendszerű videójelek továbbítása is, mint például az AHD, HD-TVI, HD-CVI és PAL rendszerű jelátvitel. Ezek az antenna kábelek tehát széles frekvenciatartományban teszik lehetővé a jelátvitelt, így képes biztosítani a csúcsminőségű képet és hangot az adott TV készülékre.

WiFi antenna kábelek

A különböző WiFi-s eszközök csatlakozása és az antenna csatlakozása eltérhet, éppen ezért van szükség különböző csatlakozókkal szerelt kábel átalakítókra, melyek biztosítani tudják az ideális jelátvitelt. Ezek jellemzően előre gyártott kábelek, mivel a csatlakozók miniatur mivolta miatt kézzel már csak alig-alig szerelhetők.

Koax kábelek felépítése és jellemzői

A koax kábelek felépítését tekintve 4 külön részre bonthatók.


Árnyékoló réteg

Leggyakrabban a fonott réz árnyékolás alkalmazása jellemző, melynek hatalmas előnye, hogy könnyen hajlítható anélkül, hogy bármilyen károsodást okozna.


Szigetelés

A szigetelés során több fajta változat is megkülönböztethető:

  • Politetrafluoretilén
  • Polipropilén
  • Polietilén

Valamint ismert még az úgynevezett félig hézagos szigetelés is.


Belső ér

A belső ér lehet sodrott vagy tömör, mely elsősorban rézből készül a jó vezetőképesség miatt. Fontos, hogy ha az átlagosnál nagyobb mechanikai igénybevételnek lesz kitéve az adott vezeték, akkor javasolt belső vezetőként réz bevonatú acélt választani, ugyanis az acél még a réznél is jobb mechanikai paraméterekkel bír.


Burkolat

A koax kábelek bevonata általában lágy PVC-ből készül, mert ennek az anyagnak legjobb az összetétele mind kémiailag, mind tartósságát tekintve.


Böngéssze végig antenna kábel kínálatunkat, és ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, ha szakértők segítségére van szüksége!