11 kérdés hűtőláda vásárlás előtt

Tavasztól őszig sokan készülnek arra, hogy minél több időt töltsenek a szabadban, legyen szó piknikezésről, kempingezésről, vízparti tevékenységekről vagy utazásról. A naptej és a strandtörülköző mellett pedig egy dolog, amit érdemes magával vinnie: az a hűtőtáska. A hűtőtáskával hűvösen tarthatja ételeit és italait a kirándulás ideje alatt.

Hűtőszekrények vs. hűtőtáskák: vásárlás előtt fontos megnézni a kínálatot és eldönteni, hogy puha oldalú vagy kemény falú, esetleg hordozható vagy nagyobb méretű, nem mozgatható típusra lenne szükség.

Megnézem itt az elektromos hűtőtáskákat!

Általánosságban elmondható, hogy a puha oldalú hűtőket a hordozhatóság és a könnyű tárolhatóság érdekében tervezték, míg kemény oldalú társaikat a tartósság, a kapacitás és a jobb általános jégtartás érdekében. Míg a puha oldalú hűtőtáskák gyakran készülnek olyan szövetekből, mint a nejlon, a poliészter és a vynil, addig a kemény oldalú hűtőtáskák műanyagból készülnek.

A kemény borítású/oldalú hűtők jellemzően nagyobbak, sérthetetlenebbek és jobban szigetelik az ételt, mint a puha oldalú hűtők. Ráadásul még többfunkciósak is, ha ülőalkalmatosságként használod őket.

Dometic hűtőládákkal bárhol és bármikor

Mindig igényeinknek és a választott tevékenységnek megfelelő méretben gondolkozzunk, így kiválasztva a megfelelő méretet. Fontos átgondolni előre, hogy mekkora mennyiségű ételt, italt szeretnénk benne tárolni és hűteni. Valamint a mobilitás, azaz mozgathatóság és elhelyezés kérdése is fő szempont.

A következő 11 kérdés figyelembe vételével az egyéni igényeinek és preferenciáinak legmegfelelőbb döntést tudja majd hozni:

1, Hűtőtechnológiák – miből lehet választani?

Háromféle hűtőtechnológia létezik: abszorpciós, kompresszoros és termoelektromos hűtés. Mindegyik technológia más-más előnyt kínál, amely miatt különböző körülményekhez ajánljuk őket. Az egyes technológiák fő jellemzői:

Abszorpciós:
– a gázüzemű hűtőrendszerrel nyugodtan maga mögött hagyhatja a civilizációt
– hangtalan működés
– a hűtőteljesítmény a környezeti hőmérséklettől függ
– kényelmes, háromirányú áramellátás: 12 V DC, 230 V AC és gázüzemű működés

Termoelektromos:
– alacsony beszerzési költség
– könnyű
– megfelelően működik ferde helyzetben is
– jellemzően erősen függ a környezeti hőmérséklettől, azonban a Dometic egyes termoelektromos modelljeinek páratlan hűtőteljesítménye legyőzi ezt az akadályt
– 12/24 V DC, 230 V AC üzemeltetés lehetséges

Kompresszoros:
– kiváló hűtés extrém környezeti hőmérséklet esetén is
– a nagy hűtőteljesítmény lehetővé teszi a hűtést és mélyhűtést
– alacsony áramfelvétel
– megfelelően működik ferde helyzetben is
– napelemes használatra alkalmas
– beépített akkumulátorvédelem
– 12/24 V DC, 110 – 230 V AC üzemeltetés lehetséges

2, Hűtés és fagyasztás meleg éghajlaton?

Fontos azt is figyelembe venni, hogy milyen időjárási körülmények között szeretné használni hordozható hűtőládáját.

A termoelektromos és abszorpciós hűtőládák 18–30°C közötti környezeti hőmérséklet esetén hűtenek megfelelően. Tehát más megoldásban kell gondolkodnia, ha olyan régióba utazik, ahol a hőmérséklet elérheti, vagy akár meg is haladhatja a +30°C-ot.

Ezért az ilyen forró régiókban a kompresszoros hűtőládák használatát javasoljuk. Ahogy az alábbi táblázatban is látható, a hűtőteljesítményük olyan erőteljes, hogy akár fagyasztani is képesek még a legmelegebb környezeti hőmérséklet mellett is.

Hűtőtechnológia Külső hőmérséklet Elért belső hőmérséklet
Termoelektromos 40°C 22°C–10°C (típustól függően)
Abszorpciós 40°C 20°C–10°C (típustól függően)
Kompresszoros 40°C Előzetesen beállítható hőmérséklet a tartományon belül: 10°C-tól –22°C-ig (típustól függően)

3, Mekkora legyen a hűtőláda?

Először is vegyük figyelembe a járműben a tárolásra alkalmas helyet. Ezután gondoljuk végig, hogy egyszerre hányan szeretnék használni a hűtőládát. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy mennyi ideig szeretnénk teljesen függetlenek maradni a boltoktól és szeretnénk-e a civilizációtól távoli helyekre is utazni. Végül gondoljunk arra is, hogy a nagyobb hűtőládáknak több energiára van szükségük. Bármilyen körülményhez kínálunk megfelelő méretet.

A különböző hűtőtechnológiák szerint a következő méretek kaphatók a Dometic kínálatában:

– Abszorpciós: 31 l – 40 l
– Termoelektromos: 8 l – 37 l
– Kompresszoros: 10,5 l – 88 l

Dometic hűtőládákkal biztos siker a kertiparti

4, Milyen energiaforrásokat szeretne használni?

Szabványos energiaforrások a Dometic hordozható hűtőládákhoz:

Energiaforrás  
Abszorpciós technológia 12 V / 230 V / gáz
Termoelektromos technológia 12 V / 24 V / 230 V
Kompresszoros technológia 12 V / 24 V / 110 V – 230 V

Az abszorpciós hűtőládák kiemelkedő kényelmet kínálnak, hiszen használhatók váltakozó áramú és egyenáramú forrásról, illetve gázzal is, amikor elhagyja a járművét! A kompresszoros hűtőládák pedig ideálisan működtethetők napenergiával is alacsony energiafogyasztásuk miatt. A napenergia olcsó és tiszta megoldás.

5, Hogyan kerülje el a jármű akkumulátorának lemerülését?

A kompresszoros hűtőládáinkba integrált akkumulátorvédelem révén megelőzheti az akkumulátor lemerülését. Amint a járműakkumulátor töltöttségi szintje elér egy előre beállított “leválasztási szintet”, azonnal megszűnik a hűtőszekrény áramellátása. Lehet, hogy kicsit felmelegszenek az italok, de legalább haza tud majd vezetni!

Mivel az abszorpciós hűtőládák gázzal és árammal is működnek, egyértelmű megoldást kínálnak arra, hogy megelőzzük a jármű akkumulátorának lemerülését. A termoelektromos készülékek egyes típusai (kiegészítő tartozékként is beszerezhető) feszültségfigyelővel is rendelkeznek, amely jelzi az alacsony feszültségi szintet, és automatikusan megszünteti az áramellátást az akkumulátor alacsony töltöttsége esetén. 

Az energiahatékonyság is fontos. Minden hálózati feszültségről működő hűtőláda energiahatékonysági besorolását törvény írja elő. Kompresszoros hűtőládáink hatékonysága új mérföldkőhöz ért: A Dometic CFX hűtőláda sorozata az első, amely megkapta az A++ minősítést. Termoelektromos  Dometic hűtőládáink pedig következetesen elérik akár az A+++ kategóriát is. Az abszorpciós hűtőládák energiahatékonysági besorolása nem kötelező, mivel többnyire gázműködtetésűek.

6, Zavarja a hűtőláda zajkibocsátása?

Annak függvényében, hogy hová szeretné helyezni a hűtőjét és mennyire érzékeny a zajra, a hűtőláda működési zajszintje fontos szempont lehet. A zajszint a hűtőláda hűtőtechnológiájától függ:

– Abszorpciós – abszolút csendes
– Kompresszoros – alkalmankénti, csendes működés
– Termoelektromos – folyamatos ventilátor zaj

7, Hosszú vagy rövid időn át fog utazni?

Ha hosszabb időn keresztül utazik, nagyon jó szolgálatot tehet a mélyhűtő funkció, amelynek köszönhetően az élelmiszerei tovább elállnak. A kompresszoros hűtőláda akár –22°C-ra is képes fagyasztani.

Rövidebb utakra, néhány napra vagy egy hétre egy abszorpciós hűtőláda is tökéletesen alkalmas. Egyes típusok esetén még jégkockát is tárolhat a hűtőszekrény párologtató rekeszében. Habár nem olyan nagy teljesítményű, mint egy kompresszoros készülék, az abszorpciós készülékek is lehűtik a tartalmukat.

A termoelektromos hűtőszekrény a hűtés helyet inkább hidegen tartja a tartalmát. A tartalmát előre le kell hűteni, mielőtt útnak indulna. Kevésbé megfelelő választás, ha több mint egy vagy két napra szeretne ráhagyatkozni.

8, Használná a hűtőládát járműtől távol?

A Dometic hűtőládáinak számos típusa alkalmas arra, hogy levigye a strandra vagy a járműtől távol piknikezzen vele. Erre a célra a könnyű hűtőládatípusainkat javasoljuk, amelyek – ideális esetben – hordszíjjal és/vagy erős fogantyúkkal rendelkeznek a kényelmes szállításhoz.

Ön bárhol is legyen, a folyamatos hűtőteljesítmény fenntartásához komoly előnyt jelent, ha egy abszorpciós hűtőláda gázzal is üzemeltethető. A hordozható hűtőládák minden típusa használható akkumulátorral a járműtől távol is. Vagy akár alkalmazhatja a hagyományos és olcsó megoldást is, a jégakkut.

Sőt, léteznek nem elektromos, passzív boxok is, amelyeket kifejezetten a “nem közművesített” helyeken való hűtéshez terveztek.

Dometic mobil hűtőmegoldás

9, Lehetséges a „passzív” hűtés áramforrás nélkül?

A „rotációs öntéssel készült” passzív hűtőládáink rendkívüli szigeteléssel és tartóssággal büszkélkedhetnek vastag kialakításuknak köszönhetően. A jeget akár 3–7 napig is képes megfagyva tartani a használat és a környezeti hőmérséklet függvényében! Lenyűgöző találmány. 

10, Egyidejű hűtés és fagyasztás?

A kompresszoros hűtőládák egyes típusai két egymástól független hűtőzónával rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az egyik zóna hűtéshez, és – ezzel egyidejűleg – a másik zóna pedig fagyasztáshoz használható. Ez egy kifejezetten hasznos funkció, mert így nem kell két hűtőegységet vásárolnia (és tárolnia).

11, Létezik olyan hűtőláda, ami képes melegíteni is?

Egyes hűtőládáink képesek a tartalmukat akár melegen, akár hidegen tartani. Bár nem a hűtött élelmiszerek melegítésére tervezték őket, azonban ha egy forró pitét helyez egy olyan ládába, amely képes 65°C-ra fűteni, akkor a nap folyamán később ugyanolyan melegen fogyasztani.

 

Ismerje meg a Dometic hűtéstechnikai termékeinket az alábbi linkeken:

https://www.dnd.hu/hutolada

https://www.dnd.hu/elektromos-hutotaska

https://www.dnd.hu/hutoszekreny-es-fagyasztoszekreny

« Hogyan kell engedélyeztetni a figyelmeztető jelzést? – Hogyan szerelhető be utólag ülésfűtés az autóba? »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2021. szeptember 15. szerda 13:42
Kategória:
Hűtőtáska
Címkék: