Antenna típusok és felhasználási lehetőségeik

Mi a közös a televízió- és rádióműsorszórásban, távközlésben, mobiltelefon hálózatokban vagy akár a műholdakban? Leginkább az, hogy az egyes antenna típusok nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne ezek és az általuk folytatott kommunikáció problémamentes működése.

Az antennák a fentebb említett eszközökön és megoldásokon túl a különféle jelek adásában, vételében és közvetítésében töltenek be kiemelten fontos szerepet. Ez a fajta továbbító szerep pedig nélkülözhetetlenné teszi őket számos élethelyzetben.

Bejegyzésünkben kiemelten foglalkozunk a különféle antenna típusokkal, azok hasznosítási lehetőségeivel, valamint az antenna választás gyakorlati tippjeivel.

Tekintse meg az alábbi linken antenna kínálatunk!

Antennák nélkül nehéz lenne az élet

Az antennák valamennyi rádióberendezés meghatározó alkotóelemének számítanak, ennek megfelelően a rádióhullámok sugárzására, illetve vételére alkalmas eszközök nélkül nehéz elképzelni sokfajta élethelyzetben a kommunikációt, a szórakozást, illetve az információátadást.

Jelentését és lényegét tekintve az antenna olyan elektromos berendezésnek számít, amely elektromos rezgések sugárzását, illetve felvételét szolgálja, segíti elő. A kialakítása történhet méretezett hosszúságú és alakú fémhuzalból, vagy alternatív lehetőségként rudakból is. Akár egy adott berendezésen belül elrejtve, vagy pedig a levegőben kifeszítve, amennyiben a zavartalan működés azt kívánja.

Számos antenna típus létezik

Dióhéjban az antennák történetéről

Az első antennák megépítése Heinrich Hertz német fizikus nevéhez köthető még 1888-ból. Ő volt az, aki a James Clerk Maxwell elektromágneses elméletében megjósolt hullámok létezését bizonyítani kívánva úttörő kísérletekbe fogott.

Ennek jegyében dipólusantennákat helyezett el parabolikus reflektorok fókuszpontjában egyrészt az adás, másrészt a vétel érdekében. Talán még nála is komolyabb áttörést ért el Guglielmo Marconi, aki 1895-től megkezdte a hosszú távú, vezeték nélküli távírásban használható antennák fejlesztését.

Munkássága nem maradt jutalom nélkül, hiszen Nobel-díjat kapott az antennák feltalálásában szerzett elévülhetetlen érdemeinek elismeréseként.

Milyen elven működnek az antennák?

Formától és mérettől függetlenül bármely antenna lehet vevő vagy adó. Szerkezetének fontos része tekercsből és kondenzátorból álló úgynevezett rezgőkör. Az antennák működésének lényege, hogy a két áramköri elem által külső energiaforrásból energiát vegyenek fel, amit aztán le is adnak a reciprocitás elve szerint.

Hol találkozhatunk antennákkal a mindennapi életben?

Például háztartási környezetben, a televízió vagy a rádió antennák különféle változataival. Ide sorolhatók a földfelszíni digitális tévéadások vételére alkalmas, továbbá a speciális parabola antennák. De szintén meg lehet emelni az autókon megtalálható antennákat is, a rádióadások elérésében betöltve fontos szerepet, az okoskészülékek, routerek antennáiról nem is beszélve.

A képen egy irányított yagi antenna látható

Antenna típusok a mindennapokban

Az alábbiakban a különféle antenna típusok sajátosságait mutatjuk be gyakorlati szempontból, kiemelve a felhasználási és hasznosítási lehetőségeiket.

Rövidhullámú antennák

A CB kifejezés „Citizens Band” rövidítéséből ered. Az 1945-ben bevezettek kategória rövid hatótávolságú, kétirányú típusnak számít, rendszerint polgári használat céljából. Általában a járművek tetejére szokás felszerelni, hogy jeleket tudjon küldeni és fogadni. Alternatívaként olyan hajókon vagy kempingben is funkcionálhatnak ezek az antennák, ahol nincs hozzáférés a mobilszolgáltatáshoz vagy az internethez.

A VHF a rádiófrekvencia a jelek 30 és 300 MHz közötti tartományának felel meg. Rendszerint a digitális hangsugárzásban, célzottan az FM-rádiókhoz, vagy a televíziós műsorszórásban számít bevált gyakorlatnak a VHF antennák alkalmazása.

Az egyébként alacsonyabb frekvenciával bíró VHF antennákhoz képest kedvezőbb opciót kínálhatnak a távolsági kommunikáció céljából. Leginkább abban az esetben, ha beltéren történik maga a használat, például épületekben, illetve különösen a városi környezetben.

Megfigyelhető, hogy minél nagyobbnak számít egy hajó, annál több antenna kap helyet rajta. Természetesen ez nem a véletlen műve, hiszen a speciális hajó antennák a nagy hatótávolságú vételi és/vagy adóberendezés funkcióját hivatottak betölteni.

  • Többsávos antennák

Az antennák olyan külön típusának számítanak, amelyeket dedikáltan a több frekvenciasávban történő működésre terveztek. A többsávos antennák kialakításának egyik sajátossága, hogy egyik része az egyik sávban, a másik részük pedig egy tetszőleges másik sávban funkcionálhat aktívan. A mi weboldalunkon két csoportra osztottuk ezen antennákat. Az 500Mhz-ig terjedő többsávos antennákra és az 500Mhz feletti tartományra szóló többsávos antennákra.

A GSM-antennák feladata jeleket közvetíteni a mobiltornyok és a mobiltelefonok között. Persze a manapság használatos okostelefonok már vezeték nélküli internetkapcsolattal is bírnak, ettől függetlenül a mai napig hasznosulnak a GSM antennák. Példának okáért adatátvitel céljából, illetve a mobiltelefonos böngészéshez.

A vezeték nélküli helyi hálózatok (WLAN) szempontjából kiemelten fontos szerepet töltenek be. A feladatuk elősegíteni a vezeték nélküli jel továbbítását, legyen szó adott esetben internetes böngészésről, filmek streameléséről, vagy pedig home office keretei között történő munkavégzésről. Mindezen felül a jelerősség és a hatótávolság szempontjából is fontos szerepet töltenek be.

A GPS-műholdak által küldött, különböző frekvenciájú rádiójelek vételére és kiterjesztésére szolgáló eszközök. Elektronikus jelekké alakítják ezeket a rádiójeleket, amelyeket így a GPS-vevőkészülékek is hasznosítani tud.

Az autóantennák célja a rádiójelek vétele, lehetővé téve ezáltal a rádióhallgatást útközben. Azzal együtt, hogy az újabb típusú gépjárművekben a műholdas rádióállomások vagy szolgáltatások elérése is reális lehetőség.

A TV antennák hasznosításának célja értelemszerűen a kívánt televíziós állomások rádióhullámainak elérése, majd pedig ezek apró rádiófrekvenciás váltakozó áramokká alakítása, amelyeket a televízió tunerjéhez vezetve elérhetővé válhat a televíziós jel.

A televíziós vétel az antenna mellett az adó funkcionalitásának függvényében alakul. A földfelszíni televíziózás országonként eltérő, rendszerint kifejezetten magas frekvenciájú (VHF) sávban valósul meg, 47 és 250 MHz közötti frekvencián.

Antennák a nagyvilágban

A rövidhullámú antenna típusok mellett érdemes külön foglalkozni két további típussal is, amelyek szintén kiemelt jelentőséggel bírnak a hasznosítás szempontjából:

  • Parabola antennák

A parabola antennák kiemelt értéke az egymáshoz közeli városok között megvalósuló telefon- és televíziós jelek továbbítása. Ezzel együtt az adatkommunikációhoz használt vezeték nélküli WAN/LAN kapcsolatok, vagy a műholdas kommunikáció és az űrhajók kommunikációja szempontjából is lényeges a használatuk.

  • Műholdas antennák

A parabola antennák speciális típusába tartoznak, hasznosságuk pedig a pályán keringő távközlési műholdakról érkező rádió- vagy televíziójelek vétele és továbbítása kapcsán jelentkezik. Gyakorlatilag olyan tányér alakú eszközök, amelyeket dedikáltan a pályán keringő műholdakról sugárzott jelek vételére terveztek.

Olyannyira, hogy a műholdas kommunikáció megvalósulásának kulcsfontosságú eszközei, az alkalmazásuk pedig igény szerint jelek vételére és küldésére egyaránt történhet. Működésük lényege, hogy a műhold antennái továbbított jeleket fogadnak, amelyeket ezután egy transzponder dolgozza fel és küldi vissza újraelosztás céljából.

Az elektromágneses spektrum 1-75 GHz-es tartományába eső műholdfrekvenciák a műholdas antennatípusok széles választéka által hasznosítható, közülük a legelterjedtebb típus a parabolikus reflektorantenna.

Antennák nélkül mai modern életünk elképzelhetetlen lenne

Praktikus tippek antennavásárláshoz

1.     Igények meghatározása

Megfelelő előzetes elképzelésekkel könnyebb lesz megtalálni azt az antenna típust, amelyik maradéktalanul passzol az igényekhez. Érdemes tehát előre felmérni, hogy milyen úton és módon kellene rögzíteni majd az antennát, továbbá a beszerzett antenna integrálva lesz-e. Akár belsőleg egy mobileszközön, vagy külsőleg alternatív módon.

Frekvencia és hullámhossz szempontjából sem árt, ha megvannak az előzetes elképzelések, figyelembe véve értelemszerűen az antenna hasznosításával kapcsolatos célokat.

2.     Ismerjük a legfontosabb fogalmakat, kifejezéseket és mutatókat

Mik azok a tesztparaméterek? Miért fontos a visszatérési veszteség értéke? Mekkora sávszélesség az, amire szükség van, és melyek a beszerzés kapcsán szóba jöhető antenna változatok jellemző sávtartományai?

Mit értünk egy antenna esetében hatékonyság alatt? Illetve mekkora legyen a maximális bemeneti teljesítmény? Ezeknek a fogalmaknak az alapvető ismerete sokszor döntő lehet a választásnál, ezért ha bizonytalan, lépjen velünk kapcsolatba!

3.     A beszerzés és használatba vétel további szempontjai

Antenna beszerzésekor a célokhoz maradéktalanul illeszkedő kábel- és csatlakozótípusok figyelembe vétele is erősen a javasolt kategóriába tartozik.

Ha pedig a felsorolt szempontok és kérdések mindegyikén sikerült végig menni, akkor következhet az antennák típusainak az átnézése kivitel és felhasználás alapján.

Antenna vásárlás előtt EZT a cikkünket érdemes elolvasni!

Összegzés

Bár viszonylag kevesebb figyelem rájuk manapság, a különféle antenna típusok rendelkezésre állása nélkül igencsak nehézzé válna a kommunikáció, az információcsere, a munkavégzés és ezzel együtt a mindennapok működése.

Pontosan emiatt célravezető lépés tudatosan eljárni amikor az adott felhasználási célokhoz mérten az antenna beszerzését tervezzük.

« Milyen koax kábel típusok közül választhatunk? – Így válasszuk ki a legjobb elektromos hűtőtáskát »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2022. április 5. kedd 15:35
Kategória:
Antenna
Címkék: