Hogyan válasszuk ki a legjobb set-top boxot a tv-hez?

Jobb digitális kép- és hangminőséget, több csatorna elérését és számos kiegészítő szolgáltatást eredményezett a digitális átállás Magyarországon. Az átállással a kizárólag analóg technikával sugárzott adások vételére alkalmas televízió nem vált feleslegessé, csupán a digitális adás vételéhez szükséges eszközöket kellett biztosítani. A megoldást egy külső jelátalakító eszköz, a set top box jelenti, amely a digitális jelet a tv által fogadható analóg jellé alakítja át.

Milyen beltéri egységet érdemes választanunk az egyes műsorszórási formákhoz? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a vásárlás előtt? Összegyűjtöttük a legjobb set top box kiválasztásához szükséges tudnivalókat.

Tekintse meg az alábbi linken set-top box kínálatunk!

Mire való a set top box?

A technikai fejlődés a televíziózásra is hatott, az analóg jelekkel sugárzott műsorokat felváltotta a digitális adás, amely érdemben javította az adások kép- és hangminőségét, lehetőséget nyújtott a felhasználók számára új, kiegészítő szolgáltatások bevezetésére. A kényelmi szolgáltatások többek között elektronikus műsorfüzet elérését, interaktív feliratozás lehetőségét, különböző nyelvű hangsávok közötti választást, műsorok automatikus, pontos felvételét, visszatekerését, csatornák automatikus beprogramozását és szülői jelszóval való levédését takarják.

A digitális átállás Magyarországon 2013-ban fejeződött be és kizárólag a földfelszíni műsorszórást érintette kötelező jelleggel. A műholdas szolgáltatások már korábban is digitálisak voltak, míg a kábeltelevíziós adások esetében a szolgáltató dönti el, mikor digitalizálja a hálózatát.

A legjobb set-top box nem kerül egy vagyonba

Az átállást megelőzően egyre több háztartás használt már digitális tv-t, amelynek köszönhetően a digitális adás vételéhez nem kellett külön eszközt beszerezniük. Az átállás előnyeit azonban azok is élvezhetik, akik a régi típusú (dekóder nélküli) televízióval rendelkeznek. A megoldást egy külső jelátalakító, úgynevezett set top box (beltéri egység) beszerzése jelenti.

A beltéri egység a televíziót összeköti a vételi eszközzel (ez lehet műholdvevő parabola, kábeltelevízió, antenna), és a beérkező digitális jeleket Scart, komponens vagy kompozit video csatlakozáson a televízió számára megfelelő formátumban küldi át. Amennyiben a tévé olyan régi modell lenne, amin még csak antenna (koax vagy RF jelölés) csatlakozás van, akkor olyan set top boxot kell választani, amelyen analóg RF jelkimenet is található. A beltéri egységet legtöbbször a tv tetején helyezték el, innen ered a „set top box” elnevezése is, ami szó szerinti fordításban „készülék tetején lévő dobozt” jelent.

Beltéri egységre nem csupán a digitális földfelszíni adások vételéhez van szükség, hanem a műholdas és kábeltévé adások esetében is. A működési elv hasonló, csak éppen műholdas tévék vételekor a jel nem egy földi adóállomástól indul, hanem egy műholdról, a set top box a parabola antennától érkező jeleket köti össze a televízióval. Kábeltévé adások esetében pedig a beltéri egység a kábelszolgáltatótól érkező jeleket köti össze a televízióval.

Milyen szempontokat mérlegeljünk a beltéri egység kiválasztása előtt?

1. Milyen költséggel jár az egyes csatornák befogása?

Ingyenesen fogható csatornák

  • Magyarországon a földfelszíni csatornák esetében ingyenesen elérhető a mindigTV kínálatában lévő 13 darab alap csatorna, amelynek befogásához UHF sávban működő adások vételére alkalmas tv-antennára, beépített DVB-T/T2 tunerrel rendelkező televízióra, vagy olyan beltéri egységre van szükség, amiben van DVB-T/T2 tuner.
  • Ingyenesen fogható műholdas, zömmel idegen nyelvű csatornák, amelynek eléréséhez műholdvevő fej, parabola antenna, műholdvevő beltéri egység (ha a tévében nincs DVB-S / DVB-S2 tuner) szükséges.

Kódolatlan csatornák

Kódolatlan csatornákat a kábeltévé szolgáltatók nyújtanak azoknak, akik nem férnének hozzá (nincs előfizetésük, előfizetési csomagjuk nem tartalmazza ezeket a csatornákat). Kódolatlan kábeltévé csatornák eléréséhez DVB-C tunerrel rendelkező televízió, vagy beltéri egység szükséges.

Kódolt csatornák

  • Kódolt digitális földfelszíni csatornák eléréséhez (mindigTV Prémium) olyan tévére vagy beltéri egységre van szükség, amely DVB-T2 tunerrel, HEVC tömörítést ismerő dekóderrel rendelkezik, illetve conax kártya fogadására alkalmas.
  • Kódolt kábeltévés csatornák vételéhez az előfizetésen túl szükség van DVB-C tuneres tv-készülékre vagy digitális kábeltévé vételére alkalmas beltéri vevőegységre.
  • Kódolt műholdas csatornák eléréséhez elengedhetetlen az előfizetés. Egyes szolgáltatók előfizetői (társítatlan) kártyát adnak ki, mások műholdas szolgáltatása kizárólag az általuk adott készülékekkel működik.

2. Milyen digitális műsorszórási formákat szeretnénk elérni?

DVB-T/T2 (Digitális földfelszíni, Digital Video Broadcasting – Terrestrial)

A jelenleg elérhető tv-készülékek már zömmel beépített DVB-T dekóderrel felszereltek. Régebbi típusú (dekóder nélküli) televíziók esetében beltéri egységre van szükségünk. Ha az ingyenesen fogható csatornákon túl további kínálatot szeretnénk elérni, akkor olyan készülékre van szükségünk, amely conax vagy CI kártyaolvasóval rendelkezik.

DVB-S/S2 (Műholdas, Digital Video Broadcasting – Satellite)

A műholdról sugárzott digitális jelek ingyenes vételéhez nélkülözhetetlen a parabola antenna és a hozzá tartozó fejegység, DVB-S tunerrel felszerelt tv-készülék, vagy beltéri egység. A kódolt csatornákat szolgáltatói kártyával vagy beltéri egységgel lehet elérni.

DVB-C (Kábeltévé, Digital Video Broadcasting – Cable)

Ha a tv rendelkezik saját DVB-C tunerrel, akkor nincs szükség külön set top boxra (amit egyébként az előfizetés idejére biztosít a szolgáltató), elegendő a dekódoló kártyát a saját tévénkbe elhelyezni.

IPTV (Internet Protokol Television)

Az interneten vagy helyi hálózaton (LAN) keresztül, IP szabvány használatának segítségével elérhető műsorszolgáltatás. Az IPTV szolgáltatás használatához számítógép, vagy set top boxon keresztül kapcsolódó tévékészülék szükséges.

Élvezze a gondtalan szórakozást a legjobb set-top box készülékkel

3. Milyen kábelre van szükség a set top box csatlakoztatásához?

A beltéri egység csupán azokhoz a régi típusú készülékhez csatlakoztatható, amelyek rendelkeznek EuroScart, vagy RCA csatlakozóval. Ha a set-top-box tartalmaz RFmodulátort, akkor egy egyszerű koax kábel is szóba jöhet. A digitális tv-k már HDMI csatlakozót tartalmaznak.

Milyen funkciókat tud a legjobb set top box?

Beltéri egységből széles a választék, éppen ezért a vásárlást megelőzően nem árt tisztázni, mire is szeretnénk használni. Kódolt adások vételét tervezzük, szeretnénk WiFi modult, alkalmas legyen arra, hogy USB csatlakozójára pendrive-ot vagy külső HDD-t csatlakoztassunk, netán tv okosító berendezésre vágyunk? Íme néhány példa, milyen extra funkciót nyújtanak egyes set top boxok.

  • Conax kártyaolvasóval ellátott

Ha a mindigTV által nyújtott 12 ingyenes programnál több csatornára vágyunk (mindigTV Prémium), akkor a fizetős csomagok vételhez conax kártyaolvasóval ellátott tv set top boxra van szükség. A mindigTV és mindigTV Prémium szolgáltatások eléréséhez jó választást jelent a DND Telecom Center kínálatában szereplő Amiko Impulse T2/C H265, amely a vevők számára lehetővé teszi a kábeltévé csatornák vételét is.

  • USB WiFi támogatás

A USB WiFi antennával kompatibilis set top box lehetővé teszi a vezeték nélküli internet csatlakozást. Az Amiko Mini Combo Extra USB WiFi támogatással rendelkezik (Ralink RT5370 chip esetén). A set top box előnye, hogy Full HD digitális műholdvevő, emellett digitális földfelszíni, illetve a kábeltévés csatornák vételére is lehetőséget nyújt.

  • Műsor rögzítésének lehetősége

A PVR Ready-vel ellátott beltéri egység lehetővé teszi, hogy felvehessük a kiválasztott műsort és azt bármikor visszanézhessük. Az Amiko T765 DVB-T/T2 egység kiváló ár-érték arányú terméket takar. Az ingyenes mindigTV csatornák vételéhez használható, egyszerűen kezelhető, PVR (műsor felvétele) és TimeShift funkciókkal (tévé- vagy rádióadás megállítása, majd későbbi folytatása), 7 napos elektronikus programújsággal (EPG), nagy sebességű USB 2.0 porttal rendelkezik.

  • YouTube videók nézése

A YouTube, illetve a különféle streaming platformok, mint például a Netflix vagy az HBO GO televíziós eléréséhez olyan TV okosítóra van szükségünk, amelynek a segítségével a meglévő tévékészülékünkkel csatlakozhatunk az internetre. Az Amiko A6 OTT Android Ultra HD Android operációs rendszert (7.1) használ, beépített WiFi -vel és Ethernet csatlakozással, több százezer elérhető alkalmazással rendelkezik.

  • Szülői zár funkció

A szülői zár funkció lehetővé teszi, hogy bizonyos műsorok megtekintését csak jelszó beütése után engedélyezi a készülék. A szülők ezzel megakadályozhatják, hogy a gyerekek a nem kívánt csatornákat elérhessék, kontrollálhatják a tv-készülék előtt töltött idejüket. Az EMOS EM190-S set top box lehetőséget kínál jelszó megadására, bizonyos tévécsatornák programjainak törlésére. A beltéri egység ráadásul nagy hatótávolságú távirányítóval rendelkezik, amelynek segítségével könnyedén szerkeszthetjük a programokat, beállíthatjuk a kedvenceinket. A set top box eleje USB porttal van felszerelve, külső lemezt is lehet hozzá csatlakoztatni.

Tekintse meg az alábbi linken beltéri egység kínálatunk!

A digitális átállás előnyei a régi típusú, dekóder nélküli tévékészülékkel is élvezhetők, mindössze egy beltéri egységre, set top boxra van szükség, amely a beérkező jeleket a tévé számára megfelelő formátumúvá alakítja át.

Set top boxból bőséges a kínálat, ezért vásárlás előtt több szempontot is érdemes mérlegelni. Fontos, hogy olyan egységet vegyünk, amit hozzá tudunk csatlakoztatni a televíziónkhoz. Lényeges, hogy tisztázzuk magunkban, milyen csatornák befogására használnánk a set top boxot, milyen digitális műsorszórási formát szeretnénk vele elérni, milyen extra funkciókat igénylünk.

A DND Telecom kínálatában többféle márkájú set top box található, készüléktípustól függően a mindigTV, mindigTV Prémium, Digi kábel tv és T-home kábel tv fogadására is alkalmasak. A kínálatban elérhetőek média playerrel egybeépített verziók, amellyel YouTube videók is megtekinthetők, illetve a külső tárolón (HDD, pendrive) lévő filmek lejátszására is alkalmasak.

« Ingyen televízióadás bárhol? A legjobb beltéri antennákkal lehetséges! – Milyen koax kábel típusok közül választhatunk? »

Szerző:
DND Telecom Center Kft.
Dátum:
2022. január 31. hétfő 11:26
Kategória:
Set-top box
Címkék: